Foto: Carlos Zaparolli /Ikon
Tro och lärande

Utbildning och stöd till unga kristna i Pakistan

I Pakistan är det vanligt att kristna förföljs och terrordåd mot kyrkor förekommer. Din gåva ger gemenskap, stöd och en möjlighet att hitta trygghet i tron.

Gemensam kraft för fred och frihet – P215

I Pakistan är cirka 1,5 procent av befolkningen kristna, och många av dem hör till landets fattigaste. Förföljelse av kristna och attentat mot kyrkor gör människor rädda och skapar stora klyftor i samhället. Act Svenska kyrkan stöttar institutet ITCF som utbildar unga kristna i teologi, mänskliga rättigheter, fred och rättvisa samt förståelse för hur det är att leva i ett muslimskt samhälle.

Jag är rädd för terroristernas våld. Rättvisa innebär att alla i Pakistan ska kunna känna sig trygga och ha samma rättigheter.

Sharoon Stephen, 22 år

Det här går din gåva till:

  • Kvällskurs i grundläggande teologisk utbildning. Kursen ges en gång i veckan under tre års tid och har plats för 45 studenter åt gången.
  • Subvention av kvinnliga studenters kursavgift, eftersom färre av dem har möjlighet att få sina studier bekostade av familjen.
  • Kurser om muslimsk tro och hur kristna och muslimer kan samverka för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter i Pakistan.
  • Möjlighet för studenter att möta och förstå studenter från andra kyrkor.
  • Stöd till studenter så att de kan få bättre självförtroende och bli stärkta i sitt liv som kristna.

Röster från studenter

Reema Nasir, 22 år, läser en masterutbildning i masskommunikation vid ett universitet och försörjs av föräldrarna. Hon vill ändra på det faktum att kristna inte ges mycket utrymme i medierna i Pakistan.

Samtidigt går hon tredje året på ITCF-institutet. Det betyder mycket för henne och hon tackar alla som stöder institutet.

– Min faster tog mig hit, för hon gick här som ung. Det är en god plattform. Vi får självförtroende och jag blir medveten om min kristna tro.  

Oro för terrorismen i Pakistan

Reema Nasir är orolig för framtiden och terrorismen i Pakistan. Liknande tankar har Sharoon Stephen som också är 22 år.
– Jag är rädd för terroristernas våld. Rättvisa innebär att alla i Pakistan ska kunna känna sig trygga och ha samma rättigheter, säger han.

Han stiger upp redan klockan tre på morgnarna för att hinna med frukost och bön innan han går till jobbet. Han arbetar på ett amerikanskt call center från halv fem på morgonen till ett på eftermiddagen. På ITFC, där han gått ett år, har han lärt sig mer om etik, värderingar och mänskliga rättigheter.

Kursen ger styrka

Raheel Khokhan är 25 år och arbetar på en frivilligorganisation, samtidigt som han sparar pengar för att kunna utbilda sig till fysioterapeut. Han hoppas på lika rättigheter för alla och samma lagar för kristna och muslimer. Om ITCF har han bara gott att säga.

– Det kristna programmet är jättebra och viktigt. Du måste vara stark i tron, och kursen ger styrka att möta andra.