Nöbbele kyrka

Nöbbele kyrka uppfördes under 1820-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil som har kvar sin ursprungliga inredning.

I Nöbbele kyrka firas det regelbundet gudstjänst och i Ingelstads församling finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Nöbbele kyrka, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

I närheten av Nöbbele kyrka ligger Nöbbele sockenstuga och Nöbbele kyrkogård.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 50 personer åt gången vistas i Nöbbele kyrka.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Nöbbele kyrka

Almqvist väg 1
360 47 Värends Nöbbele

Karta (länk till Google maps)

Kontakta församlingsexpeditionen för mer information.

Dop- och vigseltider

• Lördagar och söndagar

Församlingsexpedition för Ingelstads församling

E-post: vaxjo.ingelstad@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.00-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Kyrkans hus, Gamla Växjövägen 33, Ingelstad.

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Ingelstads församling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Ingelstads församling finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Nöbbele kyrka

Nöbbele kyrka ligger i Ingelstad församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö.

Sittplatser och tillgänglighet

Nöbbele kyrka har 350 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med en handikappanpassad sidoentré mot norr och en handikappanpassad toalett i kyrkan. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Nöbbele kyrka uppfördes 1826-1829 efter ritningar från Överintendentsämbetet. Den invigdes år 1832 av domprost Christopher Isac Heurlin.

Det har funnits en kyrka på platsen ända sedan 1100-talet. Den gamla romanska stenkyrkan i Nöbbele dömdes dock ut såsom ”bristfällig och otillräcklig” år 1821. Tre år senare fattades beslut om att bygga en ny kyrka. Ritningen utarbetades av Överintendentsämbetet år 1825 och följdes relativt väl. Arbetet startade år 1826, men fördröjdes av de dåliga tiderna. År 1829 stod kyrkan klar att användas och år 1832 invigdes den officiellt.

Nöbbele kyrka renoverades utvändigt 1991 och invändigt 1997.