Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Så valde vi – vigselpar berättar

Stort med många gäster – eller litet och intimt. Tankarna inför ett bröllop kan se ut på många sätt. Vilka är ni? Och vad är viktigt för er? Möt några vigselpar från Örebro och deras tankar innan och efter stunden i kyrkan.

”Vi ville skapa en avslappnad, lustfylld stämning för det är så vi vill leva vårt liv ihop”

”För mig var det självklart med vigsel i kyrkan, men vi diskuterade frågan med varandra innan så vi hade koll på varför. Jag tror på Gud och då är det rätt givet att man vill vara i kyrkan under en sådan här stund i livet. Dessutom är det få platser som slår våra kyrkor i skönhet. Vi frågade en präst som vi känner till om han ville viga oss och valde en av mina hemkyrkor – den är ljus och öppen och alla kommer nära och så ville vi ha det. Vi valde också att ha mycket musik under vigseln. Vi hade ett band som spelade i kyrkan och gick ut till låten ’Love is a wonderful thing’. Det vi ville, var att skapa en avslappnad och lustfylld stämning för det är så vi vill leva vårt liv ihop. Vår präst Hans bidrog till att ceremonin blev uppsluppen och glädjefylld – det var mycket skratt i kyrkan – och det betydde mycket för mig, för det är också så mitt förhållande till min tro ser ut. Stunden i kyrkan är mitt bästa minne av dagen. Visst är det fantastiskt att ha en stor fest med alla man älskar, men vår stund ihop i den öppna, ljusa kyrkan när solen strålade in genom kyrkans stora fönster – den stunden slår allt.”
Sofia Sjöström, som gifte sig med Petter den 7 augusti 2010 i Närkes Kils kyrka

Bild: Maria Widar

”Vi ville inte ha det så stort – men vi ville vara i kyrkan”

Bild: Chloé Linné

”Vi visste att vi ville gifta oss och helst i kyrkan. Varför? För att en kyrklig vigsel innebär en varmare känsla. Man får välsignelsen och det är ett fint rum att vara i. Samtidigt: jag har varit gift tidigare, så vi ville inte ha det så stort – men ja, vi ville vara i kyrkan. Ungefär så hade vi funderat och pratat fram och tillbaka och så bjöd Nikolai församling in till vigseldag den 12 december 2012 och då slog vi till. Vi skrev bara på Facebook ett par veckor innan, att de som ville var välkomna att dela den stunden med oss – och det kom ju en del. Men vi hade ingen fest eller så, utan efteråt gick vi helt enkelt ut och åt i sällskap med våra absolut närmaste. Vi är helnöjda. Det blev en väldigt fin vigsel, men ändå enkel.”
Lars Hacksell, som gifte sig med Kenny den 12 december 2012 i S:t Nicolai kyrka

"Vi gjorde bröllopet till vår grej"

Vigselpar berättar, Arvid och Linnea

"Vi ville ha ett litet bröllop men också en vigsel att minnas, därför blev det kyrkan. Vi hade varit tillsammans i nästan 15 år och väntat eftersom bröllop kändes som ett stort och dyrt projekt vid sidan av familj, studier och husköp. Vilka ska man bjuda? Var drar man gränsen? Tankarna var först en borgerlig vigsel men det kändes alldeles för formellt. När vi bestämde oss för ett litet kyrkbröllop var det snabba ryck, vi tänkte "nu kör vi!" I kyrkan var närmsta familjen med och vår dotter spelade gitarr under vigseln – hon valde en låt och vi fick välja en. Efter kyrkan åkte vi till mina föräldrar och åt mat och fikade. Bröllopet blev verkligen vår grej – det känns som att vi gjorde det för oss själva mer än någon annan. Det kändes också betydelsefullt för barnen – det var småskaligt men gemytligt och mycket lyckat."
Arvid Ekström, som gifte sig med Linnea den 21 februari 2015 i Längbro kyrka.

"Ska jag gifta mig en gång till i livet, då ska det vara i kyrkan”

”Vi hade varit tillsammans några år och kände båda två att nu ville vi gifta oss. Jag ville att vigseln skulle vara i kyrkan. Vi har båda varit gifta tidigare och i mitt fall handlade det den gången om en borgerlig vigsel, när jag var ung. Vigseln i rådhuset gick jättefort. Jag gillade inte det, det var som att den var över innan den ens hade börjat. ’Ska jag gifta mig en gång till i livet, då ska det vara i kyrkan’ – så har jag sagt. Vi visste också att vi inte ville ha ett stort bröllop. Det slutade med att vi gifte oss i Ekers kyrka. Det var bara vi, ett par vittnen, prästen, kyrkomusikern och ett par kyrkvärdar. Efteråt for vi iväg till Aspa herrgård och åt med vittnena, som också är våra närmaste vänner – på det sättet blev det lyxigt men ändå inte stort. Några omkring oss tyckte att vi ha borde sagt till om vigseln, men vi ville verkligen ha det litet. Och så blev det också så att den finaste stunden mellan oss – den delade bara vi.”
Berit Öberg, som gifte sig med Anders den 24 november 2012 i Ekers kyrka