Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon:+46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Mariakyrkan

Mariakyrkan ligger i stadsdelen Araby. Här bedrivs ett rikt gudstjänstliv, och församlingsverksamhet i form av konfirmandträffar, kör, mötesplatser, caféer samt samtals- och biståndgrupper. I lokalerna ryms även kristen förskola.

Ta en virtuell rundtur i Mariakyrkan - klicka på bilden

Ordinarie Öppettider

Måndagar kl 08.00-16.30
Tisdagar kl 08.00-19.30
Onsdagar kl 7.30-16.30
Torsdagar, fredagar och söndagar kl 8.00-16.30
Lördagar kl 9.30-16.30
Söndagar kl 8.00-15.30

Doptider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00-tiden.
    Söndagar kl 10.00 i samband med högmässan.
    Observera att det ibland sker dop av två barn från olika familjer i samma dopgudstjänst.

Vigseltider

• Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00, vissa lördagar bara kl 16.00-tiden.

Om du vill boka Mariakyrkan för dop, vigsel eller begravning, eller om du har några andra frågor, är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefonnummer 0470-70 48 70 eller via e-post till Mariakyrkan

Ordinarie telefontider
Måndag, tisdag och torsdag kl 10.00-12.00 och kl 13.30-15.00
Onsdag kl 13.30-15.00
Fredag kl 10.00-12.00

Om Mariakyrkan

Mariakyrkan finns i stadsdelen Araby i Växjö och är en del av Växjö stads- och domkyrkoförsamling. Kvarteret heter Hovsör och ligger strax intill korsningen Nydalavägen – Kungsvägen. Kyrkobyggnaden är i modern stil och formad som en kupol. Kupolformen är en kombination av två olika tankar, det runda rummet och Via Sacra, vägen. Det runda rummet synliggörs i kupolformen och vägen gestaltas i gången som går genom kyrkorummet fram mot altaret. I anslutning till kyrkorummet finns även församlings- och kontorslokaler.

Sittplatser och tillgänglighet

Mariakyrkan har ca 340 sittplatser och är tillgänglighetsanpassad med hiss, automatiska dörröppnare och handikappanpassade toaletter. I kyrkan finns hörslinga.

Historia

Mariakyrkan uppfördes mellan åren 1978-1979 efter ritningar av arkitekterna Richard Brun och Thomas Hellqvist. Den invigdes den 28 oktober år 1979 av biskop Sven Lindegård.
Efter en stark befolkningstillväxt i Växjö beslutades år 1977 att Växjö domkyrkoförsamling skulle delas upp i två församlingar. Den nya församlingen, Skogslyckan, skulle ha en moderkyrka och kyrkorådet gick ut med en inbjudan till en arkitekttävling. Det vinnande förslaget av Richard Brun och Thomas Hellqvist, kallades ”Hagia Hovia – urkyrkan” och utgjorde ritningar till det som kom att bli Mariakyrkan.
Marken som valdes för bygget, kallades tidigare Holmska gården och skänktes till församlingen. Holmska gården ingick i Hovs by och var uppförd på 1700 talet. Idag finns fortfarande en ekonomibyggnad ifrån denna gård bevarad. Manbyggnaden plockades ner innan uppförandet av Mariakyrkan och förflyttades till en ö i Stockholms skärgård.
Bygghandlingarna färdigställdes av AKVE-gruppen i Lund under ledning av arkitekt Janne Ahlin. Arbetsnamnet ”Hagia Hovia” och kyrkans öst-romerska form, ger associationer till den välkända kyrkobyggnaden Hagia Sofia i Istanbul.

Mer om orgeln i Mariakyrkan
Orgeln har 25 stämmor och två manualer och är byggd av A Mårtenssons Orgelfabrik, Lund. Invigd den 16 maj 1981 av biskop Sven Lindegård.
Vid orgeln tjänstgjorde domkyrkoorganist Knut Sitell och musikdirektör Sven Österberg var sångsolist. Orgeln är mekanisk men har elektrisk registratur samt fria kombinationer.  Orgeln är också utrustad med en cymbelstjärna.

Kristen förskola i Mariakyrkan. Under 2015 byggdes lokalerna om för att ge plats åt Kristen förskola. Bakom kyrkan anlades en lekplats för förskolan.