Foto: IKON

Välkommen till Tranås pastorat!

Tranås Pastorat består av de tre församlingarna Säby, Linderås och Adelöv. I pastoratet finns fyra vackra kyrkor och ett kapell, både inne i stan och på landsbygden - Tranås kyrka, Säby kyrka, Linderås kyrka, Adelövs kyrka och Holavedskapellet i Sommens samhälle. Svenska kyrkan i Tranås har 11 670 medlemmar och invånarantalet i kommunen är 19 000.

Välkommen i advent och jul

Sjung med i julens psalmer och lyssna till julens evangelium. Vi önskar dig en fridfull och välsignad advents- och jultid! Hela programmet i advent och jul finns här.

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

Adventsmusik med Tranås ungdomsblås, Lillblåset och kröning av Tranås Lucia

Lördag 3 december kl. 15.00 i Tranås kyrka. Fri entré, men under kvällen har man möjlighet att skänka en frivillig gåva till Act Svenska kyrkans julinsamling - Bryt en tradition.

Luciakonsert med pastoratets barnkörer och Chorus Nova.

Lördag 10 december kl. 17.00 i Tranås kyrka. Adventsmusik med luciakonsert. Fri entré, men under kvällen har man möjlighet att skänka en frivillig gåva till Act Svenska kyrkans julinsamling - Bryt en tradition.

Vill du skänka något till den diakonala verksamheten kring jul?

Kontakta diakonerna i Svenska kyrkan Tranås senast den 15/12. Tel. 0140-67406 eller 0140-67408.

En handgjord liten ängel med konformad kropp. En adventsljusstake med fyra tända ljus i bakgrunden.

Gemensam julfrukost på julafton

Varmt välkommen till gemensam julfrukost i Tranås församlingshem på julafton.

Julkonsert med Tranås körer

Traditionell julkonsert med Säby-Tranås kyrkokör, Sound 68, Bel Canto, Tranås kammarkör, Tranås Manskör och Frälsningsarméns hornmusikkår. SLUTSÅLT.

Julkonserter med tvillingarna Enell

Julkonserter med tvillingarna Sonny och Tobias Enell, Jessika Lundquist Enell med fler ur familjerna Broman och Enell. SLUTSÅLT.

Musikgudstjänst med Småländska Paviljongsorkestern

Annandag jul, måndagen den 26 december kl. 18.00 i Linderås kyrka.

"Hela kyrkan sjunger" med Lena Maria Vendelius

Tillsammans med Adelöv/Linderås kyrkokör bjuder Lena Maria Vendelius på julens härliga och vackra sånger. Välkommen till Adelövs kyrka torsdagen den 29 december kl. 18.30.

Trettondedagskonsert med Tranås kammarkör

Trettondedag jul, fredagen den 6 januari kl. 18.00 i Linderås kyrka

Julkonsert med Lövsta vocalensemble

Söndagen den 8 januari kl. 17.00 i Tranås kyrka

Verksamhet & grupper

Här hittar du massa aktiviteter – för alla åldrar! Barn & familj, körer, samtalsgrupper, trivselkvällar, ungdomsgrupper, caféer och retreater... Vad passar dig? På den här sidan hittar du Svenska kyrkan i Tranås verksamhet samlad.

Församlingsbladet Kyrktuppen

Här kan du läsa vårt församlingsblad Kyrktuppen, som utkommer med fyra nummer per år. Har du inte fått den hem - hör av dig så skickar vi den.

Kontakt och öppettider

Öppettider för pastorsexpeditionen, diakonimottagningen och våra kyrkor. Här finns även all personals direktnummer. Välkommen att höra av dig!

Innan stavnedläggning håller Martin Modéus ett avskeds- och tacktal till Linköpings stift.

Martin Modéus har lagt ned staven - predikan och bilder från mässan

Lördag 26 november tog Martin Modéus avsked från Linköpings stift genom att lägga ned biskopsstaven vid en mässa i Linköpings domkyrka.

Hej då, biskop Martin!

Lördag 26 november lade Martin Modéus ned biskopsstaven vid en mässa i Linköpings domkyrka 11.00. I den här intervjun berättar han om tiden i Linköpings stift och om uppdraget som ärkebiskop.

Välkommen Marika Markovits!

7 november valdes Marika Markovits till ny biskop i Linköpings stift. 21 januari tas hon emot i Linköpings domkyrka.

Gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänster i våra kyrkor.

Musikgudstjänster & konserter

Varmt välkommen på våra musikgudstjänster & konserter.

Boka dop, vigsel och begravning

Här hittar ni tider och kontaktuppgifter. Ring oss och boka.

Stöd, hjälp & diakonal verksamhet

När du behöver hjälp eller ha någon att prata med, finns vi här för dig. Vi har diakoniexpedition på måndagar 10-12. Här finns också kontaktuppgifter till jourhavande präst.

Musik & körer

I kyrkan arrangeras flera konserter under året. Vi har flera körer både för barn och vuxna. Att vara med i körerna kostar inget, men man förväntas vara med vid framträdande. Musiken fyller många funktioner både konstnärligt och socialt.

Dop

Dopet är en Guds gåva till oss. Det är ett tecken på att vi är älskade av Gud. Gud vill dela vårt liv, vår död och vårt liv efter döden. Både barn, tonåringar och äldre kan döpas. Dopet är för alla – liten som stor. Läs mer om dopet här och om bokning av dopgudstjänst.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Vigselgudstjänsten i Svenska kyrkan är en förböns- och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans samtidigt som det är en juridisk handling. Läs mer om vigsel här och om hur man bokar vigselgudstjänst.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked – döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet. Läs mer om begravning här och om hur man bokar begravningsgudstjänst.

Förtroendevalda och protokoll

Tranås pastorat har ett gemensamt kyrkofullmäktige och kyrkoråd. I varje församling har man utsett ett församlingsråd med uppgift att engagera sig i församlingsverksamheten.

"Gemenskap, tro och liv"

Dessa tre är Svenska kyrkan i Tranås fokusområden. Här finns pastoratets församlingsinstruktionen med församlingsberättelser, vision och gemenskap, tro och liv!

Hantering av personuppgifter • GDPR

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter i flera hundra år på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt och det kommer vi att fortsätta göra.

Förskolor

Välkommen till Tranås Pastorats förskolor. Vi har förskola i Tranås, Linderås och Adelöv. Med små barngrupper, hög personaltäthet, legitimerade lärare och utbildade barnskötare kan vi erbjuda en inspirerande miljö.

Jobba hos oss!

Kom med i vårt härliga arbetslag som verkar för gemenskap, tro och liv! Här jobbar vi tillsammans i flera arbetslag med många olika funktioner och kompetenser. Välkommen.

Be en bön, tänd ett ljus

Välkommen in till Svenska kyrkans bönewebb. Här kan du skriva en bön eller tända ett digitalt ljus. För någon. Eller för dig själv. Se alla ljus som tänts på kartan.

Du är inte ensam i sorgen

I kyrkan finns stöd för dig i saknaden och sorgen.

Följ oss på sociala medier

Facebook

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Facebook.

Instagram

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Instagram

Trött kvinna lutar sig tillbaka och tittar på ett barn.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Guds rike känns inte som det riktigt är i närheten, ärligt talat. Särskilt inte om det kräver en motinsats av mig. Att jag ska hålla mig alert, uthållig och frimodig." Läs Tankar inför helgen med prästen Maria Birgitta Agstam Häggkvist.

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Två brandmän står och tittar på ett sönderbombat hus.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

”Vi ber om sammanhållning i ofredens tid”

Läs biskop Martins bön och uttalande vid krigets början.

Kyrkguiden leder dig rätt

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.
Foto: Per Hård af Segerstad

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder människors liv

Din gåva räddar liv och lindrar nöd

Ge en gåva

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem