Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Jäts kyrka

Jäts kyrka uppfördes under tidigt 1900-tal och är en kyrka i jugendstil vars exteriör och rödbruna fasad särskiljer den från andra kyrkor i länet.

Ta en virtuell rundtur i Jäts kyrka - klicka på bilden

Dop- och vigseltider

• Lördagar och söndagar

Om du vill boka Jäts kyrka för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Ingelstads församling.

Här kan du läsa mer om Jäts församlingshem, Jäts kyrkogård och Ingelstad församling.

Församlingsexpedition för Ingelstads församling

E-post: vaxjo.ingelstad@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.00-15.00
Onsdag: 13.00-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Kyrkans hus, Gamla Växjövägen 33, Ingelstad.

Gudstjänst och verksamhet

Om Jäts kyrka

Jäts kyrka hör till Ingelstad församling som är en del av Svenska kyrkan Växjö.

Sittplatser och tillgänglighet

Jäts kyrka har 130 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med en lös ramp som finns vid huvudingången. Handikappanpassad toalett finns i församlingshemmet. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Jäts kyrka uppfördes 1908-1910 efter ritningar av Erik Lallerstedt. Den invigdes 1910 av biskop N.J.O.H. Lindström.

Jäts kyrka byggdes efter att socknens gamla kyrka i mitten av 1800-talet ansågs alldeles för trång för den växande församlingen. Att bygga ut var inte aktuellt. Precis som i många andra församlingar i samma situation tvistade man om var den nya kyrkan skulle placeras. År 1902 skänkte baron Rappe en bit mark i Helgåkra, knappt 3 kilometer norr om socknens äldre medeltida kyrka, vilket avgjorde saken. Den kände arkitekten Erik Lallerstedt anlitades och han presenterade ritningar på en liten landsortskyrka i jugendstil.

Kyrkan stod färdig år 1909, och hade då övertagit predikstol, kyrkklockor och ett flertal lösa inventarier från den gamla kyrkan som lämnades att förfalla. Den nya kyrkan invigdes på trettondagen år 1910 av biskop N.J.O.H. Lindström.

Även klockorna är hämtade från den gamla kyrkan. Storklockan är från medeltiden, lillklockan gjöts om år 1906.

Jäts kyrka renoverades invändigt år 2004.

Personal i Ingelstads församling