Meny

Mariakyrkan

Mariakyrkan ligger i stadsdelen Araby. Här bedrivs ett rikt gudstjänstliv, och församlingsverksamhet i form av konfirmandträffar, kör, mötesplatser, caféer samt samtals- och biståndgrupper. I lokalerna ryms även kristen förskola.

Digitala gudstjänster

Klicka här för att hitta till digitala gudstjänster från Svenska kyrkan Växjös församlingar. Varje vecka webbsänds minst en gudstjänst från pastoratet. Högmässan sänds varje söndag från Växjö domkyrka. Fler gudstjänster, andakter, med mera finns digitalt på sociala medier.

Ta en virtuell rundtur i Mariakyrkan - klicka på bilden

Maxantal i Mariakyrkan under coronapandemin: 50 st

Öppettider

Måndag-fredag  kl 08.00-16.30
Lördagar kl 9.30-16.30
Söndagar kl 8.00-15.30

Öppettider sommar 1/6-31/8 2020
Vardagar kl 9-15, söndagar kl 9-13
Vecka 28-32 stängt måndagar och lördagar

Doptider

  • Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00-tiden.
    Söndagar kl 10.00 i samband med högmässan.
    Observera att det ibland sker dop av två barn från olika familjer i samma dopgudstjänst.

Vigseltider

  • Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00-tiden.

Kontakt

Om du vill boka Mariakyrkan för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen för Mariakyrkan och Johanneskyrkan.

Församlingsexpedition för Mariakyrkan och Johanneskyrkan

Telefon: 0470-70 48 70
E-post: vaxjo.maria@svenskakyrkan.se

Telefontider

Måndag, tisdag och torsdag: 10.00-12.00 samt 13.30-15.00
Onsdag: 13.30-15.00
Fredag: 10.00-12.00

Besöksadress

Mariakyrkan, Kungsvägen 117, Växjö

 

Gudstjänst och verksamhet

Om Mariakyrkan

Mariakyrkan finns i stadsdelen Araby i Växjö och är en del av Växjö stads- och domkyrkoförsamling. Kvarteret heter Hovsör och ligger strax intill korsningen Nydalavägen – Kungsvägen. Kyrkobyggnaden är i modern stil och formad som en kupol. Kupolformen är en kombination av två olika tankar, det runda rummet och Via Sacra, vägen. Det runda rummet synliggörs i kupolformen och vägen gestaltas i gången som går genom kyrkorummet fram mot altaret. I anslutning till kyrkorummet finns även församlings- och kontorslokaler. 

Sittplatser och tillgänglighet

Mariakyrkan har ca 340 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med hiss, automatiska dörröppnare och handikappanpassade toaletter. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Mariakyrkan uppfördes mellan åren 1978-1979 efter ritningar av arkitekterna Richard Brun och Thomas Hellqvist. Den invigdes den 28 oktober år 1979 av biskop Sven Lindegård.
Efter en stark befolkningstillväxt i Växjö beslutades år 1977 att Växjö domkyrkoförsamling skulle delas upp i två församlingar. Den nya församlingen, Skogslyckan, skulle ha en moderkyrka och kyrkorådet gick ut med en inbjudan till en arkitekttävling. Det vinnande förslaget av Richard Brun och Thomas Hellqvist, kallades ”Hagia Hovia – urkyrkan” och utgjorde ritningar till det som kom att bli Mariakyrkan.
Marken som valdes för bygget, kallades tidigare Holmska gården och skänktes till församlingen. Holmska gården ingick i Hovs by och var uppförd på 1700 talet. Idag finns fortfarande en ekonomibyggnad ifrån denna gård bevarad. Manbyggnaden plockades ner innan uppförandet av Mariakyrkan och förflyttades till en ö i Stockholms skärgård.
Bygghandlingarna färdigställdes av AKVE-gruppen i Lund under ledning av arkitekt Janne Ahlin. Arbetsnamnet ”Hagia Hovia” och kyrkans öst-romerska form, ger associationer till den välkända kyrkobyggnaden Hagia Sofia i Istanbul.

Mer om orgeln i Mariakyrkan
Orgeln har 25 stämmor och två manualer och är byggd av A Mårtenssons Orgelfabrik, Lund. Invigd den 16 maj 1981 av biskop Sven Lindegård.
Vid orgeln tjänstgjorde domkyrkoorganist Knut Sitell och musikdirektör Sven Österberg var sångsolist. Orgeln är mekanisk men har elektrisk registratur samt fria kombinationer.  Orgeln är också utrustad med en cymbelstjärna.

Kristen förskola i Mariakyrkan. Under 2015 byggdes lokalerna om för att ge plats åt Kristen förskola. Bakom kyrkan anlades en lekplats för förskolan.

Följ Mariakyrkan på sociala medier

Personal i Mariakyrkan