Församlingsbiblioteket

Varmt välkommen till S:t Matteus församlingsbibliotek - en mötesplats för bokälskare i alla åldrar! Här kan du sitta och läsa, här kan du låna hem böcker, här kan du delta i novellcirklar och författaraftnar. Och över disken kanske avhandla några av livets aspekter.

Öppettider under våren 2021

Regeringen vädjar om starka restriktioner kring offentliga samlingar. Därför är församlingsbiblioteket tills vidare öppet endast för bokade besök. Ring Vivianne på tel 08-555 218 08 när du vill besöka biblioteket.

BOK PÅ VÄG

"Bok på väg" fortsätter. Det innebär att vi kommer hem till dig och levererar beställda böcker vid dörren om du själv inte har möjlighet att ta dig ut. Kontakta Vivianne Hoogendoorn på tel 08 555 218 08.

Utställning på församlingsbiblioteket

Utställning från Maria Sandel-sällskapet på S:t Matteus församlingsbibliotek från och med onsdagen den 2 december och tills vidare. 
Maria Sandel  var en svensk författare född 1870 i Stockholm. Som sjuttonåring emigrerade hon till USA, där hon fick tjänst som hembiträde. Hon återvände efter 4 år till Sverige. Maria Sandel blev i tjugofemårsåldern döv och hon led även av en synnedsättning. År1902 flyttade hon och hennes mor till nödbostäder på Kungsholmen som kallades för Skogshyddorna. För sin försörjning arbetade både hon och modern hemifrån som sömmerskor. Maria Sandel fick sin första bok 'Vid svältgränsen och andra berättelser' utgiven år 1908. År 1909 utkom 'Familjen Vinge', 'Virveln' år 1913 och 'Droppar i folkhavet' år 1924. Man såg hennes berättelser som de första realistiska beskrivningarna av nöden i Stockholms arbetarkvarter. Maria Sandel drog sig inte för att skriva om tabubelagda ämnen och skildrar i sina berättelser homosexualitet, abort, våldtäkter och mord. Hon dör år 1927, 57 år gammal, i Stockholm. 

Högläsning för barn

Helene Eriksson - barnskötare, lärare,  litteraturvetare - har högläsning för barn på biblioteket den 1 och 4 mars samt 12 och 15 april mellan kl 16-17. Välkomna att anmäla er på tel 08 555 218 08 då vi har ett begränsad antal platser till högläsningen.

S:t Matteus församlingsbibliotek vill bidra till den urgamla traditionen som utvecklade människan för redan en miljon år sedan – genom berättelser vid elden. Vid elden delade människor erfarenheter, utvecklade idéer om de religiösa världarna t.ex. men även deras fantasi stimulerades. Vi har ingen eld att erbjuda, men vi vill hålla den muntliga traditionen brinnande i vårt barnbibliotek, som är inrett i glada färger och bland böcker och kuddar bor charmiga rävar och ugglor som kan fantasispråket och som tycker om att vara bland barn.

Jag som läser sagorna heter Helen Eriksson och jag bor i Vasastan. Jag har lång erfarenhet av att arbeta med barn, dels som barnskötare, dels som lärare, jag har även läst litteraturvetenskap och pedagogik på Stockholms universitet.

All forskning visar på att högläsning för barn bidrar till ökad: språkutveckling, inlärningsförmåga, koncentration, kommunikation, bättre talspråk, ökat ordförråd, men också att få uppleva ett lugn och upplevelsen av gemenskap, men även ökad kunskap kring känslor och olika världar, och ger barnet en möjlighet till att börja att prata. Högläsning bidrar också till ett ökat ordförråd och till nya samtalsämnen, men till sist, men inte minst – att få lära sig att njuta av en historia.

När jag läst klart boken kommer barnen att få prata om berättelsen och göra egna reflektioner kring berättelsen.

Församlingsbibliotekets öppettider

Måndag, tisdag och torsdag kl 14-19. 
Onsdag kl 10-15.
Fredag kl 10-13.

 

Västmannagatan 92, 2 tr (hiss). Telefon 08-555 218 35.
Biblioteksföreståndare: Vivianne Hoogendoorn, telefon: 08-555 218 08.
Biblioteksassistent: Anders Öfverström, telefon: 08-555 218 31.

Ansök om lånekort

Blankett för ansökan om lånekort samt låneregler hittar du här »

 

Konsertbiljetter
till konserter i S:t Matteus kyrka köper ni hos oss. Välj att betala kontant eller med Swish. Det går tyvärr inte att reservera biljetter på telefon. 

 

S:t MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK, 100 ÅR!

Tro nu inte för den skull att tiden har stått stilla på S:t Matteus Församlingsbibliotek. Det är nämligen bara gammaldags vad gäller interiören. Ser man till bokbeståndet har det verkligen hängt med sin tid. Här finns de senaste romanerna och de aktuellaste fackböckerna och de spännande deckarna. Och nya som gamla barnböcker, naturligtvis. Den stora deckarsamlingen, som också innehåller sällsynta, gamla pärlor, uppstod genom en deckarälskande kyrkoherde som lade grunden till den.

Församlingsbiblioteket är en mötesplats för bokälskare, "ett rum för vänner", och över disken avhandlas de flesta av livets aspekter. När det gäller tid, denna bristvara i dagens stressade liv väljer vi att vara medvetet anakronistiska: Vi har massor av tid, just för er! Och vi vill hjälpa er att hitta det ni vill ha, men vi låter er även gå i fred och botanisera om ni hellre vill det. 
Ni är hjärtligt välkomna!

Historik

Många står frågande när de hör ordet "församlingsbibliotek". De ser antagligen en massa biblar framför sig och får en vag känsla av mossighet. Men det finns en historisk förklaring bakom förekomsten av ett sådant bibliotek. Kyrkan var nämligen först när det gäller folkbildningstanken, faktiskt långt före stadsbiblioteken som kom till först i början av 30-talet. Tanken med dessa bibliotek var alltså inte att sprida evangelium utan att höja folkbildningen. (S:t Matteus församling var förresten på den tiden betydligt mer "proletärt", dvs. arbetare och lägre tjänstemän. Området uppstod ju omkring Rörstrands fabrik.) Detta avspeglades också i den tidens utlåningsregler: Om man lånade en underhållningsbok var man tvungen att låna två "bildande" böcker på köpet. Minsann! Idag är vi liberalare!

I början av seklet fanns det ett större antal församlingsbibliotek, men när stadsbiblioteket kom i början av 30-talet försvann de flesta. S:t Matteus Församlingsbibliotek daterar sig till 1912. År 1916 flyttade biblioteket in i sina nuvarande lokaler till Västmannagatan 92, samma år som huset byggdes. Lokalerna var specialdesignade som bibliotek. Och interiören är intakt! Bokhyllor av körsbärsträ, strindbergslampor, gammalt trägolv och stämplar i stället för datorer. Ja, nog är det gammaldags och charmigt.

Ni är hjärtligt välkomna!