Meny

Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga. Här finns en omfattande barn- och familjeverksamhet med bland annat gudstjänster speciellt anpassade för barn liksom fördjupande verksamhet för vuxna, till exempel helig dans och meditationer.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Johanneskyrkan - klicka på bilden

Maxantal i Johanneskyrkan under coronapandemin: 20 st

Dop- och vigseltider

Doptider

  • Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00.
  • En söndag i månaden kl 15.00 i samband med Små & Storagudstjänsten. Observera att det ibland sker dop av två barn från olika familjer i samma gudstjänst.

Vigseltider

  • Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, ibland bara kl 16.00-tiden.

Kontakt

Om du vill boka Johanneskyrkan för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Mariakyrkan och Johanneskyrkan.

Församlingsexpedition för Mariakyrkan och Johanneskyrkan

Telefon: 0470-70 48 70
E-post: vaxjo.maria@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.30-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Besöksadress

Mariakyrkan, Kungsvägen 117, Växjö

 

Gudstjänst och verksamhet

Om Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga i Växjö. Kyrkan ingår i Växjö stads- och domkyrkoförsamling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Det är en kyrka byggd i modern stil och den yngsta kyrkobyggnaden i pastoratet. Sett rakt ovanifrån har kyrkan formen av ett ”V” med 90 graders vinkel. Själva kyrksalen är inrymd i mittdelen, och armarna åt var sitt håll rymmer samlingsrum och kontor. Kyrkan ligger med entré i väster och med kor i öster, vilket är förenligt med gammal kyrklig tradition.

Sittplatser och tillgänglighet

Johanneskyrkan har ca 100 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med automatisk dörröppnare och handikappanpassad toalett. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Johanneskyrkan uppfördes i början av 1990-talet efter ritningar av arkitekterna Lars-Erik Cornfors och Åke Krösner. Den invigdes på palmsöndagen år 1993 av biskop Jan Arvid Hellström.

När Johanneskyrkan togs i bruk hette den Johannesgården. Att lärjungen Johannes fick ge namn åt kyrkan har flera förklaringar. När kyrkan byggdes tillhörde den Växjö Maria församling vars huvudkyrka hette Mariakyrkan efter Jesu moder. Maria och Johannes har nära samband till varandra i Bibeln eftersom det var dessa båda som fanns närmast Jesus vid korsfästelsen.

Interiör

En stor del av Johanneskyrkans inredningen går i lila toner och väggarna är smyckade med målningar av Sol Britt Jörpeland-Forsling, Växjö. Mycket av materialet i möbler och övrig träinredning är av björk.

Följ Johanneskyrkan på sociala medier

Personal i Johanneskyrkan