Foto: Ikon

Begravning

Döden är en del av livet. Så är det, även om vi kanske ogärna tänker på det. Då kommer oftast bortgången av en närstående som en chock för oss. Därför är begravningen en viktig ceremoni, där vi får möjligheten att hedra och ta farväl av den avlidne och gör den till en fin och minnesvärd stund.

 

Det enda vi människor helt säkert vet om vår framtid är att vi ska dö. Normalt brukar vi inte låta denna insikt dominera vårt liv och våra vardagstankar. Men alla kommer vi under livet att någon gång beröras av döden. Livet liksom stannar upp för oss ett tag när en anhörig eller nära vän går bort.

Bårtäcket pryder kistan vid en begravning i S:t Matteus kyrka

Begravningsakten är en gudstjänst för oss som får leva kvar ännu en tid på jorden. Vi får ta ett sista avsked och vi får ett viktigt tillfälle till eftertanke beträffande vårt eget liv, dess mening och mål.

Som närmast sörjande blir man kontaktad av den präst som ska förrätta begravningen. Man samråder om psalmer, musik och man får, om man önskar, ett tillfälle att samtala om livet, döden och evigheten.

Begravningsgudstjänsten vill också påminna oss om det hopp vi alla äger:
Gud har genom Jesus Kristus besegrat döden.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör.

(Joh. 11:25)