Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Boka dop

I de åtta församlingarna i Örebro pastorat finns över 15 kyrkor och kapell. Vill du döpas eller har frågor om dop? Titta runt här på sidan eller kontakta informationsservice på tfn 019-15 45 00.

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. För en förälder kan dopet också vara ett tecken på tacksamhet – tänk att ha fått bli förälder till ett litet mirakel. Men det går precis lika bra att döpas som större barn eller ännu längre fram i livet. Den som konfirmeras ska vara döpt – därför döps många tonåringar under konfirmandtiden.

Drop in-dop

Varje år brukar minst någon av  våra församlingar arrangera drop in-dop. Vi vet att en del människor bär på en längtan efter dopet, men av en eller annan anledning har dopet ändå inte blivit av. Då kan en sådan här dag vara en öppning, en möjlighet. Om du undrar när vi har drop in-dop på gång nästa gång, titta här på sidan eller kontakta informationsservice på tfn 019-15 45 00.

Bilden visar ett barn i en bergochdalbana.
Så vad är ett dop? Vi kallar det ett åkband för hela livet. Att födas är att kliva på livets berg- och dalbana med både glädje och utmaningar.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem. Som Svenska kyrkan ser det, gäller ett kristet dop för alltid. Föräldrar som vill avvakta med dop, kan ändå anmäla att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan.

Hur går det till?

En del associerar dop med stora släktsammankomster. Och visst kan man bjuda in
till en stor dopfest om man vill – vi har ofta bra lokaler i anslutning till kyrkan. Men
här finns verkligen inga måsten. Ett dop kan lika gärna vara litet och intimt och
dopklänningar finns att låna i våra kyrkor och församlingar – klicka på den aktuella församlingen längre ner på sidan, så kan du kolla in dopklänningarna.

Vill du boka dop i någon av våra kyrkor i Örebro pastorat? Ring informationsservice på tfn 019-15 45 00 eller fyll i formuläret, så kontaktar vi dig.

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro