Other languages with Google Translate

Kontakt

Swedish Theological Institute/Svenska teologiska institutet Besöksadress: Swedish Theological Institute , 58 Prophets' Street, Rehov Haneviim 58, Jerusalem, Israel Postadress: Swedish Theological Institute , PO BOX 37, IL 910 0001 Jerusalem, Israel , IL 910 0001 Jerusalem, Israel Telefon:+972 2 625 3822, Fax: (+972) 02 - 625 44 60 E-post till Swedish Theological Institute/Svenska teologiska institutet

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Byggnaden: Beit Tabor

STI är beläget i en vacker byggnad på Profeternas gata i västra delen av Jerusalem. Över ingången står namnet Tabor och en hänvisning till Psaltaren 89:13: “Du skapade norr och söder. Tabor och Hermon jublar över dig”.

År 1976 övertogs institutet av Svenska kyrkans mission, som har fortsatt verksamheten. Under år 1999 genomgick byggnanden en omfattande renovering, och idag har vi 18 gästbäddar, ett vackert kapell där vi regelbundet firar andakt och mässa, en rymlig föreläsningssal för våra kurser, ett läsrum med dagstidningar och magasin, ett välsorterat bibliotek med litteratur för forskare, lärare och studenter – samt 4 arbetsrum för våra medarbetare. Och icke att förglömma; vår vackra trädgård med fontän och grönska, som blir en underbar oas mitt i centrum av den larmande storstaden Jerusalem.

På Greta Andréns initiativ köptes huset i avsikt att upprätta ett svenskt teologiskt studiecentrum. Här skulle kristna studenter i mötet med Bibelns land kunna fördjupa sina kunskaper om judendomen såväl som kristendomen. Institutets förste direktor var dr Hans Kosmala, som snabbt förvandlade institutet till ett studiecentrum.

STI idag

Den svenska kontakten med huset började med diakonissan Greta Andrén, som kom till Jerusalem vid slutet av 1940-talet. Under krigsåren hade hon arbetat i Wien och där upplevt många kristnas likgiltighet inför judarnas öde. Hon blev också klar över sambandet mellan en traditionell kristen antijudisk undervisning och nazitidens judehat. Greta blev institutets första husmor, som då hade blivit en tillflyktsort för sjuka och hemlösa.

Efter Schicks död år 1901 har huset haft en skiftande historia. Det användes av den turkiska administrationen fram till 1917. Under den följande engelska mandatperioden användes huset som skola, Newman School, som drevs av en organisation relaterad till den engelska metodistkyrkan. Skolan upphörde 1948, när engelsmännen lämnade landet i samband med att staten Israel bildades.
Byggnaden, som uppfördes 1882, är en av de äldsta utanför den gamla stadsmuren och är nu kulturskyddad. Den höga muren med vakttornet över ingången vittnar om att huset från början låg ganska ensligt. Jerusalem har vuxit sedan dess och byggnanden ligger nu i centrum av staden. Tabors hus byggdes av Conrad Schick, en av Jerusalems stora byggherrar och arkeologer under slutet av 1800-talet.