Meny

Visste du detta om Lucia?

Hur kommer det sig att en ung kvinna som dog på Sicilien år 304 firas med ljus och sång över hela Sverige i december varje år? Vem var hon, varför har hon ljus i håret och hur spred sig traditionen med Luciatåg?

Vem var Lucia?

Hon föddes på 280-talet i Syrakusa och dog år 304. Enligt legenden blev Lucia trolovad mot sin vilja. När förlovningen sedan bröts blev fästmannen så kränkt att han avslöjade Lucia som kristen i en tid då kristna förföljdes och dödades för sin tro. Lucia blev torterad och dömd till att bli glädjeflicka på bordell. Dock lyckades man inte få henne till bordellen då oxspannet hon skulle färdas it frös fast i marken. Man hällde då kokande olja över henne utan att hon skadades och till slut dödade man henne med ett svärd.

Varför har Lucia ljus i håret?

Det finns en legend som säger att Lucia bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. För att hon skulle kunna ta så mycket mat som möjligt i händerna och ändå ha med sig ljus för att kunna se i mörkret, så satte hon ljuset på huvudet.

Luciafirandets ursprung i Sverige

Under 1300-talet var 13 december årets längsta natt. Övernaturliga krafter ansågs vara i farten och det var bäst att hålla sig vaken hela natten för att lussevaka. Eftersom det var årets längsta natt ville man få ljuset att återvända.

Manlig Lucia

Det har funnits många, olika traditioner i Sverige genom århundradena, som på ett eller annat sätt handlat om den 13 december som en mörk natt då ljuset måste frambesvärjas.

Ett av de första vittnesmålen om en traditionell Lucia i vita kläder med ljus i hår är från 1820-talet. Då rörde det sig om en man som klätt sig till lussebrud. En bruksinspektör i Skinnskatteberg berättar:

"Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl"

Det moderna Luciafirandet

Under det tidiga 1800-talet spred sig Luciatraditionen först i herrgårdsmiljöerna runt Vänern och så småningom till andra ställen, som på universiteten och bland allmogen.

1927 arrangerade Stockholms Dagblad en Luciatävling som snabbt fick efterföljare i lokalpressen. Fortfarande utses ortens lokala Lucia i många dagstidningar.

I dag finns Luciatåg på arbetsplatser, i förskolor, i skolan, i kyrkan, på äldreboenden, i TV och så vidare. Det traditionella Luciatåget med en flicka som Lucia, flickor som tärnor och pojkar som tomtar eller stjärngossar ifrågasätts på sina håll. Pojkar vill vara Lucia och flickor tomtar. Då kan man komma ihåg historien ovan om den manliga Lussebruden i Skinnskatteberg på 1820-talet.