Nyhetsportalen

Församlingsblad? Nej, men nättidning! I kyrkans värld finns så många berättelser, stort och smått, högt och lågt. I den här portalen publicerar vi sånt som normalt skulle platsa i ett församlingsblad. Vi önskar dig en god läsning!

Rapport från pilgrimsvandringen

Söndagen den 28 augusti 2022 var det dags för pastoratets andra pilgrimsvandring i år, och andra pilgrimsvandringen vid torpet Kärrsjöstrand. Denna gång gick vi till Vintermyst. Inte så lång sträcka, men oj vad intryck det gav! Mona Fredh, ordförande i Härryda Hembygdsförening, och Bernt Fridlund, ordförande i Landvetter Hembygdsförening, gav oss under hela vandringen spännande information om platserna vi passerade. Våra präster Margaretha Josefsson och Jörgen Magnusson gav oss stärkande ord fram till nästa etappstopp.

Botaniska fick studiebesök av Trädgårdsgruppen

Trädgårdsgruppen åkte till Botaniska trädgården i Göteborg och fick njuta av prunkande rabatter, sol, god fika och härlig samvaro.

Slåttergillet en härlig tradition!

Den 14 augusti i år hölls slåttergillet på ängen vid vindskyddet på kyrkogården och vid Häradsdomarn´s i Härryda. Det har nu blivit en årlig tradition i samarbete Härryda Landvetter pastorat och Härryda hembygdsförening.

Roliga församlingsresor till Dalslands kanal och Hyssna

Under juni åkte vi på två mycket trevliga församlingsresor till Dalslands kanal och Hyssna. Här berättar vi lite om vad som hände under dessa mysiga dagar.

Ny fond för att stärka ungdomar och trösta ensamma

På nationaldagen presenterades Landvetter församlings ungdoms- och blomsterfond, en helt ny fond vars syfte är att belöna ungdomar som bidrar till andra ungdomars positiva utveckling och att motverka ensamhet för äldre.

Första dopet i Det Eviga Ljusets Kapellrum

Vilken glädje vi känner att för allra första gången genomföra ett dop i Det Eviga Ljusets Kapellrum i Landvetters församlingshem. En ny vacker dopfunt har kommit på plats och först ut att låta döpa sina barn i kapellrummet var Susanna Paulsson och Thomas Jonsson.

Peter utnämnd till Årets Eldsjäl av Världens Barn

Världens Barn utnämner ännu en gång kyrkoherde Peter Bratthammar till "Årets Eldsjäl" i Härryda kommun. Bilden är från i höstas, när Peter ledde auktionen där alla intäkter gick till Världens Barn.

Vilken härlig 1:a advent!

Den vitaste snö låg tjock över Landvetter precis lagom till första advent i år! Och vilken härlig dag det blev i Landvetter Härryda pastorat! Fackeltåg, julmarknader, julpyssel, julfika och välbesökta gudstjänster där vi fick sjunga de härliga adventspsalmerna tillsammans!

Trädgårdsgruppen som odlar på kyrkogården

Gillar du att odla? Tycker du om en pratstund? Eller kanske att äta en god soppa i trevliga människors sällskap? Då ska du absolut komma till trädgårdsgruppen i Härryda.

En sommarhälsning från Sound of Joy

Sommar! Nu är den här på riktigt. Vår härliga gospelkör Sound of Joy skickar tillsammans med vår präst Jörgen Magnusson en musikalisk sommarhälsning till er alla. Luta dig tillbaka och njut av sångarglädjen och sommarfeelingen.

Vilken härlig konfirmation!

Vilken härlig konfirmationssöndag det blev på strandängarna vid Gröen och det var otroligt roligt att se så många familjemedlemmar delta i konfirmandernas stora dag.

Ny vattenlek invigd i Äventyrsskogen

Vid prästgården i Landvetter har en ny aktivitet för barn kommit på plats, invigd på nationaldagen av "Farmor" Lilly Norfeldt som var på plats för att själv klippa invigningsbandet.

Landningsbanor nu även på Härryda kyrkogård

Är du sugen på en utflykt i Härryda kommun? Då ska du absolut göra ett besök på Härryda kyrkogård. En utmärkt plats att gå in för landning på, och då menar vi inte bara därför att flygplatsen är så nära, utan för att det nu faktiskt ligger två ”landningsbanor” på själva kyrkogården.

En återlämnad grav. Stort gravsten i granit. Flaggstång, bro, en bäck, föremål från Härryda industrihistoria finns där själva graven en gång var.

Hembygdsgraven på Härryda kyrkogård

I Härryda har en riktig sevärdhet vuxit fram. En återlämnad grav har förvandlats till en ”hembygdsgrav”, där föremål och platser från bygdens historia nu kan beskådas.

Lilly Norfeldt, 97, dekorerad för generös donationsverksamhet

Det blev en glädjens dag när Lilly Norfeldt, 97, blev den första kvinnliga mottagaren av förtjänstkorset av första klassen från Gustaf Adolfföreningen.

Pilgrimsvandring 2020

Pilgrimsvandring är ett härligt sätt att uppleva den vackra naturen och samtidigt få en chans att vända sig in i sitt eget inre landskap i tystnad, bön och meditation.

Prästgården får ny skrud

Inför nästa år finns visioner om att bygga om den anrika prästgården. Här lämnas stor plats åt det progressiva, utan att gömma eller glömma det traditionella.

Rapport om Mor Gabriels kloster i Turkiet

Rapport om syrisk-ortodox kyrkoegendom som riskerar att gå till statens skattemyndighet, stadsmyndigheter och lokala myndigheter

Korset och svärdet - tankar från den nye bataljonspastorn

Så länge människor har stridit så har man tagit spjärn mot religionen. Man har bett om framgång i egen sak och hoppats att Gud väljer rätt sida (man kan inte be MOT något enligt gammal god böneetik).

Mmm, så härligt

I söndags var det dags för den första aktiviteten av ett nytt koncept som pastoratet kallar för MMM. De tre m:en står för musik, massage och meditation och syftar till att ge besökarna en skön stund med avslappning i både hjärta, hjärna och kropp.

Advent – en väntan på vad?

Under december månad är vi många som väntar på årets mest populära högtid, men vad är det egentligen vi väntar på? Är det julklappar, mat i överflöd eller något helt annat?

Allhelgona - för både döden och livet

Under allhelgonahelgen är vi många som beger oss till kyrkogården för att tänka på de nära och kära som lämnat oss. Men helgen finns inte bara till för att tänka på döden, utan också för att tänka på livet, menar Peter Bratthammar, kyrkoherde i Landvetter Härryda pastorat.

Julens kraft - frid och fred

Julafton är för de flesta en dag av stillhet och ro. Lugnet som människor får genom julen har faktiskt förändrat världen, både tillfälligt och permanent. Livslust har grottat ner sig i två intressanta företeelser som har hänt på just julafton.

Tio år som kyrkoherde i pastoratet

När Peter Bratthammar fick sin kallelse var han fullt uppe i karriären som exportchef. Men det hindrade honom inte från att säga upp sig på stört och återgå till skolbänken för att studera till präst. Nu firar han tio år som kyrkoherde i Landvetter och Härryda pastorat.

Dopet är en möjlighet till jämlikhet och upprättelse

Dopet är den allra äldsta kristna riten, själva urtecknet på att en människa ingår i den kristna församlingen och att hon omsluts av Guds nåd och välsignelse. Men vilken nytta har vi av dopet i vår vardag? Hur kan vi se på vårt dop för att på bästa sätt utvinna dess kraft och möjligheter?

Tusen år av Crowdfunding

Svenska kyrkan har i alla tider arbetat med gräsrotsfinansering. Genom kollekten kan små insatser från enskilda individer växlas upp till storskalig hjälpverksamhet med global räckvidd.

"Det är klart att vi kommer från aporna"

Vad är rätt, bibeln eller evolutionsteorin? Frågan om jordens uppkomst och arternas utveckling har diskuterats länge och intensivt inom både kyrkan och vetenskapen. Den vanligt förekommande fördomen om att bibeln skulle förneka evolutionsteorin bidrar till en farlig polarisering, menar Margaretha Josefsson, präst i Landvetter Härryda pastorat.

En församling för hela familjen

Det nygifta paret Martin Dahl och Sonja Dahl Andersson tar emot i sin villa, trötta men glada efter helgens bröllopsfestligheter. De har bott i Landvetter sedan 2001, dit de flyttade med dottern Hanna, som då var två år. Idag går hon på gymnasiet och familjen har också utökats med två småsyskon.

Kyrkoavgiften bidrar till ett bättre samhälle

Den senaste tiden har vi kunnat se ett brett engagemang för utsatta människor, aktiviteter som ofta finansierats via insamlingar, upprop på sociala medier eller genom helt privata initiativ. Detta är mycket glädjande och visar hur kristna värderingar genomsyrar det svenska samhället med omsorg om behövande.

Maria skapar biologisk mångfald på Härryda kyrkogård

På Härryda kyrkogård händer det spännande saker. Möt Maria Björk – trädgårdsteknikern som skapar fjärilsgravar, solrosgravar, brinner för biologisk mångfald och hjälper insekterna att må bra och föröka sig.

Duvans fritids – här trivs barnen!

Tre pedagoger och massor av energi! På Duvan får barnen vara kreativa och aktiva – men också varva ned och bara vara. Här går man från förskoleklass och så länge familjen önskar.

Ulrika bygger broar till samhället

Entreprenör i husvagnsbranschen och diakoniassistent – går det? Absolut, åtminstone om man frågar Ulrika Magnusson, som under våren 2020 började som just diakoniassistent i Landvetter Härryda pastorat.

Hjälp till äldre under pågående kris

Svenska kyrkan och fyra civilsamhällesorganisationer samarbetar för att hjälpa äldre under pågående kris.