Längtar ni efter att säga ja till varandra och kärleken i kyrkan? Vi vill gärna vara med och bidra till att er dag blir ett minne för livet. För två personer som älskar varandra och vill leva tillsammans är äktenskapet ofta ett naturligt steg. Vigselakten är en symbolhandling där ni som par lovar att ni vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet – och ni markerar er satsning inför Gud, människor omkring er och er själva.
Vi har sagt ja – vad gör vi nu?
Har ni bestämt er? Vad roligt! En bra start är att kontakta er församling eller den kyrka ni vill vigas i. Ibland vill par viga sig i en särskild kyrka, som de har en relation till sedan tidigare. Men det finns också fördelar med att gifta sig på hemmaplan, i den egna församlingen – det ökar möjligheterna till att kontakten mellan er och församlingen finns kvar, även efter vigseln.
För att boka tid och datum – hör av er till vår informationsservice på telefon 019-15 45 00. Ni kommer senare att träffa prästen, som försöker bilda sig en uppfattning om vilka ni är och vad som är viktigt för er. Ni går igenom vigselritualen, era önskemål och bestämmer tillsammans hur vigseln ska se ut. Ibland kan också ett samtal med kyrkomusikern vara bra. Kyrkomusikerna har stor erfarenhet av musik under vigslar och kan ge många bra förslag. Det är också vanligt att man har en vigselövning i kyrkan tillsammans med prästen.
Varför i kyrkan?
Kyrkan är ett rum som många förknippar med högtid och Gudsnärvaro i livets olika skeenden. Att se ett par vandra fram längs kyrkgången berör många av oss. Musiken och rummet bidrar till en stämning av högtidlighet och stor glädje över att två människor har hittat kärleken hos varandra.
Att ta emot Guds välsignelse över äktenskapet är för många en viktig orsak till att välja en kyrklig vigsel.
Men med en kyrklig vigsel finns det också ett ”efter”: Vi finns här för er längre fram i livet också, med all vår verksamhet och våra kompetenser. Svenska kyrkan i Örebro har kurser i kommunikation för par, terapi för par, familjer och enskilda som har relationsproblem eller är i kris och många präster känner ett särskilt ansvar för de brudpar som de haft kontakt med.
Svenska kyrkans präster viger också på annan plats än i kyrkorna, d.v.s. du kan ha en kyrklig vigsel och ta emot Guds välsignelse utan att vara i kyrkorummet – på en äng, i trädgården eller någon annanstans. Om man vill gifta sig utanför kyrkorummet, kommer man överens om platsen tillsammans med prästen.
Är det verkligen gratis att gifta sig i Svenska kyrkan?
Absolut, om båda eller en av er är medlem i Svenska kyrkan. Som medlem får du vigsel i den kyrka du väljer inom Svenska kyrkan, präst, kyrkomusiker, vaktmästare, uppvärmning och städning av kyrkan, ljus och blommor på altaret, tillgång till psalmböcker. Brudkrona finns att låna i samtliga församlingar inom Svenska kyrkan i Örebro, liksom dopklänningar – och om du vill ha fest eller mottagning efteråt, så finns festlokal ofta att hyra i nära anslutning till kyrkan. Om du är medlem men av någon anledning vill ha vigsel i annan ordning än Svenska kyrkans ordning och med annan vigselförrättare än våra präster, måste vi däremot ta ut en avgift.
Kyrkbröllop låter så – stort?
Kanske är du en av dem som associerar ordet ”kyrkbröllop” med många gäster, pompa och ståt? Då är det läge att tänka om. Visst kan ett bröllop också innebära stor fest. Men bara om du vill ha det så. En kyrklig vigsel kan lika gärna vara enkel, finstämd och intim – det har vi många exempel på, bland de par som valt att gifta sig hos oss. De enda som behöver närvara förutom ni själva och prästen, är två vittnen. Är båda eller någon av er medlem i Svenska kyrkan, är vigseln dessutom helt gratis. Om du är medlem men av någon anledning vill ha vigsel i annan ordning än Svenska kyrkans ordning och med annan vigselförrättare än våra präster, måste vi däremot ta ut en avgift.
Vill bli medlem? På församlingsexpeditionen finns blanketter för inträde i Svenska kyrkan. Men du kan också ladda ner en blankett här, från webben. Skriv ut blanketten och skicka in den till Svenska kyrkans församling där du bor. Är du osäker på vilken församling du tillhör, kan du göra en sökning på webben. Där får du fram de kontaktuppgifter du behöver och din lokala församling kommer sedan att höra av sig till dig.
Musik?
Att kyrkan erbjuder levande musik är en stor tillgång och våra kyrkomusiker har stor erfarenhet av musik under vigslar – både vad gäller att framföra instrumental musik och att ackompanjera solister. Inspelad musik kan ibland inte ha helt önskad effekt – akustiken är inte alltid till cd-musikens fördel. Men berätta för kyrkomusikern om era önskemål, så kan ni samtala vidare utifrån dem.
Vad får man göra i kyrkan?
Mycket går att göra, annat går kanske inte lika bra – men berätta vad ni drömmar om, så lyssnar vi och försöker hitta en bra väg fram tillsammans! Kyrkornas rum är utformade väldigt olika. Det som fungerat bra på ett ställe, kanske inte alls uppfattas på samma sätt i en annan kyrka. Tänk på att prästen ofta har en bra känsla för vad som fungerar där han/hon tjänstgör. Har ni önskemål som går utöver det vanliga, är det bra att i tid kontakta församlingsexpeditionen och församlingsherden i din församling. Om ni har specialönskningar vad gäller blommor eller ljus, ljud och ljus får ni räkna med att ordna det själva eller betala extra. Man kan också behöva ta hänsyn till att det kanske händer annat i kyrkan samma dag.
Vigselordning?
Den finns i psalmboken under ”Utdrag ur den svenska kyrkohandboken” och du kan även läsa om den på webben. Det är möjligt att i samråd med präst och musiker lägga till egna önskemål om musik- och textval som t. ex. dikter, texter eller solomusik.
Samkönade par?
Vigsel av samkönade par i kyrkan följer samma ritual som när en man och en kvinna gifter sig med varandra.
Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap?
Om du och din maka eller make har gift er borgerligt, går det att få en kyrklig välsignelse över äktenskapet i efterhand. Ta kontakt med din församling eller direkt med den präst ni önskar, för att boka tid och plats. Ni kan samtala om hur akten går till och berätta om era önskemål under samtalet med prästen.
Förnyelse av vigsellöfte?
Det är en relativt ny sed i Svenska kyrkan som förekommer då och då. Det finns ingen fast ritual för detta, men kontakta din lokala präst för mer information om vad som är möjligt. Du kan också läsa mer om förnyelse av vigsellöftena på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor.
Dop i samband med vigsel?
Absolut, det är inte ovanligt att ha vigsel och dop i samma gudstjänst. Dopklänningar finns att låna gratis i alla våra församlingar.
Hindersprövning?
Det måste ni ha, utan den är det omöjligt att viga. Blankett för hindersprövning kan laddas ner på Skatteverket hemsida och den fylls i av er båda tillsammans. Intyget ni får är giltigt i fyra månader.
Hemligt?
Hur hemlig kan en vigsel vara? Tja, varken prästen eller andra medarbetare avslöjar något om vigseln om ni inte själva vill och den annonseras inte. Om någon aktivt efterfrågar information, är vi dock skyldiga att svara. Att överraska släkt och vänner med en vigsel kan i vissa fall också bli känsligt – men prata igenom era tankar och önskningar med er präst. Prästen kan ha idéer och förslag som gör att idén bär hela vägen fram.
Festlokal?
Om du vill ha fest eller mottagning, är församlingshemmet ofta ett prisvärt alternativ. Många församlingar har församlingshem med välutrustade kök och församlingssal som går att hyra. Ibland finns alkoholrestriktioner. Vår informationsservice kan informera om priser och bokning. Du kan också läsa mer om de olika församlingshemmen i vår vigselfolder!