S:t Olofs kyrka

S:t Olofs kyrka tillhör obestridligen de både vackraste och intressantaste på Österlen. Den har varit en pilgrimskyrka och är ett turistmål av stort mått. Kyrkan är belägen i byn, som fordom hette Lundkende (Lundkinde eller Lonkinna), men som fram på 1500-talet antog kyrkans namn: S:t Olof. Kyrkans äldsta delar, nuvarande kor och sakristia, uppfördes troligen under senare delen av 1100-talet eller början av 1200-talet. Den helgades åt S:t Olof, den norske kungen Olof Haraldsson, kanoniserad kort efter sin död i slaget vid Stiklastad den 29 juli 1030.