Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga. Här finns en omfattande barn- och familjeverksamhet med bland annat gudstjänster speciellt anpassade för barn liksom fördjupande verksamhet för vuxna, till exempel helig dans och meditationer.

Ta en virtuell rundtur i Johanneskyrkan - klicka på bilden

Doptider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00.
  • En söndag i månaden kl 15.00 i samband med Små & Storagudstjänsten. Observera att det ibland sker dop av två barn från olika familjer i samma gudstjänst.

Vigseltider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, ibland bara kl 16.00-tiden.

KONTAKT
Om du vill boka Johanneskyrkan för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefonnummer 0470-70 48 70 eller via e-post till Johanneskyrkan Vaxjo.Maria@svenskakyrkan.se

Om Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga i Växjö. Kyrkan ingår i Växjö stads- och domkyrkoförsamling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Det är en kyrka byggd i modern stil och den yngsta kyrkobyggnaden i pastoratet. Sett rakt ovanifrån har kyrkan formen av ett ”V” med 90 graders vinkel. Själva kyrksalen är inrymd i mittdelen, och armarna åt var sitt håll rymmer samlingsrum och kontor. Kyrkan ligger med entré i väster och med kor i öster, vilket är förenligt med gammal kyrklig tradition.

Sittplatser och tillgänglighet

Johanneskyrkan har ca 100 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med automatisk dörröppnare och handikappanpassad toalett. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Johanneskyrkan uppfördes i början av 1990-talet efter ritningar av arkitekterna Lars-Erik Cornfors och Åke Krösner. Den invigdes på palmsöndagen år 1993 av biskop Jan Arvid Hellström.

När Johanneskyrkan togs i bruk hette den Johannesgården. Att lärjungen Johannes fick ge namn åt kyrkan har flera förklaringar. När kyrkan byggdes tillhörde den Växjö Maria församling vars huvudkyrka hette Mariakyrkan efter Jesu moder. Maria och Johannes har nära samband till varandra i Bibeln eftersom det var dessa båda som fanns närmast Jesus vid korsfästelsen.

Interiör

En stor del av Johanneskyrkans inredningen går i lila toner och väggarna är smyckade med målningar av Sol Britt Jörpeland-Forsling, Växjö. Mycket av materialet i möbler och övrig träinredning är av björk.