Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

katastrofinsatser

Så arbetar vi i katastrofer

Det viktigaste för människor i katastrofsituationer är att få mat, rent vatten, sanitet och tak över huvudet. Men för att återhämta sig behövs också hopp, värdighet och möjlighet att påverka sin situation. Svenska kyrkan är specialiserad i psykosocialt stöd till katastrofdrabbade.  

När katastrofen slår till fungerar varken människor eller samhällen. Men det har visat sig att det bästa sättet att bearbeta svåra händelser är att låta människor själva vara med och påverka och delta i katastrofarbetet.

Praktiskt handlar det till exempel om att utse lokala kommittéer och ledare som är med och organiserar verksamheten. Det kan också handla om att låta människor själva laga den mat de är vana vid att äta, eller att låta dem organisera sina begravningar.  

Svenska kyrkan vill skapa naturliga mötesplatser där människor blir en del av ett sammanhang

Mötesplatser skapar struktur 

Svenska kyrkan försöker skapa naturliga mötesplatser där människor blir en del av ett sammanhang. Vi organiserar olika aktiviteter som bidrar till en känsla av normalitet, struktur och mening i tillvaron. Det ger också möjlighet till en paus från tankar kring smärtsamma upplevelser.

Få inblick i Svenska kyrkans psykosociala katastrofarbete i Marika Griehsels film Om du kommer härifrån ifrån flyktinglägret Kakuma i norra Kenya (Längd 1 tim, 14 min).  

Läs mer om filmen

Blogginlägg om katastrofinsatser

Opinionsbloggen - katastrofarbetet