Other languages with Google Translate

”Fiskarna och bröden” i S:t Mikaels kyrka

Om tillkomsten av bilderna ”Fiskarna och bröden” i Mikaels församling, Örebro.

Motivet syftar på Jesu bespisningsunder omtalat i Matteus 14. ”...och han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen och läste tackbönen. Sedan bröt han bröden och gav dem till lärjungarna och lärjungarna gav dem till folket. Alla åt och blev mätta — De som hade ätit var omkring fem tusen män, förutom kvinnor och barn.”

Utformningens inspiration finns i en bysantinsk mosaik från 400-talet i kyrkan Tabgha vid sjön Genesarets strand.

Församlingen tog emot skulpturerna tillverkade i lärkträ och furu som en gåva i november 1983. Tidigt på morgonen den 26 november anbringades de på väggen strax innan den högtidliga invigningsmässa, då kyrkoherde Björn Svärd och komminister Birgitta Maltén tjänstgjorde och då bland annat arkitekten Janne Feldt med maka Kerstin var närvarande.

Lars Eklund

Mikaels församling

Adress:
S:t Mikaels kyrka
Hjärstavägen 33
mikaels.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Mikaels församling

Till Mikaels församling på Facebook

För bokningar och frågor ring:
(Informationsservice, öppet mån-tor 9-17, fre 9-16)
Telefon: 019-15 45 00

För kontakt med Mikaels församlingsexpedition ring: