Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Boka dop i Örebro

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett ålder på den som döps. I de åtta församlingarna i Örebro pastorat finns över 15 kyrkor och kapell. Här kan du välja tid och plats för dop samt boka direkt på webben.

Så bokar du dop på webben

Välj kyrka och/eller datum för dop och få upp lediga tider i kalendern. Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Obs! Syns inga tider i kalendern, beror det på att doptiderna redan är bokade. 

När bokningen skickats till oss får du en bokningsbekräftelse.

Önskar du att någon mer ska döpas eller vigas samma tid? Gör klart webbokningen och ring sedan Informationsservice, för att komplettera bokningen.

Det kan även finnas möjlighet att hyra lokal för dopkalas. I anslutning till de flesta av våra kyrkor och kapell finns lämpliga lokaler. Detta anges under respektive doptid i kalendern. Obs! Syns ingen lokal, beror det på att ingen lokal finns tillgänglig ihop med denna doptid.

Det går bra att döpas i vilka kläder som helst, men ofta används en dopklänning på barn. Kanske finns en dopklänning i släkten som ni vill använda? Det finns även möjlighet att helt gratis låna dopklänning från Svenska kyrkan. Vi har dopklänningar och även dopdräkter i olika storlekar. Sök vidare längre ner på denna sida, för respektive kyrka, för att se vad som finns. 

Den präst som ska döpa kommer att ta kontakt och ni bestämmer tillsammans tid och plats för ett dopsamtal. Under dopsamtalet pratar prästen om dopet; vad det innebär och hur det går till. Ni kan ställa alla era frågor och föra fram önskemål om musik och psalmer. Kanske vill någon som är med vid dopet läsa en dikt, be en bön, sjunga eller spela.

Hittade du ingen tid eller plats som passar? Har du andra önskemål eller frågor? Vill du komplettera din bokning? Välkommen att höra av dig till informationsservice!
Telefonnummer: 019-15 45 00, mån-fre kl. 9-12 och kl. 13-16.
E-post: orebro.bokning@svenskakyrkan.se

Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR

Dop - en fest för livet

Dopet är en fest för livet, där den som döps är i centrum. Gud har omsorg om alla människor, men i dopet uttalas det löftet extra tydligt och personligt: Gud är med alla dagar, vad som än händer.

Alla får döpas - åldern spelar ingen roll. Det går bra att döpas som baby, som större barn, ung vuxen eller längre fram i livet. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Det hänger inte på hur din tro som förälder ser ut, för att få döpa ditt barn

Den som konfirmeras ska vara döpt – därför döps många tonåringar under konfirmandtiden.

Bilden visar ett barn i en bergochdalbana.
Så vad är ett dop? Det kan liknas vid ett åkband för hela livet. Att födas är att kliva på livets berg- och dalbana med både glädje och utmaningar.

Stort eller litet spelar ingen roll

Dopet är glädjefyllt och en vacker tradition, ett tillfälle som ofta samlar familj, släkt och vänner. En del associerar dop med stora släktsammankomster. Visst kan man bjuda in till en stor dopfest om man vill - vi har ofta bra lokaler i anslutning till kyrkan, men det finns verkligen inga måsten. Ett dop kan lika gärna vara litet och intimt. Det kan ske i kyrkan, hemma eller ute i naturen. Oavsett är dopet en högtidsstund. Det är personen som döps som står i centrum.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem. Som Svenska kyrkan ser det, gäller ett kristet dop för alltid. Föräldrar som vill avvakta med dop, kan ändå anmäla att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan.

Drop-in-dop

Vi vet att en del människor bär på en längtan efter dopet, men att det av en eller annan anledning inte blivit av. Då kan ett drop-in-dop vara en möjlighet. Varje år arrangerar våra församlingar drop-in-dop och det behövs inte någon anmälan.

Drop-in-dop i Örebro 2024

Svenska kyrkan i Örebro har drop-in-dop vid flera tillfällen under 2024: Närmast är 18 maj. Vi ordnar med präst, musiker och lokal – och bjuder på lyxigt dopfika!

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Dopet - Livets första fest

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

Kolla in vårnumret av ”Örebro – Mitt i livet”

Publicerad:

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. I nya numret av magasinet ”Örebro – Mitt i livet” möter du Annica Hjalmarsson och Fredrik Haglund som valde att döpa sonen Otto i Täby kyrka. Dessutom: Nya gröna steg mot klimatneutralt 2023 – och så hjälper Svenska kyrkan människor tillbaka till arbetslivet.

Drop-in-dop i Örebro 2024

Publicerad:

Svenska kyrkan i Örebro har drop-in-dop vid flera tillfällen under 2024: Närmast är 18 maj. Vi ordnar med präst, musiker och lokal – och bjuder på lyxigt dopfika!

Adolfsbergs kyrka

Varmt välkommen till Adolfsbergs kyrka – din kyrka på söder i Örebro. Kyrkan är en typisk 70-tals-funkiskyrka och har 270 sittplatser. Kika gärna runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Almby kyrka

I den medeltida Almby kyrka i sydöstra delen av Örebro hålls varje vecka gudstjänster, konserter, begravningar, dop och vigslar. På denna sida hittar du information om kyrkorummet, öppettider och praktisk information kring gudstjänster.

Edsbergs kyrka

Edsbergs kyrka

Varmt välkommen till Edsbergs kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Ekers kyrka

Varmt välkommen till Ekers kyrka. Kyrkan ligger några kilometer nordväst om Mellringe utanför Örebro, den byggdes på 1100-talet och har 60 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Hackvads kyrka

Hackvads kyrka

Varmt välkommen till Hackvads kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den är ursprungligen från medeltiden och har genomgått två stora ombyggnationer. Kyrkan har 200 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Kräcklinge kyrka

Kräcklinge kyrka

Varmt välkommen till Kräcklinge kyrka. Kyrkan ligger sydväst om Örebro i Lekebergs kommun, den byggdes på medeltiden och har 145 sittplatser.

Längbro kyrka

Varmt välkommen till Längbro kyrka. Kyrkan ligger på väster i Örebro, intill Karlslundsskogen men samtidigt nära stadsbebyggelsen, den byggdes 1901 och har 300 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Mosjö kyrka

Mosjö kyrka

Varmt välkommen till Mosjö kyrka. Kyrkan ligger i södra delen av Örebro, den byggdes på medeltiden och har 132 sittplatser.

Olaus Petri kyrka

Välkommen till Olaus Petri kyrka på norr i Örebro, mitt i ett dagaktivt område. Du är alltid välkommen att komma in, sitta ner en stund och tända ett ljus. Olaus Petri kyrka är byggd 1912 och har 330 sittplatser. Titta runt i kyrkan på 360-bilden längre ner på sidan.

S:t Mikaels kyrka i Örebro

Varmt välkommen till S:t Mikaels kyrka som ligger på Väster i Örebro. Kyrkan byggdes under åren 1982–1983 och har 250 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Bilden visar S:t Nicolai kyrka och rörelse på stan. Konfirmander är på festen "Inte som du tror".

S:t Nicolai kyrka

Varmt välkommen till S:t Nicolai kyrka, en citykyrka i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har 352 sittplatser. Kika runt i kyrkan genom att klicka i bilden längre ner på sidan.

Varje år besöker närmare 1000 personer sommaröppna Tångeråsa kyrka. 2015 håller kyrkan och caféet i Tångeråsagården öppet varje dag kl. 13-17 vecka 28-30.

Tångeråsa kyrka

Varmt välkommen till Tångeråsa kyrka. Kyrkan ligger inbäddad i en skogsglänta sydväst om Örebro, den byggdes i slutet av 1200-talet och är en av Sveriges äldsta träkyrkor. Tångeråsa kyrka har 150 sittplatser.

Täby kyrka

Täby kyrka

Varmt välkommen till Täby kyrka. Kyrkan är från tidig medeltid, sakristian nyuppfördes på 1660-talet och det rejäla tornet är från 1700-talets slut. Kyrkan renoverades 1953 och har 100 sittplatser.

Öppen förskola

Har du småbarn och är hemma på dagarna? Kom till våra öppna förskolor i Örebro! Här finns samvaro, fika, leksaker och massor av möjlighet till lek och samtal.

Babycafé

Här hittar du caféträffar för de allra minsta. Församlingarna i Örebro arrangerar regelbundet babycaféer för dig och ditt spädbarn.

Bild på babysång

Babysång

Babysång är för små barn och deras föräldrar. Här sjunger vi enkla sånger och upplever musik tillsammans. Du hittar babysång och -rytmik på Svenska kyrkans öppna förskolor i Örebro.

Ett barn visar glatt upp en bit ljusblå lera som hen jobbat med.

Gå Trygghetscirkeln i Örebro: föräldrakurs om trygghet och anknytning

Trygghetscirkeln är en satsning från Svenska kyrkan i Örebro – en kostnadsfri föräldrakurs om trygghet och anknytning, för dig som har barn i förskoleåldern. Kursen startar flera gånger per år. Välkommen med din intresseanmälan!