Foto: Magnus Aronson/IKON

Bröllop i det lilla formatet

Att gifta sig är en stor sak – stor behöver dock inte vigseln vara!

Sederna omkring bröllop växlar. För hundra år sedan gifte sig de flesta brudar i en svart klänning (ekonomin var ofta skral och en svart klänning kunde användas igen), idag gäller vitt. För 10-20 år sedan var de flesta bröllop ganska små, medan ibland bröllop idag blir både stora och dyra.

På senare tid har det dykt upp ett nytt fenomen: ”bröllopssajter” och bröllopskoordinatorer. Det är mycket pengar inblandat i en vigsel, vilket medför att många ser en marknad. Allt detta har gjort att bröllop idag kan bli en jättestor sak att planera, spara till och slutligen betala. Men det finns inga måsten, även om vissa vill få oss att tro det!

Konsekvensen blir kanske att en del avstår från att gifta sig och att andra väljer vad man tror är det enda enkla alternativet - en borgerlig ceremoni. Så behöver det inte bli. Det finns inget som säger att ett kyrkbröllop måste vara varken stort eller dyrt. Man kan ha en enkel vigselgudstjänst i kyrkan. Lika högtidligt men i det lilla formatet.

Den kyrkliga ordningen – böner, texter, löftesord och välsignelsen, psalmsång och musik – är alltid densamma, men allt runtomkring kan man välja till eller välja bort. Ramen väljer man själv.

Att gifta sig i kyrkan är för många att ”gifta sig på riktigt” – men det behöver inte vara stort och dyrt för att vara på riktigt.
Ta kontakt med din församling så berättar de mer.

Kontakt Skara pastorat

Skara pastorat
Malmgatan 3A, 532 31 Skara
bg 460-5465 pg 118706-1
org.nr. 252003-2869

Kyrkans Hus, Skara
Besöksadress:  Malmgatan 3B, Skara
tel. 0511-265 00  mail: skara.pastorat@svenskakyrkan.se
Telefontid helgfri månd-fred 10.00-12.00