Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Nyhet Publicerad

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Kriget i Ukraina

Miljontals människor har tvingats lämna sina hem på flykt undan kriget, och än fler har påverkats av dess konsekvenser. Situationen för Ukrainas befolkning är fortsatt mycket svår och behoven enorma. Du kan vara med och göra skillnad!

Våra lokala partner finns på plats i Ukraina samt i grannländerna och stöttar människorna som tvingats på flykt. Medlemmar i ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, genomför humanitära insatser. Det finns behov av mat, vatten och hygienartiklar. Filtar och madrasser behövs också för tillfälliga sovplatser, men även mer långsiktiga insatser behövs för att människor ska kunna återfå någon form av normalitet. 

Alla produkter till insatserna införskaffas i närområdet. Vi skickar inte material från Sverige, men är i fortsatt behov av pengagåvor. Mer detaljerad information om vad Act Svenska kyrkan gör i Ukraina på denna sida.

Din gåva används där den behövs mest. Ge din gåva via formuläret här på sidan eller genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.

Exempel på hur din gåva gör skillnad

Mat- och hygienpaket delas ut till människor på flykt vid gränsen mellan Ungern och Ukraina.

 • 280 kronor räcker till ett matpaket (mjöl, ris, olja, gryn, kött- och fiskkonserver, mjölk, mörk choklad, pasta, ärtor, kakor) 
 • 180 kronor räcker till ett hygienpaket (tvål, schampo, tvätt- och diskmedel, toalettpapper, tandkräm, handsprit) 

Mina barn frågade mig vart vi var på väg. Jag visste inte vad jag skulle svara. Kön till gränsen var så lång att vi valde att ta oss in i Ungern över bergen.

Yelena, trebarnsmor på flykt från kriget i Ukraina

- Fler än fyra miljoner människor har sedan kriget bröt ut flytt över gränsen från Ukraina. Många har inte fått med sig några tillhörigheter och är väldigt utsatta under de kalla förhållanden som råder. ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, arbetar för fullt med humanitära insatser både i Ukraina och i grannländerna, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Act Svenska kyrkans partner arbetar på plats

Act Svenska kyrkans partner har en assistanspunkt i Ukraina nära ungerska gränsen. Där får flyktingar som väntat i timmar på att passera gränsen tillgång till mat, te, lakan och hygienartiklar. Information ges också på både ungerska och ukrainska kring hur man hittar tillfällig bostad i Ungern. Det ses även till att de flyktingar som anländer till Ungern välkomnas med tak över huvudet och psykosocialt stöd.

En bit in på den ukrainska sidan har vår partner också ett center som tar emot och stöttar tiotusentals internflyktingar vid behov. Platsen förses med mat och hygienartiklar från Ungern för att möta det underskott av varor som nu finns på den ukrainska sidan.

Pallar med matpaket
Matleverans till nödställda människor på flykt undan kriget i Ukraina. Foto: Daniel Fekete /HiA/Ikon

Din gåva behövs

Konflikten drabbar många, och fler insatser förbereds. Vi lever alla under samma himmel och det är av yttersta vikt att vi stöttar våra medmänniskor i en tid av oro, nöd och krig. Därför vädjar vi nu om gåvor till vårt katastrofarbete.

Vi följer löpande händelseutvecklingen och vilka behov som människorna som har tvingats på flykt har. Vi agerar hela tiden tillsammans med ACT-alliansen och är beredda att ställa om utifrån nya behov som uppstår. 

Din gåva används där den behövs mest. Ge din gåva via formuläret här på sidan eller genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.

Frågor och svar

Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som nu jobbar intensivt i och omkring Ukraina. ACT-alliansen har hittills skickat 278 ton mat och andra förnödenheter till Ukraina och till gränsområdet mot Ungern. Därutöver har medicinska produkter till ett värde av sju miljoner euro levererats. Både människor som korsat gränsen till Ungern och människor på flykt inom Ukraina nås av detta stöd. Man arbetar också med att sätta upp tillfälliga skyddsboenden, och vad gäller mer långsiktiga åtgärder finns nu psykosocialt stöd tillgängligt.

ACT-alliansen arbetar också för att stärka mottagarkapaciteten för flyktingar i Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien och man planerar även för att kunna restaurera infrastruktur så att människor får tillgång till basala samhällstjänster. Särskilt fokus ligger på kvinnor, barn, äldre och personer med funktionsnedsättning, och ditt stöd behövs för att insatserna ska kunna fortsätta.

Hör ACT-alliansens kommunikationschef Simon Chambers intervjuas av GB News och berätta mer om arbetet på plats. (Youtube 7:10 min på engelska).

I en kaotisk situation är det viktigt att hjälp ges under så ordnade former som möjligt. Om ett överdrivet stort antal människor och materialtransporter finns på plats så kan det riskera en än mer kaotisk situation som hindrar den allra viktigaste hjälpen från att komma fram effektivt. Därför stöttar Act Svenska kyrkan lokala aktörer som redan finns i området. Vi skickar inte kläder utan bidrar i stället med pengar som kan användas där de bäst behövs.

Pengar möjliggör också att vi kan undvika dyra och miljömässigt ohållbara materialtransporter samt att vi kan anpassa stödet efter behoven på plats, utan att vara låsta till just det material som skickats. Det är viktigt att först lyssna på människorna på plats och vad de själva säger att de behöver, och då ger pengar mer flexibilitet. Att köpa material på plats gynnar också den lokala ekonomin på ett mer långsiktigt vis.

Om du har kläder eller annat du kan tänka dig att undvara så är vi tacksamma om du i stället säljer dem på Tradera till förmån för Act Svenska kyrkan, så bidrar du också till att stötta människor från Ukraina.

Act Svenska kyrkan tar emot öronmärkta gåvor till våra katastrofinsatser men inte till specifika katastrofer. Anledningen är att inte riskera överfinansiering av enskilda insatser. Genom att öronmärka gåvor till katastrofinsatser bidrar du till att hjälpa drabbade människor i Ukraina.

Två kvinnor skördar potatis.

Så hanteras din gåva

Act Svenska kyrkan kontrolleras av Svensk insamlingskontroll och Giva Sverige. Det garanterar att dina pengar används på rätt sätt.

Bild på person i bil som tar emot macka från en bricka som hålls fram av person som står utanför bil med blå väst.

Det här gör Act Svenska kyrkan i Ukraina

Act Svenska kyrkan har genom våra partner sett till att flera ton med mat nått människor på flykt. Mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd kommer också den ukrainska befolkningen till del.

Kvinna sätter sitt fingeravtryck på ett papper nr hon kvitterar ut sin lön.

Våra etiska riktlinjer

Vilken religion människor har får aldrig ha någon betydelse för vem som får katastrofhjälp. Det är en viktig princip i de etiska riktlinjer som Act Svenska kyrkan följer.

Hur vill du ge?

 • Bli månadsgivare
 • Swish 9001223
 • Bankgiro 900-1223
 • Plusgiro 90 01 22-3
 • Från utlandet
  SWIFT/BIC: NDEASESS,
  IBAN: SE32 9500 0099 6042 0900 1223

Läs om hur din gåva hanteras

Material för dig som arbetar i en församling