Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro

S:t Mikaels kyrka

S:t Mikaels kyrka ligger på Väster i Örebro. Kyrkan invigdes 1983 och har 200 sittplatser.

På webben kan du läsa mer om dop, vigsel och begravning i S:t Mikaels kyrka.

När man idag står framför S:t Mikaels kyrka ser man i själva verket två kyrkor. I dag är de hopbyggda till en och den gamla kyrkan har delvis fått ändrad funktion.

I kyrkorummet finns altarskivan från gamla kyrkan och dopfunten, som är gjord av Erik Sand. Processionskorset är gjort av Bengt Olof Kälde. Orgeln är byggd 1985 av A. Mårtenssons Orgelfabrik i Lund.

S:t Mikaels kyrka
Bild: Magnus Aronson

Lars Eklund har smyckat den nya kyrkan, såväl korväggen som takbjälkarna. Centrum i takbjälkarnas målningar är striden mellan ängeln Mikael och odjuret.

S:t Mikaels kyrka invigdes lördagen före första advent 1983. Kyrkorummet har en tvärställd rektangulär form. Tanken är att det ska skapa en känsla av närhet och gemenskap.

Den 1/1 1977 bildades Mikaels församling och ganska snart stod det klart att kyrkan var för liten. Den 28 september 1982 var det dags för det första spadtaget på den nya kyrkan som är ritad av Janne Feldt.

Från början var här bara en distriktskyrka som tillhörde Längbro församling.Den kyrkan utgjordes av en magasinsbyggnad från 1700-talet som tillhörde Hjärsta Gård. Men allteftersom folkmängden ökade här på väster togs beslutet att dela Längbro församling i två delar.

OM s:t Mikaels kyrka

Adress: Hjärstavägen 33,
703 58 Örebro
Telefon: 019-15 45 00 (informationsservice, öppet mån-tor 9-17, fre 9-16)