Församlingsbiblioteket

Varmt välkommen till S:t Matteus församlingsbibliotek. En mötesplats för bokälskare i alla åldrar och över disken avhandlas de flesta av livets aspekter.

S:t MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK, 100 ÅR!

Tro nu inte för den skull att tiden har stått stilla på S:t Matteus Församlingsbibliotek. Det är nämligen bara gammaldags vad gäller interiören. Ser man till bokbeståndet har det verkligen hängt med sin tid. Här finns de senaste romanerna och de aktuellaste fackböckerna och de spännande deckarna. Och nya som gamla barnböcker, naturligtvis. Den stora deckarsamlingen, som också innehåller sällsynta, gamla pärlor, uppstod genom en deckarälskande kyrkoherde som lade grunden till den.

Församlingsbiblioteket är en mötesplats för bokälskare, "ett rum för vänner", och över disken avhandlas de flesta av livets aspekter. När det gäller tid, denna bristvara i dagens stressade liv väljer vi att vara medvetet anakronistiska: Vi har massor av tid, just för er! Och vi vill hjälpa er att hitta det ni vill ha, men vi låter er även gå i fred och botanisera om ni hellre vill det.

Ni är hjärtligt välkomna!

Församlingsbibliotekets öppettider

Måndag 14.00–19.00
Tisdag 14.00–19.00
Onsdag 10.00–15.00
Torsdag 14.00–19.00
Fredag 10.00–13.00

God Jul och Gott Nytt År!
Biblioteket håller stängt under jul och nyår (25/12-5/1)
och öppnar åter måndagen den 8 januari.

Västmannagatan 92, 2 tr (hiss). Telefon 08-555 218 35.
Biblioteksföreståndare: Vivianne Hoogendoorn, telefon: 08-555 218 08
Biblioteksassistent: Anders Öfverström, telefon: 08-555 218 31

Konsertbiljetter
till konserter i S:t Matteus kyrka köper ni hos oss. Välj att betala kontant eller med Swish. Det går inte att reservera biljetter på telefon.

Historik

Många står frågande när de hör ordet "församlingsbibliotek". De ser antagligen en massa biblar framför sig och får en vag känsla av mossighet. Men det finns en historisk förklaring bakom förekomsten av ett sådant bibliotek. Kyrkan var nämligen först när det gäller folkbildningstanken, faktiskt långt före stadsbiblioteken som kom till först i början av 30-talet. Tanken med dessa bibliotek var alltså inte att sprida evangelium utan att höja folkbildningen. (S:t Matteus församling var förresten på den tiden betydligt mer "proletärt", dvs. arbetare och lägre tjänstemän. Området uppstod ju omkring Rörstrands fabrik.) Detta avspeglades också i den tidens utlåningsregler: Om man lånade en underhållningsbok var man tvungen att låna två "bildande" böcker på köpet. Minsann! Idag är vi liberalare!

I början av seklet fanns det ett större antal församlingsbibliotek, men när stadsbiblioteket kom i början av 30-talet försvann de flesta. S:t Matteus Församlingsbibliotek daterar sig till 1912. År 1916 flyttade biblioteket in i sina nuvarande lokaler till Västmannagatan 92, samma år som huset byggdes. Lokalerna var specialdesignade som bibliotek. Och interiören är intakt! Bokhyllor av körsbärsträ, strindbergslampor, gammalt trägolv och stämplar i stället för datorer. Ja, nog är det gammaldags och charmigt.

Ni är hjärtligt välkomna!