Johanneskyrkan i Växjö
Foto: Marie Fransson

Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga. Här finns en omfattande barn- och familjeverksamhet med bland annat gudstjänster speciellt anpassade för barn liksom fördjupande verksamhet för vuxna, till exempel helig dans och meditationer.

I Johanneskyrkan firas det gudstjänst regelbundet, här finns ett rikt församlingsliv med verksamhet för alla åldrar. Längre ner på sidan hittar du information om hur du hittar till Johanneskyrkan, öppettider, kontaktuppgifter till församlingsexpeditionen, kalender och information om gudstjänst och verksamhet samt mer om antal sittplatser, tillgänglighet och kyrkans historia. Du kan också göra ett digitalt besök i kyrkan via en virtuell rundtur.

Med anledning av coronapandemin

På grund av gällande restriktioner får max 20 personer åt gången vistas i Johanneskyrkan.

Var vänlig och följ Folkhälsomyndighetens försiktighetsåtgärder:

• Stanna hemma om du är sjuk!
  • Bibehåll en god handhygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Hosta och nys i armvecket
  • Håll säkerhetsavstånd

Hitta till Johanneskyrkan

Paradvägen 4
352 62 Växjö

Karta (länk till Google maps)

Kontakta församlingsexpeditionen för mer information.

Doptider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00.
  • En söndag i månaden kl 15.00 i samband med Små & Storagudstjänsten. Observera att det ibland sker dop av två barn från olika familjer i samma gudstjänst.

Vigseltider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, ibland bara kl 16.00-tiden.

Församlingsexpedition för Mariakyrkan och Johanneskyrkan

E-post: vaxjo.maria@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.30-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Mariakyrkan, Kungsvägen 117, Växjö

Virtuell rundtur

Peka dig fram genom att trycka och föra fingret över bilden.

Gudstjänst och verksamhet

gudstjänst och verksamhet i församling och pastorat

På sidan om Växjö stads- och domkyrkoförsamling finns en kalender med gudstjänstprogrammet för alla församlingens kyrkor.

Hela pastoratets gudstjänstprogram, det vill säga för Svenska kyrkan Växjös tretton församlingar, hittar du på sidan som heter Gudstjänstprogram.

Alla pastoratets körer, barngrupper, ungdomsaktiviteter, dagverksamheter, stöd och hjälp, volontärarbete och mycket mer hittar du på sidan På gång i Svenska kyrkan Växjö.

Johanneskyrkan finns på Facebook (se flödet nedan).

Svenska kyrkan Växjö har också en Youtube-kanal där du bland annat kan se digitala gudstjänster. På sidan Följ oss på sociala medier kan du läsa mer om närvaron på sociala medier.

Om Johanneskyrkan

Johanneskyrkan ligger i stadsdelen Hovshaga i Växjö. Kyrkan ingår i Växjö stads- och domkyrkoförsamling som är en del av Svenska kyrkan Växjö. Det är en kyrka byggd i modern stil och den yngsta kyrkobyggnaden i pastoratet. Sett rakt ovanifrån har kyrkan formen av ett ”V” med 90 graders vinkel. Själva kyrksalen är inrymd i mittdelen, och armarna åt var sitt håll rymmer samlingsrum och kontor. Kyrkan ligger med entré i väster och med kor i öster, vilket är förenligt med gammal kyrklig tradition.

Sittplatser och tillgänglighet

Johanneskyrkan har ca 100 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med automatisk dörröppnare och handikappanpassad toalett. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Johanneskyrkan uppfördes i början av 1990-talet efter ritningar av arkitekterna Lars-Erik Cornfors och Åke Krösner. Den invigdes på palmsöndagen år 1993 av biskop Jan Arvid Hellström.

När Johanneskyrkan togs i bruk hette den Johannesgården. Att lärjungen Johannes fick ge namn åt kyrkan har flera förklaringar. När kyrkan byggdes tillhörde den Växjö Maria församling vars huvudkyrka hette Mariakyrkan efter Jesu moder. Maria och Johannes har nära samband till varandra i Bibeln eftersom det var dessa båda som fanns närmast Jesus vid korsfästelsen.

Interiör

En stor del av Johanneskyrkans inredningen går i lila toner och väggarna är smyckade med målningar av Sol Britt Jörpeland-Forsling, Växjö. Mycket av materialet i möbler och övrig träinredning är av björk.