Foto: IKON

Välkommen till Tranås pastorat!

Tranås Pastorat består av de tre församlingarna Säby, Linderås och Adelöv. I pastoratet finns fyra vackra kyrkor och ett kapell, både inne i stan och på landsbygden - Tranås kyrka, Säby kyrka, Linderås kyrka, Adelövs kyrka och Holavedskapellet i Sommens samhälle. Svenska kyrkan i Tranås har 11 670 medlemmar och invånarantalet i kommunen är 19 000.

Konsert för Världens Barn med Petter Snive

En musikalisk förfest som bjuder på hopp, glädje & kraft att våga vara sig själv! Lördagen den 30 september kl. 17.00 Tranås kyrka.

Upplevelsevandring i magins tecken

Välkommen på en kväll i Tranås kyrka den 5 oktober kl. 19.00 på en öppen föreställning av upplevelsevandringen ”Om kampen mellan det goda och onda”.

Konsert för Världens Barn med Alva & Mariette

Alva Palm och Mariette Lagg bjuder in till en konsert med sång och musik för Världens Barn! Lördag 7 oktober 17.00 i Linderås kyrka.

Gudstjänster

Här finns information var gudstjänster firas i Tranås pastorat, varmt välkommen!

Konserter & musikgudstjänster

I höst bjuder vi in till körkonserter, psalmfrossa "höstrusk", filmmusik och musikalartisten och entertainern Petter Snive. Tre konserter ges till förmån för insamlingen till Världens Barn. Varmt välkommen!

Verksamhet & grupper

Här hittar du massa aktiviteter – för alla åldrar! Barn & familj, körer, samtalsgrupper, trivselkvällar, ungdomsgrupper, caféer, lunch- och måltidsgemskap och retreater... Vad passar dig?

Drop in-dop

Har dopet inte blivit av? Verkar det krångligt och för stort att ordna med? Nu passar det jättebra att låta det ske. Kom som du är och döp dig eller ditt barn samma dag. Lördag 11 november 10.00-12.00 i Tranås kyrka och församlingshem.

Konfirmation 2023/2024

Född 2009 och vill bli konfirmand? I Svenska kyrkan i Tranås finns två alternativ att välja mellan - resekonfirmation och sommarkonfirmation.

Föreläsning i Regnbågsveckan i Tranås

Föreläsning: "Verkligheten korrigerar" om homosexualitet i ljuset av Bibeln. Tranås församlingshem onsdag 18 oktober 18.00. Fri entré.

Regnbågsmässa i Tranås kyrka

Regnbågsvecka i Tranås 16-22 oktober. Regnbågsmässa 22 oktober kl. 11.00 i Tranås kyrka.

Stöd, hjälp & diakonal verksamhet

När du behöver hjälp eller ha någon att prata med, finns vi här för dig. Vi har diakoniexpedition på måndagar 10-12. Här finns också kontaktuppgifter till jourhavande präst.

Kontakt och öppettider

Öppettider för pastorsexpeditionen, diakonimottagningen och våra kyrkor. Här finns även all personals direktnummer. Välkommen att höra av dig!

Kyrktuppen

Läs senaste numret av församlingsbladet Kyrktuppen här.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop - livets första fest

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Vigselgudstjänsten i Svenska kyrkan är en förböns- och välsignelsegudstjänst för två människor som vill leva tillsammans samtidigt som det är en juridisk handling. Läs mer om vigsel här och om hur man bokar vigselgudstjänst.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked – döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet. Läs mer om begravning här och om hur man bokar begravningsgudstjänst.

Församlingsbladet Kyrktuppen

Här kan du läsa senaste numret av församlingsbladet Kyrktuppen, och många andra nummer. Har du inte fått den hem - hör av dig så skickar vi den.

En samlingsbild av olika hållbarhets-relaterade företeelser.

Hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande i Svenska kyrkans verksamhet. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands.

En hållbar kyrka

Svenska kyrkan i Tranås miljöarbete

Förtroendevalda och protokoll

Tranås pastorat har ett gemensamt kyrkofullmäktige och kyrkoråd. I varje församling har man utsett ett församlingsråd med uppgift att engagera sig i församlingsverksamheten.

"Gemenskap, tro och liv"

Dessa tre är Svenska kyrkan i Tranås fokusområden. Här finns pastoratets församlingsinstruktionen med församlingsberättelser, vision och gemenskap, tro och liv!

Hantering av personuppgifter • GDPR

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter i flera hundra år på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt och det kommer vi att fortsätta göra.

En kirurg med munskydd i ansiktet.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Vad som blev uppenbart i detta cancerkaos, var hur full världen var av Guds änglar i människokostym. En strid ström av människor hörde av sig, människor som bad för dem, som ställde upp med snöskottning, skjutsningar, att handla och så vidare." Läs tankar inför helgen.

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör, som värnar våra kyrkobyggnader och kulturarvet och för dig som vill ha gemenskap.

Förskolor

Välkommen till Tranås Pastorats förskolor. Vi har förskola i Tranås, Linderås och Adelöv. Med små barngrupper, hög personaltäthet, legitimerade lärare och utbildade barnskötare kan vi erbjuda en inspirerande miljö.

Jobba hos oss!

Kom med i vårt härliga arbetslag som verkar för gemenskap, tro och liv! Här jobbar vi tillsammans i flera arbetslag med många olika funktioner och kompetenser. Välkommen.

Bakom varje siffra finns en människa

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Din gåva gör skillnad!

Läs mer och ge en gåva

Följ Svenska kyrkan Tranås på sociala medier

Facebook

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Facebook.

Instagram

Följ Svenska kyrkan i Tranås på Instagram

Kyrkguiden leder dig rätt

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas kyrkans position på en karta.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem