Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop i Huddinge

Kanske är det en ny liten människa som ska döpas eller så väljer du att döpas senare i livet – hur det än är, välkommen till dop i Huddinge!

Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet på en unik plats. I våra kyrkor har barn döpts i många generationer.

Dopet är ett fint sätt att visa barnet särskilt välkommen till världen och tala om att barnet alltid kommer vara älskad. Som förälder behöver man inte vara särskilt kunnig om den kristna tron eller vara medlemmar i Svenska kyrkan. Det räcker att ha en vilja och önskan att döpa sitt barn. Vid dopsamtalet, med prästen som ska hålla i dopet, går det bra att ställa frågor om dopet och den kristna tron, om så önskas

Det finns inte någon åldersgräns för dop. Det är vanligt att större barn döps och även vuxna. Finns det äldre syskon som inte är döpta går det fint att även döpa dem samtidigt. 

Boka dop 

För att göra det enklare för dig att planera dopet, kan du i själv välja dag och kyrka via vår bokningskalender. Självklart finns det också möjlighet att döpa ditt barn i hemmet, i trädgården eller någon annanstans. Ring så ordnar vi det!

Behöver du prata med någon? Kontakta bokningen här

 

Här kan du själv boka dop via vår kalender.

Vill du veta mer om våra kyrkor? Det finns sex kyrkor i Huddinge. Nedan finns mer information och bilder på våra kyrkor.

 

Dop i Huddinge kyrka

Huddinge kyrka är från medeltiden och ligger centralt nära Huddinge centrum.

Dop i Mariakyrkan

Mariakyrkan är centralt belägen mitt i Skogås centrum.

Dop i Tacksägelsekyrkan

Kyrkan ligger på en kulle nära Trångsunds centrum.

Dop i Segeltorps kyrka

Kyrkan ligger mitt bland villakvarteren i Segeltorp.

Dop i Vårby Gårds kyrka

Vårby gårds kyrka ligger nära centrum och uppfördes 1975.

Dop i Flemingsbergs kyrka

Flemingsbergs kyrka ligger i Flemingsbergs centrum.

Låna dopklänning

Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan, vi har många fina att välja mellan. Här kan du se bilder på församlingarnas dopklänningar.

Låna lokal att ha dopkaffe

Att låna våra lokaler för gemenskap efter dopet är gratis för alla som bor i någon av våra församlingar. Dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära.

Här kan du se hur de olika lokalerna för dopfest ser ut.

Så går dopet till

I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du och det kan variera under dopets gång.

Musik på dopet

Vid dopsamtalet med prästen innan dopet bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas. Vid dopet medverkar det en musiker från församlingen som spelar. 

Lyssna på doppsalmer här. (Spotifylänk)

Dopminne och dopljus

Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn nu är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn och dag för dopet. Med dopminnet kan ni varje år komma ihåg att fira dopdagen bland annat genom att tända det dopljus som under dopet överlämnas till er. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.

Faddrar

Ofta får barnet faddrar i samband med dopet. Att få vara fadder brukar någon släkting eller vän känna som ett viktigt hedersuppdrag. En fadders finaste uppgift är att finnas där och tänke lite extra på barnet under uppväxten. 

Medlemskap

Med dopet blir barnet medlem i Svenska kyrkan. Det innebär ett livslångt stöd, både i livets goda stunder men även när livet krisar. Det är också tack vare våra medlemmar som Svenska kyrkan kan hjälpa dem som mest behöver det i vårt sociala arbete.

Barnet kan även bli medlem utan att döpas. Här finns blankett.

Barnverksamhet 

Vi har många roliga aktiviteter för föräldrar och barn. Det finns öppen förskola, 
sång- och musikgrupper, träffar för lite äldre barn, barnens gudstjänst, skapargrupper, babyrytmik, körer, fredagsmys och mycket mera. 

Döpa nu eller senare i livet

Dopen kan också ske senare i livet om så önskas. Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan utan dop. (Här finns blankett) Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop. Är du vuxen och vill döpa dig ordnar vi självklart det!

Ring eller mejla oss!

Det finns mycket mer att berätta. Vi vill hjälpa dig att välkomna ditt barn på bästa sätt och ge er ett minne för livet.
Frågor - bokningar angående dop ring 08-588 697 68
Du kan också mejla dina frågor så kontaktar vi dig huddinge.bokning@svenskakyrkan.se

Välkommen till dop i Huddinge!