Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Östra Torsås kyrka

Östra Torsås kyrka uppfördes under 1840-talet och är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil.

Ta en virtuell rundtur i Östra Torsås kyrka - klicka på bilden

Församlingsexpedition för Ingelstads församling

E-post: vaxjo.ingelstad@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.00-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Kyrkans hus, Gamla Växjövägen 33, Ingelstad.

Gudstjänst och verksamhet

Om Östra Torsås kyrka

Östra Torsås kyrka hör till Ingelstads församling och är en del av Svenska kyrkan Växjö

Sittplatser och tillgänglighet

Östra Torsås kyrka har 375 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med en stensatt ramp vid sidoentrén mot väster och handikappanpassad toalett. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Östra Torsås kyrka uppfördes 1845-1849 efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss. Den invigdes år 1852 av biskop Christopher Isac Heurlin.

Nuvarande Östra Torsås kyrka ligger strax sydväst om den plats där socknens äldre kyrka låg. Ursprungligen stod det en liten träkyrka mitt på kyrkogården, den ersattes under medeltiden av en stenkyrka som i sin tur stod kvar fram till mitten av 1800-talet då den stora befolkningsökningen gjorde att kyrkan blev alltför trång.

Tanken på att bygga en ny större kyrka väcktes på en sockenstämma år 1839. Ritningar utarbetades år 1841 av Jakob Wilhelm Gerss på Överintendentämbetet. Bygget startade år 1845, men drog ut på tiden.

Först på julottan år 1848 hölls den första gudstjänsten i den nya kyrkan, trots att tornet ännu inte var färdigt och bänkarna ännu var omålade. Den gamla stenkyrkan revs året efter för att få byggmaterial till färdigställandet.

Tak- och fasader renoverades utvändigt 2003. Invändigt utfördes konservering av takmålningarna 2005 och invändigt underhåll utfördes 2006 med målning av golv, väggar och bänkinredning med mera.

Personal i Ingelstads församling