Så valde vi – vigselpar berättar

Stort med många gäster – eller litet och intimt. Tankarna inför ett bröllop kan se ut på många sätt. Vilka är ni? Och vad är viktigt för er? Möt några vigselpar från Örebro och deras tankar innan och efter stunden i kyrkan.

”Vi gifte oss utomhus, uppe i Svampen”

Bilden visar vigselparet Thomas Lassar och Linda Sidebro Lassar utomhus, högst upp i Svampen. Vigselprästen har ryggen mot kameran.
Foto: Ulla-Carin Ekblom

”Egentligen hade vi tänkt förlova oss på Alla hjärtans dag 2021 och gifta oss till sommaren. Men så såg Thomas att Svenska kyrkan skulle arrangera drop ”out”-vigslar utomhus den 14 februari – och vi tyckte båda att det var en häftig idé. Eftersom pandemin fortfarande pågick, var det ändå svårt att planera för bröllop – och det var ju ett litet bröllop som vi ville ha. Vi bor på Mejeritorget och ser Svampen varje dag, så Svampen blev vårt val av plats. Vi tyckte om tanken på att ha utsikt ut över platsen där vi gifte oss. Att välja drop ”out”-vigsel gjorde att vi slapp en massa jäkt och stress – och stunden uppe i Svampen blev väldigt speciell. Det var mäktigt. Vi blev rörda båda två. Det var känslosamt och stort”.
Linda Sidebro Lassar, som gifte sig med Thomas den 14 februari 2021

”Vi ville inte ha det så stort – men vi ville vara i kyrkan”

Foto: Chloé Linné

 ”Vi visste att vi ville gifta oss och helst i kyrkan. Varför? För att en kyrklig vigsel innebär en varmare känsla. Man får välsignelsen och det är ett fint rum att vara i. Samtidigt: jag har varit gift tidigare, så vi ville inte ha det så stort – men ja, vi ville vara i kyrkan. Ungefär så hade vi funderat och pratat fram och tillbaka och så bjöd Nikolai församling in till vigseldag den 12 december 2012 och då slog vi till. Vi skrev bara på Facebook ett par veckor innan, att de som ville var välkomna att dela den stunden med oss – och det kom ju en del. Men vi hade ingen fest eller så, utan efteråt gick vi helt enkelt ut och åt i sällskap med våra absolut närmaste. Vi är helnöjda. Det blev en väldigt fin vigsel, men ändå enkel.”
Lars Hacksell, som gifte sig med Kenny den 12 december 2012 i S:t Nicolai kyrka

"Vi gjorde bröllopet till vår grej"

Vigselpar berättar, Arvid och Linnea

"Vi ville ha ett litet bröllop men också en vigsel att minnas, därför blev det kyrkan. Vi hade varit tillsammans i nästan 15 år och väntat eftersom bröllop kändes som ett stort och dyrt projekt vid sidan av familj, studier och husköp. Vilka ska man bjuda? Var drar man gränsen? Tankarna var först en borgerlig vigsel men det kändes alldeles för formellt. När vi bestämde oss för ett litet kyrkbröllop var det snabba ryck, vi tänkte "nu kör vi!" I kyrkan var närmsta familjen med och vår dotter spelade gitarr under vigseln – hon valde en låt och vi fick välja en. Efter kyrkan åkte vi till mina föräldrar och åt mat och fikade. Bröllopet blev verkligen vår grej – det känns som att vi gjorde det för oss själva mer än någon annan. Det kändes också betydelsefullt för barnen – det var småskaligt men gemytligt och mycket lyckat."
Arvid Ekström, som gifte sig med Linnea den 21 februari 2015 i Längbro kyrka.

"Ska jag gifta mig en gång till i livet, då ska det vara i kyrkan”

”Vi hade varit tillsammans några år och kände båda två att nu ville vi gifta oss. Jag ville att vigseln skulle vara i kyrkan. Vi har båda varit gifta tidigare och i mitt fall handlade det den gången om en borgerlig vigsel, när jag var ung. Vigseln i rådhuset gick jättefort. Jag gillade inte det, det var som att den var över innan den ens hade börjat. ’Ska jag gifta mig en gång till i livet, då ska det vara i kyrkan’ – så har jag sagt. Vi visste också att vi inte ville ha ett stort bröllop. Det slutade med att vi gifte oss i Ekers kyrka. Det var bara vi, ett par vittnen, prästen, kyrkomusikern och ett par kyrkvärdar. Efteråt for vi iväg till Aspa herrgård och åt med vittnena, som också är våra närmaste vänner – på det sättet blev det lyxigt men ändå inte stort. Några omkring oss tyckte att vi ha borde sagt till om vigseln, men vi ville verkligen ha det litet. Och så blev det också så att den finaste stunden mellan oss – den delade bara vi.”
Berit Öberg, som gifte sig med Anders den 24 november 2012 i Ekers kyrka

Två vigselringar.

Boka vigsel i Örebro

Går du i giftastankar? I de åtta församlingarna i Örebro pastorat finns över 15 kyrkor och kapell. Här kan du välja tid och plats för bröllop och boka direkt på webben. En kyrklig vigsel kan vara både liten och intim eller innebära stor fest, det är helt upp till er. I vår värld är nämligen både kärleken och vigseln gratis.

Ladda ner vår broschyr med alla brudkronor i Örebro pastorat genom att klicka på bilden.

Våra brudkronor

Silver, guld, kristaller – och virkat. I våra åtta församlingar finns en eller flera kronor som du kan låna när du gifter dig i kyrkan. Kolla in våra brudkronor!