Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation

Konfirmationstiden är en tid då du får upptäcka mer om dig själv och om andra. Det är ett tillfälle då du tillsammans med jämnåriga och vuxna får chansen att prata om några av livets viktigaste frågor. Du får fundera över vem du är och vad du tror på.

Konfirmation 2024

Här nedan presenterar vi konfirmationsalternativ för dig som är född 2009. Du som är född 2008 eller tidigare och inte tog chansen eller hade möjlighet första gången är också välkommen att anmäla dig!

De tre grupperna vi har 2024 är dessvärre fullbetecknade just nu, och vi har en kölista. Den kan ni ställa er i och så hör vi av oss utifall det blir platser lediga. 

Anmälan för 2025 öppnar 24 maj 2024

Vinterkonfirmand - Årefjällen 2024

Om du gillar vinter och fjäll så är detta något för dig! Samtal om tro, Gud och livet varvas med skidåkning och vinterlek. Du behöver inte ha några förkunskaper vad gäller skidåkning. 

Sommarkonfirmand - Gotland 2024

Sommarläger på Gotland där solnedgångarna är som vackrast. Samtal om tro, Gud och livet varvas med bad, pilgrimsvandringar och utflykter på ön.

Bra att veta om konfirmation

  • Konfirmation hos oss är helt kostnadsfritt, även resorna/lägren.
  • Konfirmationsåret brukar oftast starta under höstterminen, men vårterminen förekommer också.
  • Man behöver inte vara kristen eller tro på Gud för att delta.
  • Du behöver inte vara döpt eller medlem i Svenska kyrkan för att få vara med och delta under konfirmationstiden. Men själva konfirmationen är en bekräftelse av dopet, därför måste du vara döpt för att konfirmeras. Är du inte döpt som barn kan du döpas under konfirmationstiden - det är en fin upplevelse!
  • Konfirmationsgudstjänsten handlar om att Gud ”bekräftar” att de löften som gavs i dopet fortfarande håller att leva på.
  • Man kan delta på konfirmationsträffarna utan att konfirmera sig på slutet.
  • Om man tillhör en annan religion kan målet med konfirmandtiden vara att få kunskap om kristen tro och tradition.
  • Anmälan till konfirmation sker endast via webbanmälan
  • Här kan du läsa om vanliga frågor och svar gällande konfirmation 

Konfirmand och ungdomsverksamheten bedrivs i samverkan med Sensus studieförbund.

Så här går det till

Nya kompisar och mer kunskap
Lär känna nya vänner, slappna av i en skön gemenskap och passa på att fundera över vad som är viktigt i livet! Konfirmationstiden är en tid då du får upptäcka mer om dig själv och om andra. Det är ett tillfälle då du tillsammans med jämnåriga och vuxna får chansen att prata om några av livets viktigaste frågor. Inga frågor är fel - här söker vi svaren tillsammans. Vi funderar över existentiella frågor kring ont och gott, meningen med livet, kärlek och relationer. Man får vara med och fira gudstjänst och andakt, veta mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur det kan hänga ihop med vårt liv här idag.

Konfirmationsgudstjänsten formas av konfirmander och ledare
Konfirmandgruppen leds av präster, pedagoger och av unga ledare, som nyligen varit konfirmander själva och som gått församlingens ledarutbildning. Församlingens konfirmationsarbete drivs utifrån Svenska kyrkans riktlinjer. 

Vilka bjuds in till konfirmation?
Vanligtvis konfirmeras man under det läsår som man går i åk 8, eller det år då man fyller 14 eller 15. Om du går i 9:an eller är äldre så går det också bra att konfirmeras, antingen i den vanliga konfirmationsgruppen eller enskilt. 

Blev konfirmationen inte av när du var 15?

Varför inte bli en erfarenhet rikare? De flesta ungdomar som väljer att konfirmeras brukar senare beskriva konfirmandtiden som ”det bästa jag varit med om”. Varför inte testa du också?

Går du på gymnasiet och har frågor om konfirmation, kontakta oss! Om du är över 20 år och önskar dop och/eller konfirmation, läs mer om konfirmation för vuxna. 

Behov av särskilt stöd

Kontakta oss om du har behov av särskilt stöd så försöker vi hitta en form som passar dig bäst i församlingen. Det finns också ett läger som hålls av Stockholms stift, Gålölägret, där ungdomar med och utan funktionsvariationer möts. Här kan du få mer information: www.konfirmationsthlm.se 
 . . . . . . . . . . . . . . .

Redan konfirmerad och är intresserad av att gå ledarskapsutbildning? Läs mer här.

För dig som redan är med i någon av församlingens konfirmationsgrupper finns mer info här

Vi som jobbar med konfirmation

    Intervju med Evina Zevini ". Jag hade också många fördomar mot kyrkan som nu försvunnit."

    "Vi pratade om livet"

    Jag fann ett lugn som jag inte hade innan, säger Evina Zevini som konfirmerade sig i Vantörs församling.

    Ung i Farsta

    Att vara ung är att leva i förändring. Att vara i livets upp- och nedgångar. Att leva livet. Vi erbjuder kravlös gemenskap med plats för tankar, sökande och utveckling. En gemenskap där alla får plats och tas på allvar.

    Dop/Konfirmation för vuxna

    Undervisning och samtal som kan avslutas med dop och/eller konfirmation