Barn och nattvard

Hur gör vi med barnen vid nattvarden?

Får barn ta emot nattvarden?
Nattvarden är öppen i Svenska kyrkan. Det betyder att alla som är döpta får komma fram, oavsett ålder. Innan mässan bör varje enskild förälder, tillsammans med sitt barn, ha bestämt hur de ska delta.

Vad är nattvarden?
Hur vi talar om brödet och vinet kan vara svårt att förstå, eftersom ingen kan förklara det exakt. Det är ett av kyrkans mysterier. Men Jesus vill att vi ska fi ra nattvard med varandra, därför gör vi det. Och i kyrkan tycker vi det är viktigt att vi får vara nära Jesus och låta honom komma nära oss själva, för att trösta, hjälpa och finnas till för oss.

Kan man göra fel?
Ingen som menar väl kan göra fel när det handlar om nattvarden. Eftersom det är ett mysterium kan vi bara tro på det som Jesus sagt, men även den som har svårt att tro eller inte kan berätta om sin tro får vara med i nattvardens gemenskap. Du kan alltid se hur andra gör när de tar emot och göra som dem, eller fråga den som delar ut när du kommit fram.

Hur kan man ta emot nattvarden?
Det vanligaste och enklaste är att ta emot brödet i handen och doppa så mycket eller lite man själv vill i kalken (=bägaren). Därefter stoppar man brödet direkt i munnen och äter upp det. Detta är ofta att föredra för de yngre. Om brödet verkar för stort kan föräldern bryta av en lagom stor bit av sitt bröd och ge till sitt barn. Vill man kan man ta emot brödet i handen, stoppa brödet i munnen och sedan dricka från kalken. Den som dricker från kalken får gärna själv hjälpa till genom att ta tag i kalken. Nattvarden är alltså något som vi äter upp. Meningen är att nattvarden verkligen ska bli en del av vår kropp. I respekt gentemot varandra och det fi na i nattvarden så fi rar vi stillsamt och funderar över vad Gud vill
säga oss. De riktigt små barnen får gärna delta i nattvardens gemenskap!
Istället för bröd och vin kan prästen be en välsignelse över barnet. Det är föräldrarna som bestämmer om det är välsignelse eller nattvard som barnen ska få, och de får gärna hjälpa sina barn att doppa i kalken. 

Den som inte vill ta emot nattvarden, gammal som ung, men ändå vill vara med i gemenskapen är också välkommen fram. Som i många andra länder visar man detta genom att man lägger höger hand på sin egen vänstra axel och då vet den som delar ut att tillönska en välsignelse istället. Har du frågor så prata med de som arbetar i kyrkan eller kapellet. Eftersom vi rör oss kring det största mysteriet så finns det självklart funderingar och frågor. Om frågorna är viktiga för dig så kom och ställ dem så ska vi försöka svara så gott vi kan!


Välkommen att fira mässa med oss!

barn- och familjeteamet i S:t Matteus församling

Marie Svalbring Bergstrand, församlingspedagog, tel 076-525 78 23. E-post: marie.bergstrand@svenskakyrkan.se

Frida Johansson
, präst, tel 076-525 78 21. E-post: frida.johansson@svenskakyrkan.se

Cecilia Johnsson
, präst, 076-525 78 19.
E-post: cecilia.johnsson@svenskakyrkan.se

Liselotte Frisk
, kyrkomusiker, 076-525 78 26.
E-post: liselotte.frisk@svenskakyrkan.se

Susanne Åberg
, diakon, 072-549 64 56.
E-post: susanne.aberg2@svenskakyrkan.se

Hilda Rudé
n, församlingsassistent, 076-525 78 27.
E-post: hilda.ruden@svenskakyrkan.se 

Olof Hamrin, församlingspedagog, 076-525 78 24.
E-post: hilda.ruden@svenskakyrkan.se 

Har du frågor, kontakta oss gärna!