Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

mänskliga rättigheter

Så arbetar vi för fred och försoning

Att arbeta för fred i världen är ett av Svenska kyrkans allra viktigaste uppdrag. Fredsarbetet går ut på att verka för försoning, respekt för mänskliga rättigheter och påverka beslutsfattare i Sverige, EU och FN.

Grundorsakerna till många väpnade konflikter är kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter.  Därför är en av kyrkans viktigaste uppgifter att stärka människors möjligheter att kräva sin rätt till mat, vatten, boende, hälsa och utbildning.

Kvinnor centrala i fredsarbetet

Andra viktiga delar av fredsarbetet är att påverka FN och nationella regeringar för att stärka internationellt konfliktförebyggande och främja nedrustning.

Genom Jesus har Gud försonat världen och sänt oss för att verka för en fredlig värld.

Vi protesterar när Sverige exporterar vapen till länder där mänskliga rättigheter kränks. Vi vill stärka arbetet mot sexuellt våld i konflikter och få in fler kvinnor som centrala aktörer i fredsarbetet.

Försoning är också viktigt i Svenska kyrkans fredsarbete. Det gäller inte minst efter ett krig när ett land slagits i spillror och människor och samhällsstrukturer behöver byggas upp på nytt.

Vi arbetar med försoning eftersom Gud genom Jesus har försonat världen och sänt oss för att verka för en fredlig värld.

Religionsdialog skapar ökad förståelse

Svenska kyrkan ser tron som en möjlig drivkraft för att skapa fred. Ökad förståelse om religion och dialog mellan människor kan skapa förutsättningar för att människor med olika tro ska kunna leva tillsammans i fred.

När kyrkor, religiösa ledare och aktörer från det civila samhället deltar i fredsprocesser ökar chanserna för en hållbar fred.

Blogginlägg om religion och utveckling på bloggen Svenska kyrkans internationella arbete

Opinionsbloggen om fred och försoning

Positionspapper fred och försoning