Foto: Svenska kyrkan internationellt arbete

Akut svältkatastrof i Afrika

Nyhet Publicerad Ändrad

Hungerkatastrofen berör människor i bland annat Nigeria, Sydsudan, Somalia, Etiopien och Uganda och omfattar över 20 miljoner människor. Insamlingar för stödinsatser mot svälten kommer att ske under sommaren i Piteå församling.

Det som till en början handlade om undernäring och hunger har i många delar nu övergått i regelrätt svält. 

De senaste årens svåra torka har gjort att boskap har dött, skördar förstörts och bristen på vatten är nu akut. Enligt FN är den pågående svältkatastrofen den värsta humanitära krisen sedan Andra världskriget. Att det pågår stridigheter och konflikter i flera av de drabbade länderna gör att läget förvärras än mer. Att säkra tillgången på mat och vatten är högsta prioritet. 

I Piteå församling arbetar personal och volontärer med att samla in medel till stödinsatser mot torkan och svälten. Detta görs bland annat genom:

  • Kaffe- och fikaförsäljning till förmån för stödinsatser mot svälten i Afrika sker lördag 17 juni mellan kl. 19.00-22.00 i Piteå kyrka i samband med Festspelen i Piteå.
  • Kaffe- och fikaförsäljning under en av Sveriges största fotbollscuper, Piteå summer games, under perioden 30/6 - 2/7. Intäkterna går till Svenska kyrkans internationella arbete med stödinsatser mot svälten i Afrika.
  • Välgörenhetskonsert onsdag 21 juni kl. 18.00 i Öjeby kyrka som en del av Festspelen i Piteå.
  • Hamburgerförsäljningen på Öjeby kyrkmarknad 30 juni-2 juli.
  • Kyrkstadscafé i Öjeby kyrkstad i juli och i augusti, onsdagar och fredagar perioden 19 juli-4 augusti.