Extriörbild av Svenska teologiska institutet
Foto: STI

Svenska teologiska institutet–Swedish Theological Institute

STI är ett teologiskt studieinstitut i Jerusalem, med inriktning på religionsteologi och religionsmöte – särskilt mötet mellan kristendom och judendom – samt ekumeniska kontakter med kristna ur olika kyrkotraditioner.

Tabor hus

STI är beläget i den vackra byggnaden Beit Tabor på Haneviim Str 58 i västra delarna av Jerusalem. // STI is located in the beautiful building Beit Tabor at Haneviim Str 58 in West Jerusalem.

Kontakt

The Beit Tavor and the Swedish Theological Institute is open for groups and visitors, Monday to Friday, 9 am to 1 pm.

Svenska kyrkan i Jerusalem

Den svenska församlingen i Jerusalem är en del av Svenska kyrkan. Vi firar våra gudstjänster i Birgittakapellet på Svenska teologiska institutet, Rehov Haneviim/Profeternas gata 58 i Jerusalem. Välkommen att dela vår gemenskap!

Dr. Emma Polyakov: Statement on the 2022 Krister Stendahl Research Fellowship

Publicerad:

It is with great gratitude that I reflect on my experience as the first Krister Stendahl Research Fellow at the Swedish Theological Institute. At the invitation of Rev. Dr. Maria Leppäkari, director of the Swedish Theological Institute from 2015-2022, I was honored to serve as the inaugural Krister Stendahl Research Fellow, and to be in residence in Jerusalem in February, March, and April of 2022.

Time to say farewell

Publicerad:

Shalom Aleichem, as-Salamu Alaykum, Peace Be With You, Friends, my work as a Director of the Swedish Theological Institute (STI) in Jerusalem will end this summer. I will leave Jerusalem, including the STI Facebook page, and move back to Finland for the summer vacation. My successor will start on 1st of August. Meanwhile, do not hesitate to contact my Deputy, Mr. Jonny Nilsson, or other members of STI staff: https://www.svenskakyrkan.se/STI. All good things eventually come to an end. I have been blessed with seven wonderful years in Jerusalem, of which the past two with the COVID-19 pandemic, have been quite the extreme. Baruch Hashem, Hamdulilah, thank God, we are now fine! It is hard to say farewell and goodbye. People come and people go, yet the institutions remain. Thank you for the collaboration, friendship, and support. Until we meet again, let us just say; thank you – yalla bye! Rev., Dr. Maria Leppäkari.

Ny direktor vid STI augusti 2022

Publicerad:

I augusti tillträder FD Anna Hjälm som ny direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI). Hon efterträder TD, docent, präst Maria Leppäkari som har varit direktor sedan 2015.

Ersätta den andre - eller ge plats för varandra? Webbinarium onsdagen 21 april kl 18-19:30

Publicerad:

Med utgångspunkt i Jakob Wiréns nya bok "Att ge plats för den andre" bjuds vi in till ett webbinarium och panelsamtal om ersättningsteologi, dialog och lokalt fredsarbete. Onsdagen 21 april 18-19:30 (svensk tid)

Nyfiken på en av STIs pionjärer?

Publicerad:

Greta Ebba Sofia Andrén 1909-03-04 — 1971-10-31 missionär, diakon och författare var en pionjär och en drivande kraft till att arbetet med etablerandet av STI i Jerusalem påbörjades 1946.