Familjen Luther med gäster
Foto: Ingrid del Castillo

Luthers Ungar

Nyhet Publicerad Ändrad

Barnkörmusikalen Luthers Ungar med Djura och Leksands barnkörer gav en lärorik skildring av Martin Luther och reformationen

Under Kristihimmelsfärdsdagen 2017 framförde Leksands och Djuras barnkörer ett axplock ur musikalen "Luthers ungar" i Djura kyrka. Det handlar om en dag i Wittenberg hos familjen Luther. Här får vi lära oss att nunnor och munkar minsann kan få barn och att alla, oavsett om man har mustasch eller bär kjol ska ha rätt att få lära sig att läsa Bibeln på sitt eget språk. Avlatshandel är förkastligt och barnaga likaså. I musikalen säger Luther själv att livet är till för att njutas. Gycklarna driver med både det ena och det andra och feodalsamhällets byggstenar visas på ett högst konkret sätt med adeln på topp och bönderna längst ned.

Lotta Eriksson och Fumiko Okino sjunger
Lotta Eriksson och Fumiko Okino sjunger Foto: Ingrid del Castillo

Nytt barnkör gäng

Det är första gången ensemblen från Djura och Leksands församlingar sjunger tillsammans. Musikalen Luthers Ungar framförs med anledning av att Svenska kyrkan firar 500 år sedan reformationen började. Att sjunga i kör är inte bara roligt och hälsosamt utan man får också nya vänner och vana att uppträda i skarpt läge. . Barnen från båda körer har lärt känna varandra tidigt i samband med ett körläger med övernattning redan i februari. Under flera tillfällen under vårteminen har körerna träffats för att träna in sånger och repliker. Prästen Lotta Eriksson spelade Luthers hustru, Katarina och fritidsledare Mikael Demasure spelade Luther. Barnkörledare är Fumiko Okino och Ulf Skagerstam.

Feodalsamhället illustreras
Feodalsamhället illustreras Foto: Ingrid del Castillo