Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Uråsa kyrka

Uråsa kyrka är en medeltidskyrka i ursprunglig sengotisk stil som under 1800-talets ombyggnader fick en nyklassicistisk prägel.

Ta en virtuell rundtur i Uråsa kyrka - klicka på bilden

Dop- och vigseltider

• Lördagar och söndagar

Om du vill boka Uråsa kyrka för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Ingelstads församling.

Här kan du läsa mer om Uråsa församlingshem, Uråsa kyrkogård och Ingelstad församling.

Församlingsexpedition för Ingelstads församling

E-post: vaxjo.ingelstad@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.00-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Kyrkans hus, Gamla Växjövägen 33, Ingelstad.

Gudstjänst och verksamhet

Om Uråsa kyrka

Uråsa kyrka hör till Ingelstad församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö.

>> Audioguide - Lyssna på information om Uråsa kyrka

Sittplatser och tillgänglighet

Uråsa kyrka har 120 sittplatser. Handikapptoalett finns i Uråsa församlingshem. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Uråsa kyrka uppfördes redan under 1100 eller 1200-talet och hade tidigare separat klockstapel. Under 1500 och 1600-talen brändes och plundrades kyrkan av danska soldater men renoverades och fortsatte att användas.

Under åren 1835-1841 gjordes genomgripande förändringar i kyrkobyggnaden. Det tidigare plana innertaket välvdes, läktare byggdes och tornet uppfördes. Två nya fönster togs upp på var långhussida för att några år senare muras igen och ersättas med tre. Vapenhuset flyttades först från södra sidan till västra gaveln men ersattes år 1841 av det nya tornet. Kyrkan byggdes om från romansk medeltidskyrka till en kyrka i nyklassicistisk stil och form.

Kyrkan har restaurerats flera gånger sedan dess men har behållit den nyklassicistiska karaktär den fick vid 1800-talets renoveringar.

I Uråsa kyrka gjordes en stor invändig renovering år 1941. Invändiga takmålningar konserverades år 1999. År 2001 målades kyrkan om utvändigt i sin helhet med gotlandskalk. Plåttaket blåste sönder i stormen Gudrun år 2005 för att sedan renoveras och delvis läggas om med ny kopparplåt.

Personal i Ingelstads församling