Flyktingguide och Diakon

Nyhet Publicerad Ändrad

Marianne Kronberg vikarierar som diakon i Siljansnäs församling. I tjänsten ingår arbetet som flyktingguidesamordnare i pastoratet.

Marianne Kronberg, Diakon
Marianne Kronberg Foto: Ingrid del Castillo

Marianne Kronberg är vikarierade diakon i Siljansnäs församling, under ordinarie personals frånvaro. Hon axlar även rollen som pastoratets flyktingguidesamordnare. Marianne har stor erfarenhet av flyktingarbete och internationell diakoni.

Efter sex veckors intensivutbildning i Chicago arbetade hon med Christian Peacemaker Teams (CPT) på ön Lesbos i Grekland i augusti 2015 .”Det var långt innan flyktingströmmen verkligen tog vid och inga av de stora humanitära organisationerna som UNHCR, ACT-alliance och Läkare utan gränser fanns där. Det har inte funnits någon beredskap på hemmaplan i Europa och många blev därför tagna på sängen” säger Marianne.

Marianne har varit en del av det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina i två omgångar och sammanlagt rör det sig om 6 månader. Det är ett arbete vars syfte är att bidra till att dämpa våldet. Som följeslagare är man är neutral men man rapporterar brott mot folkrätten. "Det kunde handla om att följa någon till och från skolan eller jobbet , vara närvarande observatör, göra hembesök eller rapportera till FN". berättar hon.  Marianne är egentligen förtidspensionär. Hon var anställd tidigare i Vantörs församling, en av Stockholms söderförorter där arbetet kretsade kring flyktingar, hemlösa och socialt utslagna. Nu hoppas hon kunna bidra med sina erfarenheter i Leksands pastorat .

 Som  flyktingguidesamordnare hjälper Marianne  till med integrationsarbetet tillsammans med kommunen.

Kontakta gärna marianne.kronberg@svenskakyrkan.se