Svenska kyrkan i Huddinge

Kontakt

Svenska kyrkan i Huddinge Besöksadress: Kommunalvägen 21, 14148 Huddinge Postadress: BOX 1109, 14123 HUDDINGE Telefon: +46(8)58869700 E-post till Svenska kyrkan i Huddinge

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Planera ett bröllop eller en välsignelse

”Dit du går, går också jag och där du stannar, stannar jag.” Stort eller litet, praktfullt eller enkelt. Ni väljer. Det finns inte så många måsten som man tror.

Boka tid
När ni bestämt er för att ni vill gifta er så bör ni så snart som möjligt ta kontakt med oss, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan. Det är särskilt viktigt att ta kontakt i god tid om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid.

Kyrka, vaktmästare, musiker och präst är gratis.

Vigselsamtal
En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till och oftast också öva igenom hur det ska vara.

Oftast träffas man i den kyrka där ni ska gifta er. Berätta för prästen vad ni har för speciella önskemål och tillsammans bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas med mera.

Vigselgudstjänsten
I en vigselgudstjänst ingår alltid frågor, löften, ringväxling, förbön, psalmer, bibelläsning och välsignelse. Utöver det finns stora möjligheter att göra tillägg och variera vigseln på ett personligt sätt. Ni kan till exempel formulera vigsellöftena med egna ord. De ska ge uttryck för bådas vilja att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer er åt.

Musiken i vigselgudstjänten
Musiken i vigselgudstjänsten är ofta viktig. Det som ingår i den vanliga vigselgudstjänsten och som församlingen hjälper till med är att det finns en musiker på plats som spelar in- och utgångsmusik. Ta gärna kontakt med musikern (fråga prästen eller när ni bokar för kontaktuppgifter) så snart som möjligt så att hen hinner ta ställning till och öva in den musik ni önskar. Om ni tycker att det är svårt att finna musik själva så kan musikern hjälpa er.

Om ni vill ha någon solosång/instrumentalmusik så är det något ni själva ordnar. Musikern bör få reda på även den musik som hen inte medverkar i.

Kort checklista

• Fria och få ja!
  • Undersök så att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan, om inte är det enkelt att bli det, läs mer här.
  • Välj kyrka och dag
  • Ta ut hindersprövning hos Skatteverket – en kontroll av att ni inte är nära släkt eller redan gifta.
  • Bjud in eventuellt gäster, minst två vittnen behövs. Kyrkan kan bidra med vittnen.
  • Skaffa en eller två ringar, till exempel arvegods.

Bokning av dop, bröllop och lokaler

Telefon: 08-588 697 68, fax 588 699 71
E-post: huddinge.bokning@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Kommunalvägen 21, Huddinge