Foto: Albin Hillert /Ikon

Dop

Dopet är en Guds gåva till oss. Det är ett tecken på att vi är älskade av Gud. Gud vill dela vårt liv, vår död och vårt liv efter döden. Både barn, tonåringar och äldre kan döpas. Dopet är för alla – liten som stor. Läs mer om dopet här och om bokning av dopgudstjänst.

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.

Sedan 1996 är dopet huvudvägen in i Svenska kyrkan.
I Svenska kyrkan döps både barn, ungdomar och vuxna. Genom att döpas i Svenska kyrkans ordning tillhör den döpte Svenska kyrkan.  Det kristna dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om.

Så är går det till:

Kyrkan erbjuder dopgudstjänster varje helg. På lördagar erbjuder vi enskilda dopgudstjänster och på söndagar finns det möjlighet med dop i mässan/gudstjänsten. Församlingen skickar ut information om vilka möjligheter du erbjuds. Det finns fyra präster som jobbar i Tranås pastorat och vi turas om att ansvara för vissa doplördagar. Efter ett dop har blivit bokat på min lördag kontaktar jag familjen några veckor före dopet ska äga rum. Vi brukar oftast boka in en träff då vi kan prata om dopet, vad det innebär och hur familjen vill ha det. Det brukar oftast ske hemma hos familjen. På dopdagen träffas vi i kyrkan en stund innan. Då kommer det också vara med en dopvärd, som är en särskild representant från församlingen som är där för att hälsa ditt barn välkommet. I nästkommande mässa/gudstjänst kommer vi att be för ditt barn i församlingens förbön.

Susanne Jackson, präst.

Läs mer om dopet:

Om dopet på Svenska kyrkans hemsida.

I broschyren Dopet - en broschyr om det mesta man behöver veta om dopet 

På svenska kyrkans sida dopsajten. Där finns många tips och svar på frågor, allt från musik, dopets innebörd, checklista för dopfesten.

 

 

 

Så här bokar du:

Man kan välja kyrka och dopförsamling själv. I Säby, Linderås och Adelövs församlingar bokar man dopet hos pastorsexpeditionen. Det finns möjliget att låna dopklänning och det gör du på pastorsexpeditionen. Det finns även möjlighet att låna någon av våra lokaler för dopfest. 

Vi har stående tider för dopgudstjänster:
Säby, Adelöv och Linderås församlingar - lördagar kl. 11.00, 12.30 och 14.00. Under sommaren kl. 11.00 och 12.30.

Man är också välkommen att döpa sitt barn i söndagens gudstjänst.

Boka på pastorsexpeditionen
Tfn: 0140-674 00
E-post: tranas.pastorat@svenskakyrkan.se

Telefontider:
Måndag-fredag 10.00-12.00

Pastorsexpeditionen är öppen för besök
Måndag-fredag 10.00-12.00

 

 

 

 

 

 

 

Dopuppföljning med dopdroppe

Vid Kyndelsmässodagen kommer vi varje år bjuda in barnen som döpts under året till respektive kyrka för att hämta sin dopdroppe.

Presenter

Hos oss kan man köpa fina presenter!

Tips på present till dop eller konfirmation, eller till något annat speciellt tillfälle. Smycken som t ex handgjorda silverkors, SKUTs dopdroppen samt Frälsarkransarmband till både barn och vuxna.