Foto: IKON

Tranås pastorat

Tranås pastorat består av församlingarna Säby, Linderås och Adelöv. I pastoratet finns fyra kyrkor och ett kapell – Tranås kyrka, Säby kyrka, Linderås kyrka, Adelövs kyrka och Holavedskapellet i Sommens samhälle.

Kalender

Vill du veta vad som är på gång i pastoratet? Här ser du vad som händer dag för dag i våra församlingar och kyrkor.

Månadsblad

I månadsbladet finns samlad information om vad som händer i din församling. Ladda ner aktuellt blad för maj här.

Gudstjänster

Fira gudstjänster i våra församlingar. Här finns aktuell information. Välkommen till kyrkan!

"Hela kyrkan sjunger" summer-edition

Musikgudstjänst söndag 2 juni 18.00 Adelöv kyrka.

"Kyrkan går till sjöss"

Välkommen att följa med Svenska kyrkan på sjön Sommen med ångbåten Boxholm II och fira friluftsgudstjänst vid Bendrix park. Johannes döparens dag, söndagen den 23 juni, avresa 11.00.

Lyktan - mötesplats och café på stan

Vårt mysiga café mitt i stan är öppet två gånger i veckan. Välkommen in på 11-kaffe med dopp.

Sommaravslutning på Öppet hus

Välkomna på sommaravslutning fredagen den 31/5 kl. 10.00 i Tranås församlingshem.

Sommartider på Öppet hus

Kom och lek & pyssla i sommar! Tranås församlingshem håller öppet under veckorna 23-26 och veckorna 33-34.

Sommarlovskul!

Sommarlovskul för dig som är 6-12 år, gärna tillsammans med vuxen. Vi kommer att hitta på en massa kul såsom pyssel, spel, lekar och annat skoj. Helt gratis!

Konserter & musikgudstjänster

Tranås pastorat bjuder på ett rikt musikliv med många fina konserter och musikgudstjänster.

Gudstjänst är gemenskap och delaktighet

Vill du vara med och påverka söndagsmässans utformning? Nu har du chansen! Välkommen på gudstjänstplaneringsfika onsdagar kl. 15.00-16.00, Tranås församlingshem.

Öppet hus för vuxna med barn 0-6 år.

På Öppet hus träffas vi för sångstund, lek, fika och pyssel. Barnen får möjlighet att leka och vuxna får möjlighet till kontakt med andra vuxna.

Stöd, hjälp & diakonal verksamhet

När du behöver hjälp eller ha någon att prata med, finns vi här för dig. Vi har diakoniexpedition på måndagar kl.10.00-12.00. Här finns också kontaktuppgifter till jourhavande präst.

Verksamhet & grupper

Aktiviteter för alla åldrar. Barn & familj, körer, samtalsgrupper, trivselkvällar, ungdomsgrupper, caféer, lunch- och måltidsgemenskap och retreater... Vad passar dig?

Barn & familj

Upptäck Öppet hus, babysång, pyssel och skoj, barnkörer, S.K.U.M, café Lyktan - aktiviteter för dig och ditt barn.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop - livets första fest

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Vigselgudstjänsten i Svenska kyrkan är en förböns- och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans samtidigt som det är en juridisk handling. Läs mer om vigsel här och om hur man bokar vigselgudstjänst.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked – döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet. Läs mer om begravning här och om hur man bokar begravningsgudstjänst.

Församlingsbladet Kyrktuppen

Här kan du läsa senaste numret av församlingsbladet Kyrktuppen, och många andra nummer. Har du inte fått den hem - hör av dig så skickar vi den.

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.

En hållbar kyrka

Svenska kyrkan i Tranås miljöarbete

Förtroendevalda och protokoll

Tranås pastorat har ett gemensamt kyrkofullmäktige och kyrkoråd. I varje församling har man utsett ett församlingsråd med uppgift att engagera sig i församlingsverksamheten.

"Gemenskap, tro och liv"

Dessa tre är Svenska kyrkan i Tranås fokusområden. Här finns pastoratets församlingsinstruktionen med församlingsberättelser, vision och gemenskap, tro och liv!

Hantering av personuppgifter • GDPR

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter i flera hundra år på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt och det kommer vi att fortsätta göra.

Två lila penséer växer i en murspricka.

Tankar inför helgen

"En dag ska alla murar falla. Muren mellan dig och mig, den ska vara borta då. Men kanske kan vi, redan nu, redan innan “en dag” är här, börja skrapa lite på cementen..." Läs prästens tankar inför helgen på Svenska kyrkans bloggportal.

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Förskolor

Välkommen till Tranås Pastorats förskolor. Vi har förskola i Tranås, Linderås och Adelöv. Med små barngrupper, hög personaltäthet, legitimerade lärare och utbildade barnskötare kan vi erbjuda en inspirerande miljö.

Jobba hos oss!

Kom med i vårt härliga arbetslag som verkar för gemenskap, tro och liv! Här jobbar vi tillsammans i flera arbetslag med många olika funktioner och kompetenser. Välkommen.

Följ Svenska kyrkan Tranås på sociala medier

Facebook

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Facebook.

Instagram

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Instagram

Kyrkguiden leder dig rätt

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas kyrkans position på en karta.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem