Nyhetsportalen

Församlingsblad? Nej, men nättidning! I kyrkans värld finns så många berättelser, stort och smått, högt och lågt. I den här portalen publicerar vi sånt som normalt skulle platsa i ett församlingsblad. Vi önskar dig en god läsning!

Duvans elever skapar konst i Landvetter centrum

Titta här! Duvans Elever är ute och hjälper konstnären Klara Bertilsson att göra om kraftstationen vid Landvetter centrum till ett konstverk.

Härlig visitationsmässa på vårens allra första dag

Det blev en mycket lyckad och trevlig visitationsmässa i Härryda kyrka den 28 april. Nu är biskop Susanne och hennes medarbetare färdiga med visitationen av vårt fina pastorat och idag var det dags för den avslutande visitationsmässan. Om ni tittar riktigt noga på bilderna så kanske ni kan se att någonting fattas. Just det – var är biskopen?

Vårt fina arbete med konfirmander uppmärksammas

Tidningen Korsväg har publicerat en mycket bra artikel om det fina arbetet med pastoratets konfirmander. "För ett lyckat konfirmandarbete krävs en stabil ungdomsverksamhet. I Landvetter-Härryda pastorat har den gamla prästgården återöppnats – helt tillägnad ungdomarna".

Brita Dermark, 1945–2023

Det är med obeskrivlig sorg och saknad jag måste meddela att Landvetter Härryda pastorats ordförande, Brita Dermark, är död!

Livsstigen i Landvetter invigd!

Det är många invigningar i Landvetter just nu! Häromdagen invigdes den fina Livsstigen vid Landvetter kyrka. En förväntansfull skara var med och premiärvandrade och lyssnade till tänkvärda och och stärkande böner på vägen runt Livsstigen.

Biskopen återinvigde Prästgården

Så ståtlig och fin och fräsch den blev, vår nyrenoverade Prästgård! Söndagen den 18 september var det så äntligen dags för invigning – och en sån invigning det blev! Förberedelserna har förstås pågått i många veckor och det märktes minsann. 

Fantastisk konfirmation i Landvetter!

Vilken otroligt storslagen upplevelse vi fick i lördags när rekordmånga ungdomar konfirmerades i Landvetter. Ett minne för livet för alla oss som var där. Tack alla ni som kom och gjorde det här till en så fantastisk dag. 

Församlingsresa till Rolfstorp och Norrvikens Trädgårdar 2023

Onsdagen den 14 juni rullade en buss med glada och förväntansfulla resenärer från Härryda och Landvetter pastorat ut på årets församlingsresa.

Edens Kulle är nu invigd

Vilken invigningsdag! Tack alla ni som kom och gjorde invigningen och välsignandet av Edens kulle till en sån speciell, festlig, andlig och högtidlig stund! 

Fastan inleddes i Landvetter kyrka

Fastan inleddes traditionsenligt på askonsdagen i Landvetter kyrka. Nu pågår fastan i fyrtio dagar fram till och med långfredagen. Många undrar vad fastan är och hur man fastar. Här kommer några svar på vanliga frågor kring fastan och askonsdagen.

Förintelsens minnesdag 2023

Fredagen den 27 januari 2023 bjöd vi in våra konfirmander till en afton tillägnad minnet av de miljoner oskyldiga människor som föll offer för förintelsen under andra världskriget.

Förutvarande kyrkoherden Rune Olofsson har avlidit

Det är med sorg och saknad vi måste meddela att Landvetter och Härryda pastorats förutvarande kyrkoherde Rune Olofsson, är död! Rune lämnade det jordiska livet den 9 januari efter en tids sjukdom. Rune Olofsson var kyrkoherde i Landvetter Härryda pastorat under sex år, 2000-2006.

God jul från Landvetter Härryda pastorat!

Landvetter Härryda pastorats ordförande Brita Dermark och kyrkoherde Peter Bratthammar önskar alla en välsignad jul och ett gott nytt år!

Härlig stämning under fullsatt Luciakröning.

Vilken härlig stämning! En fullsatt Härryda kyrka öppnade under måndagskvällen sina portar för Sankta Lucia, i vad som blev en resa från mörker till ljus. Det bjöds på vacker sång, fina tal, budskap om Guds kärlek och betydelsen av såväl motståndskraft som en inre, egen vilja i tider av mörker och oro. Tillställningen avslutades med varm glögg på den snötäckta kyrkogården, i sann julanda!

Projekt Edens kulle - en plats för alla!

Till vår stora glädje kunde vi äntligen påbörja en kommande förvandling av höjden bakom Landvetter församlingshem tidigare i år under september månad. Under platsens förvandling och hela arbetets gång vill vi försöka värna om såväl ekonomisk, ekologisk som social hållbarhet i området.

Rapport från pilgrimsvandringen

Söndagen den 28 augusti 2022 var det dags för pastoratets andra pilgrimsvandring i år, och andra pilgrimsvandringen vid torpet Kärrsjöstrand. Denna gång gick vi till Vintermyst. Inte så lång sträcka, men oj vad intryck det gav! Mona Fredh, ordförande i Härryda Hembygdsförening, och Bernt Fridlund, ordförande i Landvetter Hembygdsförening, gav oss under hela vandringen spännande information om platserna vi passerade. Våra präster Margaretha Josefsson och Jörgen Magnusson gav oss stärkande ord fram till nästa etappstopp.

Botaniska fick studiebesök av Trädgårdsgruppen

Trädgårdsgruppen åkte till Botaniska trädgården i Göteborg och fick njuta av prunkande rabatter, sol, god fika och härlig samvaro.

Slåttergillet en härlig tradition!

Den 14 augusti i år hölls slåttergillet på ängen vid vindskyddet på kyrkogården och vid Häradsdomarn´s i Härryda. Det har nu blivit en årlig tradition i samarbete Härryda Landvetter pastorat och Härryda hembygdsförening.

Roliga församlingsresor till Dalslands kanal och Hyssna

Under juni åkte vi på två mycket trevliga församlingsresor till Dalslands kanal och Hyssna. Här berättar vi lite om vad som hände under dessa mysiga dagar.

Ny fond för att stärka ungdomar och trösta ensamma

På nationaldagen presenterades Landvetter församlings ungdoms- och blomsterfond, en helt ny fond vars syfte är att belöna ungdomar som bidrar till andra ungdomars positiva utveckling och att motverka ensamhet för äldre.

Första dopet i Det Eviga Ljusets Kapellrum

Vilken glädje vi känner att för allra första gången genomföra ett dop i Det Eviga Ljusets Kapellrum i Landvetters församlingshem. En ny vacker dopfunt har kommit på plats och först ut att låta döpa sina barn i kapellrummet var Susanna Paulsson och Thomas Jonsson.

Peter utnämnd till Årets Eldsjäl av Världens Barn

Världens Barn utnämner ännu en gång kyrkoherde Peter Bratthammar till "Årets Eldsjäl" i Härryda kommun. Bilden är från i höstas, när Peter ledde auktionen där alla intäkter gick till Världens Barn.

Vilken härlig 1:a advent!

Den vitaste snö låg tjock över Landvetter precis lagom till första advent i år! Och vilken härlig dag det blev i Landvetter Härryda pastorat! Fackeltåg, julmarknader, julpyssel, julfika och välbesökta gudstjänster där vi fick sjunga de härliga adventspsalmerna tillsammans!

Trädgårdsgruppen som odlar på kyrkogården

Gillar du att odla? Tycker du om en pratstund? Eller kanske att äta en god soppa i trevliga människors sällskap? Då ska du absolut komma till trädgårdsgruppen i Härryda.

En sommarhälsning från Sound of Joy

Sommar! Nu är den här på riktigt. Vår härliga gospelkör Sound of Joy skickar tillsammans med vår präst Jörgen Magnusson en musikalisk sommarhälsning till er alla. Luta dig tillbaka och njut av sångarglädjen och sommarfeelingen.

Vilken härlig konfirmation!

Vilken härlig konfirmationssöndag det blev på strandängarna vid Gröen och det var otroligt roligt att se så många familjemedlemmar delta i konfirmandernas stora dag.

Ny vattenlek invigd i Äventyrsskogen

Vid prästgården i Landvetter har en ny aktivitet för barn kommit på plats, invigd på nationaldagen av "Farmor" Lilly Norfeldt som var på plats för att själv klippa invigningsbandet.

Landningsbanor nu även på Härryda kyrkogård

Är du sugen på en utflykt i Härryda kommun? Då ska du absolut göra ett besök på Härryda kyrkogård. En utmärkt plats att gå in för landning på, och då menar vi inte bara därför att flygplatsen är så nära, utan för att det nu faktiskt ligger två ”landningsbanor” på själva kyrkogården.

En återlämnad grav. Stort gravsten i granit. Flaggstång, bro, en bäck, föremål från Härryda industrihistoria finns där själva graven en gång var.

Hembygdsgraven på Härryda kyrkogård

I Härryda har en riktig sevärdhet vuxit fram. En återlämnad grav har förvandlats till en ”hembygdsgrav”, där föremål och platser från bygdens historia nu kan beskådas.

Lilly Norfeldt, 97, dekorerad för generös donationsverksamhet

Det blev en glädjens dag när Lilly Norfeldt, 97, blev den första kvinnliga mottagaren av förtjänstkorset av första klassen från Gustaf Adolfföreningen.

Pilgrimsvandring 2020

Pilgrimsvandring är ett härligt sätt att uppleva den vackra naturen och samtidigt få en chans att vända sig in i sitt eget inre landskap i tystnad, bön och meditation.

Prästgården får ny skrud

Inför nästa år finns visioner om att bygga om den anrika prästgården. Här lämnas stor plats åt det progressiva, utan att gömma eller glömma det traditionella.

Rapport om Mor Gabriels kloster i Turkiet

Rapport om syrisk-ortodox kyrkoegendom som riskerar att gå till statens skattemyndighet, stadsmyndigheter och lokala myndigheter