Foto: Gustav Öhlander

Krakow 15 - 20 augusti 2022

Ingenstans i världen kan vi uppleva en sådan kontrast mellan ljus och mörker som i Krakow. Några mil utanför denna vackra stad ligger det före detta koncentrationslägret Auschwitz, en plats alla människor borde besöka någon gång i livet. Våra konfirmander besöker Auschwitz för att se hur vi kan göra världen bättre genom att fokusera på ljus och gemenskap.

Den 15 augusti anordnas äntligen Krakowresan för 2022 års konfirmander. Här nedan följer all information ni behöver inför resan, om det fortfarande finns något ni undrar över är det bara att höra av er till någon i Prästgårdsteamet.

INFORMATIONSTRÄFF

Den 10 augusti kl 17:00 i Landvetter kyrka har vi en sista-minuten-träff inför resan. Då vill vi att både ungdomar och föräldrar är med så vi vet att alla nåtts av samma information. Under sommaren kommer vi ha begränsade möjligheter att besvara frågor om resan så vi rekommenderar alla att ta tillfället i akt och komma på träffen.

RESAN

Den 15 augusti reser vi med två dubbeldäckare från Landvetter kyrka, grupp 1 i den ena och grupp 2 i den andra. Bussarna avgår kl 14:00 men vi vill att ni är där senast 13:45, undvik gärna att parkera vid kyrkan för att ge bussarna plats för lastning. Resan mot Krakow i Polen tar sammanlagt ca 21 timmar inklusive flera stopp. Första stoppet sker någonstans i södra Sverige där vi äter middag för att sedan fortsätta ner genom Danmark till färjan mellan Gedser och Rostock. Efter denna sover vi oss genom Tyskland för att vakna upp till ett frukoststopp i Polen. Vi anländer ett somrigt Krakow strax innan lunch.

Hemresan går samma väg och precis som på nervägen sover vi genom Tyskland men äter frukost på färjan mellan Tyskland och Danmark. Det går inte att exakt säga vilken tid på lördag den 20:e som vi anländer Landvetter men det brukar bli någonstans mellan 13 och 14. Resan körs av Leja Touring och varje buss har två chaufförer som byts av i enlighet med gällande körtidsregler.

BOENDET

Under vår tid i Krakow bor vi extremt centralt på Hotell Campanile precis i utkanten av gamla staden. Rummen är dubbel- trippel- och fyrbäddsrum med dusch, toalett, TV och allt annat som ingår i ett normalt hotellrum, ni behöver alltså inte ta med er lakan eller handduk. WiFi finns tillgängligt gratis på rummen (dock ibland begränsad mottagning och lite långsamt när 140 ungdomar streamar film). Polen har samma elsystem som Sverige och alltså behövs inga adaptrar för laddare mm.

MAT

På plats i Krakow står församlingen för alla måltider förutom lunchen under er fritid på Krakows galleria. Frukost äter vi på hotellet och lunch och middag på olika restauranger i och omkring Krakow. Under resan ner står ni själva för middag och frukost men under hemresans färjetur bjuder vi på frukost.

ALLERGIER

Det är ytterst viktigt att ni meddelar eventuella allergier vid anmälan, speciellt födoämnesallergier. Dessa meddelar ni till Sofia Lökholm: sofia.lokholm@svenskakyrkan.se

PENGAR

I Polen handlar vi med Zloty, en valuta som kan behöva beställas i förväg på växlingskontoren. Det går bra att använda kort i Krakow och det finns flera uttagsautomater i centrum men lite kontanter är alltid bra att ha. En uträkning på vad ni som minst behöver kommer finns i packlistan här nedan.

PASS, SJUKFÖRSÄKRINGSKORT & COVID

Det är extra viktigt att alla har med sig ett giltigt pass, se till att ni har detta i god tid före avresan. Ni är alla reseförsäkrade genom församlingen och i de flesta fall genom er hemförsäkring, men ni måste också ha med er ett litet plastkort som intygar att ni är sjukförsäkrade i Sverige. Detta kan ni beställa på försäkringskassans hemsida gör också detta i god tid innan avresa.

På vägen till och från Krakow reser vi genom flera länder, Danmark, Tyskland och Polen, alla dessa har nu släppt sina restriktioner i förhållande till Coronaepidemin. Det betyder att du inte längre behöver resa med Covid-pass, friskintyg, ansiktsskydd mm.

BETALNING

För att kunna genomföra våra resor till Krakow ber vi om ett bidrag på minst 1 500 kronor för boende i Landvetter & Härryda pastorat och 2 000 kronor för övriga. De som har möjlighet får gärna bidra med mer vilket då låter oss fortsätta hålla nere kostnaden för denna unika resa.

Har ni inte redan bidragit till vår konfirmationsupplevelse vill vi att ni betalar snarast enligt följande:

SWISH: 123 476 2662, ange konfirmandens namn och Krakow maj/juni

Bankgiro: 213-8642, ange konfirmandens namn och Krakow maj/juni