Påsk

Påsken är kyrkans största helg. Då firar vi att Jesus uppstod och besegrade döden.

Påsken inleds på påskdagen

Alla dagar från skärtorsdag fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder påskveckan.

Påskafton
En dag mellan sorg och glädje. Påskafton är egentligen ingen helgdag. I kyrkan hålls inga gudstjänster under dagen, men strax före midnatt påbörjas firandet. Det är påskdagen, då Jesus uppstod från döden, som vi vill möte med glädje. Därför sker en dramatisk övergång från långfredagens sorg till påskdagens glädje under påsknattsmässan.

Stilla veckan inleds på Palmsöndagen

Så kallas veckan innan påskdagen. Stilla veckan är sista veckan i fastan. Under stilla veckan hålls ofta andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Det är ett drama som kallas passionsdramat. Gudstjänsterna kallas passionsgudstjänster. Stilla veckan inleds med Palmsöndagen och avslutas med långfredagen.

Fastan inleds på askonsdagen

Fastan pågår i 40 dagar och börjar på askonsdagen, knappt sju veckor före påsk, och avslutas på påskafton. Det är när påskdagen infaller som styr när fastan inleds.

Rosa påskris träffas av solskenet.

Fastan

Fastan i kristendomen är i 40 dagar och börjar på askonsdagen, knappt sju veckor före påsk, och avslutas på påskafton.

Stilla veckan

Så kallas veckan innan påskdagen. Stilla veckan inleds med Palmsöndagen och avslutas med Långfredagen.

Närbild på blommande påskliljor i solsken.

Påskveckan

Det är påskdagen, den dag som Jesus uppstod, som inleder påskveckan.