Foto: Sofia Lökholm

Péronne-Paris 2024

Den 4 juni reser vi till Péronne, en liten stad i norra Frankrike, för att söka efter fred och gemenskap i en värld alltmer präglad av våld och krig. Här publicerar vi detaljer kring själva resan.

I tider som präglas av krig och mörker gör vi en resa med fokus på fred. Vad passar då bättre än att resa till en plats där minnet och lämningarna efter ett stort krig hjälper oss söka efter ljus och fred. Vi kommer resa till en plats i norra Frankrike där ett av världshistoriens största och mest meningslösa slag tog plats - slaget vid Somme.

Under vårt besök här kommer vi få besöka lämningar efter första världskriget och få uppleva hur det vara att leva i krig. Utifrån dessa upplevelser arbetar vi sedan med hur vi genom att fokusera på ljus och gemenskap kan göra världen lite bättre. Resan avslutas med ett besök i ljuset och kärlekens stad Paris.

Här nedan lägger vi under året ut all den information ni behöver inför resan.

RESAN TILL PERONNE

Vi reser över en långhelg och ni behöver ansöka om ledigt från skolan för tisdag eftermiddag (från ca kl 14:00) och hela onsdagen. Ansök gärna om detta i god tid och hör av er om ni får problem med ansökan så kan vi erbjuda ett intyg på att ni skall på en studieresa.

Den 4 juni reser vi med två bussar från Landvetter kyrka. Bussarna avgår kl 15:00 men vi vill att ni är där senast 14:45, undvik gärna att parkera vid kyrkan för att ge bussarna plats för lastning. Resan mot Péronne i Frankrike tar sammanlagt ca 21 timmar inklusive flera stopp. Första stoppet sker i södraste Sverige innan vi tar oss över Öresundsbron. Här äter vi middag (denna står ni för själva) för att sedan fortsätta ner genom Danmark till färjan mellan Rödby och Puttgarten. Efter färjan sover vi oss genom Tyskland för att vakna upp till ett frukoststopp (denna står ni också för själva). Vi anländer Péronne strax innan lunch.

Hemresan går samma väg och precis som på nervägen sover vi genom Tyskland. Det går inte att exakt säga vilken tid på Söndagen den 9:e som vi anländer Landvetter men det brukar bli någonstans mellan 12 och 13.

Resan körs av Leja Touring och varje buss har två chaufförer som byts av i enlighet med gällande körtidsregler.

BOENDET I PERONNE

I den lilla staden Péronne bor vi på ett hostel vid namn L'Auberge des Remparts som vi har för oss själva. Boendet håller vandrarhemsstandard vilket betyder att ni själva tar med lakan och handdukar och att de flesta av oss bor i våningssängar. WiFi finns i hela boendet och alla rum har eget badrum.

MATEN I PERONNE OCH PARIS

Under våra dagar i Péronne med omnejd äter vi frukost och middag på boendet. Lunchen består av en lunchmatsäck som följer med oss på våra utflykter. Under vår dag i Paris äter vi picknick vid eiffeltornet och middag i smågrupp på restaurang.

PARIS

Den 7 juni gör vi en dagsutflykt till Paris. Vi bor endast 1,5 timme från Paris och åker dit tidigt på morgonen för att kunna njuta av staden så länge som möjligt. På plats i Paris tar vi först en båttur på Seine för att se de viktigaste sevärdheterna och sedan är det picknick vid Eiffeltornet. Vi tar oss sedan till den berömda gatan Champs-Elysees där det blir tid för shopping och sedan middag i smågruppen. Därefter promenerar vi upp till triumfbågen och avslutar dagen på Svenska Kyrkan i Paris innan vi reser tillbaka till Péronne.

HEMRESAN

Den 8 juni börjar vi vår hemresa som kommer ta ca 21 timmar. Vi beräknar vara hemma på förmiddagen dagen därpå den 9 juni. Maten under resan står ni själva för.

ALLERGIER

Det är ytterst viktigt att ni meddelar eventuella allergier om ni inte gjort detta vid anmälan, speciellt födoämnesallergier. Har ni missat att meddela något viktigt kontaktar ni Alva Erfving: alva.erfving@svenskakyrkan.se

Vi vill också upplysa er som lever med födoämnesallergier att förbereda er noga inför resan. Ta fram översättningskort som beskriver er allergi på Tyska och Franska. Se också till att ni har med er extra mat som ni kan ta under resan om de restauranger bussarna stannar vid inte kan erbjuda er mat. Vi kan endast garantera maten på de förbokade restaurangerna i Péronne. I Paris letar varje smågrupp upp en restaurang för middag och där meddelas specialkost på plats.

PENGAR OCH PACKLISTA

Under resan är det Euro som gäller överallt utom under den korta tid vi är Danmark, men där planerar vi inte att stanna. Packlistan innehåller förutom detaljer kring vad ni behöver ha med er också en liten uträkning på vad ni som minst behöver ha med er.

Packlista Peronne 2024

AVTAL

För att kunna följa med på våra resor så behöver både konfirmand och vårdnadshavare skriva på avtal med ett antal regler som ska följas under resans gång. Du kan ladda ner det nedan.

Avtalet

PASS OCH SJUKFÖRSÄKRINGSKORT

Det är extra viktigt att alla har med sig ett giltigt pass, se till att ni har detta i god tid före avresan. Ni är alla reseförsäkrade genom församlingen och i de flesta fall genom er hemförsäkring, men ni måste också ha med er ett litet plastkort som intygar att ni är sjukförsäkrade i Sverige. Detta kan ni beställa på försäkringskassans hemsida gör också detta i god tid innan avresa.

Konfirmationen

Den 29 juni kl 11:30-14:00 är det konfirmation för Landvetter och Härrydas ungdomar på strandängarna vid Gröenkapellet.

Konfirmationsträffar 2023/24

Här lägger vi upp datum och tider för konfirmandårets olika träffar och läger.