Katastrofinsatser

Stöd de rohingyer som flyr från Myanmar

Allt fler rohingyer flyr våldet och förföljelsen i Myanmar. De flesta är kvinnor och barn. Svenska kyrkan stöder insatser för de som anlänt till lägren längs den bangladeshiska gränsen

Stöd de rohingyer som tvingats på flykt - K276

Allt fler flyr från våldet och förföljelsen i Myanmar (även kallat Burma). Sedan våldet intensifierades i augusti har över 600 000 människor sökt skydd i Bangladesh, över hälften är kvinnor och barn.

Majoriteten av de som flytt bor i tillfälliga bostäder med liten tillgång till hjälp. De flesta som lämnat Myanmar har vandrat över 50 kilometer och många lider av trauma, utmattning, sjukdomar och hunger. Nio av tio av de nyanlända flyktingarna har bara mat för en måltid per dag. På grund av att många tvingas bo trångt och utan rent vatten och säker sanitet är risken för smittsamma sjukdomar är mycket hög.

Det här går din gåva till:

• Utdelning av näringsrik mat i säkra miljöer
  • Tak över huvudet, filtar och varma kläder inför vintern
  • Tillgång till rent vatten och toaletter samt hygienartiklar
  • Tillgång till mediciner och sjuk- och hälsovård
  • Psykosocialt stöd, bland annat genom mötescenter, teater och säkra lekplatser
  • Utbildning om genderbaserat våld, trafficking och våld i hemmet
  • Säkra platser för att ammande mammor

Blogginlägg om katastrofinsatser

Tak över huvudet, vatten och sanitet

Insatserna ska förbättra livet för flyktingar som nu bor i tillfälliga skydd och lever under svåra förhållanden. Det handlar om att säkerställa att de har tak över huvudet, mat, hygienartiklar, rent vatten och skydd.

– Vi stödjer insatser för att möta de mest akuta behoven som mat, rent vatten och mediciner, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan. Vi stödjer också insatser för att öka säkerheten, bland annat genom säkra lekplatser för barn.

Bangladesh är ett av världens fattigaste länder. Den massiva flyktingströmmen tär hårt på landet och har skapat en kritisk humanitär nödsituation.

Ge till rohingyer som tvingats till flykt - K276

Ge direkt via sms

Sms:a PÅ FLYKT till 72 905 så ger du 100kr.

Swisha valfritt belopp till 9001223
Ange PÅ FLYKT i meddelandefältet