Svenska kyrkan Helsingborg

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg

#vardeljus

I dag fredag 24 november har anställda i Svenska kyrkan gått ut med uppropet #vardeljus, som berör sexuella trakasserier inom Svenska kyrkan.

#vardeljus är ett av många upprop från olika yrkesområden under parollen #metoo.

-För egen del har jag naturligtvis upplevt trakasserier i min roll som kvinna och präst bland annat eftersom jag tillhör den ”gamla” generation som prästvigdes i mitten av 70-talet. Jag kan inte säga att de hade någon sexuell karaktär direkt, men de var definitivt kränkande, säger Gudrun Erlanson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Helsingborg

-Vi ställer oss naturligtvis bakom uppropet och är medvetna om att skalan av trakasserier är stor och kan innehålla många olika saker. Vi har en policy och arbetar aktivt mot kränkande särbehandling och sexuella trakasserier, fortsätter Gudrun Erlanson.

Biskop Johan Tyrberg i Lunds stift säger:

-Vi har i Svenska kyrkan en nolltolerans mot sexuella övergrepp. Det betyder inte att vi är förskonade från dessa övergrepp. De flesta av oss kan vittna om hur män har betett sig mot kvinnor på ett sätt som är helt oacceptabelt! Det kan röra sig om allt från ovälkomna uttalanden till direkta brott. Vi arbetar med detta kontinuerligt.

Här kan du läsa mer om uppropet #vardeljus

Här kan du läsa ärkebiskop Antje Jackeléns uttalande angående #vardeljus.