En liten pojke hjälper till att hälla vatten i dopfunten. Bakom pojken håller någon en bebis i dopklänning i famnen.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Dop i Huddinge

Kanske är det en ny liten människa som ska döpas eller så väljer du att döpas senare i livet – hur det än är, välkommen till dop i Huddinge!

Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet på en unik plats. I våra kyrkor har barn döpts i många generationer.

Föräldrarna behöver inte vara medlemmar i Svenska kyrkan för att låta döpa sitt barn.

Du kan själv välja den av våra sex kyrkor som passar dig bäst, Flemingsbergs kyrka, Huddinge kyrka, Mariakyrkan i Skogås, Segeltorps kyrka, Tacksägelsekyrkan i Trångsund eller Vårby gårds kyrka .

För att göra det enklare för dig att planera dopet, kan du i bokningskalendern välja dag och kyrka. Antingen har ni en egen dopgudstjänst i en av våra kyrkor eller så låter du döpa ditt barn under huvudgudstjänsten en söndag. Självklart finns det också möjlighet att döpa ditt barn i hemmet, i trädgården eller någon annanstans. Ring så ordnar vi det!

Kontakta bokningen här

Boka själv via bokningskalendern online

Vill du höra förslag på olika doppsalmer? (Dopsajten, kräver inte Spotiy)

Dopet är gratis
Ett dop kostar ingenting. Det som kan kosta är det runt omkring, men även här försöker vi hjälpa. Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan, vi har många fina att välja mellan. Att låna våra lokaler för gemenskap efter dopet är också gratis om du tillhör Svenska kyrkan i Huddinge (annars tar vi ut en avgift för lokalen, avgiften varierar beroende på lokal). Dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära.

Här kan du se hur de olika lokalerna för dopfest ser ut.

Så går dopet till
I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du och kan variera under dopets gång.
Vid dopsamtalet med prästen någon vecka innan dopet bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.

Läs mer om hur ett dop går till på Svenskakyrkan.se

Lyssna på doppsalmer här. (Spotifylänk)

Dopklänning
Dopklänning finns att låna. Här kan du se bilder på församlingarnas dopklänningar.

Dopminne och dopljus
Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn nu är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Med dopminnet kan ni varje år komma ihåg att fira dopdagen bland annat genom att tända det dopljus som under dopet överlämnas till er. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.

Faddrar
Ofta får barnet faddrar i samband med dopet. Att få vara fadder brukar någon släkting eller vän känna som ett viktigt hedersuppdrag. En fadders finaste uppgift är att be för barnet och stödja det på alla sätt. Läs mer om att vara fadder.

Döpa nu eller senare i livet
Numera är det genom dopet som man tas upp som medlem i Svenska kyrkan och därmed den världsvida kristna gemenskapen. Alla nyfödda barn som har föräldrar som tillhör församlingen får en inbjudan om att låta döpa sitt barn. Även barn till föräldrar som inte tillhör Svenska kyrkan kan döpas. Men dopen kan också ske senare i livet.
Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan utan dop. Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop. Är du vuxen och vill döpa dig ordnar vi självklart det!

Hemdop
Vill du ha dopet hemma? Hör av dig till oss på bokningen så tittar vi på möjligheterna.

Ring eller mejla oss!
Det finns mycket mer att berätta. Vi vill hjälpa dig att välkomna ditt barn på bästa sätt och ge er ett minne för livet.
Frågor - bokningar angående dop ring 08-588 697 68
Du kan också mejla dina frågor så kontaktar vi dig huddinge.bokning@svenskakyrkan.se

Välkommen till dop i Huddinge!

Antal personer i kyrkor , kapell och församlingssalar

Huddinge kyrka 270 personer
Stora salen 110 personer
Lilla Salen 40 personer
Klubbrummet 35 personer

Tomtberga kapell 35 personer – öppet för kyrkliga och borgerliga ceremonier
Stora salen 110 personer
Lilla Salen 40 personer
Klubbrummet 35 personer

Segeltorps kyrka 150 personer
Församlingssalen 90 personer

Vårby gårds kyrka 150 personer
Församlingssalen 100 personer

Flemingsbergs kyrka 150 personer
Församlingssalen 100 personer

Tacksägelsekyrkan 115 personer
Församlingssalen 40 personer

Mariakyrkan 250 personer
Församlingssalen 100 personer

St Botvids stora kapell 150 personer

St Botvids lilla kapell 50 personer

De flesta döps som bebisar, men det är aldrig för sent att låta döpa sig eller sina barn. Pandemin har fått många att skjuta upp sina barns dop - men det är inte för sent. I filmen ovan möter ni Maria och David och deras tre barn, som nyligen döpts i Mariakyrkan i Skogås. Hör dem berätta om sin upplevelse av barnens dop.

Länkar:
Mer om dop, dopfadder, tips på doppresenter med mera:
Svenskakyrkan.se/dop
Dopsajten