Tyresö kyrka
Foto: Linus Sundahl-Djerf

Tyresö kyrka

Tyresö kyrka ligger på en halvö längst in i havsviken Kalvfjärden och är församlingens äldsta kyrka. Den byggdes 1641 av slottsherren Gabriel Oxenstierna.

Ta en rundtur i Tyresö kyrka

Länk till 360-bild

Invigd 1641

Tyresö kyrka är byggd i tegel som är slaget i Tyresö och uppfördes under Sveriges stormaktstid av Gabriel Oxenstierna år 1638-1640, nära Tyresö slott. Den första gudstjänsten som förrättades i kyrkan var byggherren Gabriel Oxenstiernas egen begravning 1641. Tyresö kyrka är ett kyrkligt kulturminne.

Salkyrka i rött tegel

Tyresö kyrka är en så kallad salkyrka, uppförd i rött murtegel. Höga, spetsbågiga fönster släpper in mycket ljus, som reflekteras mot vita väggar. Byggnaden är en blandning av sengotik och renässans med tornet i väster. Murarmästare var Hans Ferster.

När kyrktornet brann

1740 brann tornet och kyrktaket och på grund av bristande ekonomiska förutsättningar återskapades inte tornspiran utan tornet har än i dag ett pyramidformat lågt tak.

Oxenstiernska gravvalvet

Gravvalvet, som är beläget under koret, innehåller kistor med kvarlevor efter Gabriel Oxenstierna, hans första fru Märta Bielke, deras son Gustav och hans hustru Maria Sofia de la Gardie och Gustava Oxenstierna, dotter till föregående, och hennes make Kristoffer Gyllenstierna. Kistorna är av koppar eller tenn och har varit klädda i vackra textilier.

Film: Öppning av gravkoret

Populär vigselkyrka med vackra omgivningar

Tyresö kyrka är en av Sveriges populäraste vigselkyrkor. Den har ett idylliskt läge alldeles vid Tyresö slott och slottspark, omgiven av vacker natur. Både Prinsvillan och Stockholms Pilgrimscentrum ligger ett stenkast från kyrkan.

Max antal

I kyrkbänkarna får 160 personer plats att sitta.

Blårosa färgsprak

Dop & vigsel

Tyresö församling finns med genom hela livet.

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö är en mötesplats för samtal, andlig fördjupning och pilgrimsvandring.

Prinsvillan

Prinsvillan

Sedan sommaren 2021 driver Tyresö församling vandrarhemmet Prinsvillan. Just där fann Prins Eugen sitt semesterparadis 1894. Välkommen du också!