Svenska kyrkan Helsingborg

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Helsingborg Besöksadress: S. Storgatan 22, 25223 Helsingborg Postadress: BOX 1453, 25114 HELSINGBORG Telefon: +46(42)189000 E-post till Svenska kyrkan Helsingborg Webbplats

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Ombyggnad av Mariatorget

I januari 2017 inleds Helsingborgs stads ombyggnad av torget kring S:ta Maria kyrka. Svenska kyrkan Helsingborg gör samtidigt vissa egna förändringar av miljön runt kyrkan. All verksamhet kommer att pågå som vanligt inne i kyrkan.


Tanken är att det rika café- och restauranglivet vid Mariatorget ska lyftas fram. Vid kyrkans södra sida kommer Helsingborgs stad att bygga en låg scen, dessutom blir där en skulptur av Matti Kallioinen.

Som en del i processen att göra torget mer öppet rivs de västra delarna av murarna kring S:ta Maria kyrka. Helsingborgs stad står för rivningen, men murarna från 1950-talet tillhör Svenska kyrkan som ser positivt på att de försvinner. Det kan bli ett lyft för både kyrkan och torget.

- Vi vill medverka till att göra torget till en familjevänlig och öppen yta där människor kan samlas och där det är ljust och välkomnande, säger Gudrun Erlanson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Helsingborg.

- Dessutom finns en symbolisk aspekt i det. Vi vill inte att murarna ska upplevas som ett hinder. Det ska vara lätt att ta sig in i kyrkan, fortsätter hon.

För den som har svårt att ta sig uppför trappor, så kommer en ny hiss att göra kyrkobesöket enklare. Dagens ramp ska bytas ut till en diskret platta klädd i smågatsten som hissas upp för kyrktrappan med hydralik. När hissen inte används blir den en del av markbeläggningen och smälter in i omgivningen.

- Förutom hissen kommer vi också att bygga ett nytt miljöhus, sätta upp nya papperskorgar och bänkar samt bidra till belysningen runt kyrkan, säger Ivan Savic, fastighetsingenjör i Svenska kyrkan Helsingborg.

Torget beräknas vara klart till sommaren 2017. Verksamheten kommer att pågå som vanligt under tiden. Du kommer in i kyrkan genom att följa byggstängslet och en stig från kyrkans norra sida.

På Helsingborgs stads webbsida kan du läsa mer om projektet.