Foto: Adobe Stock

Nattvard till discomusik 24/3

Glitter, glamour, paljetter och dansskor. Söndagen 24 mars, klockan 18:00, kan du skaka loss i Gustav Adolfs kyrka samtidigt som du tar nattvard. Då är det nämligen dags för discomässa. Här kan du läsa mer om det.

Stefan Trygg är församlingspedagog i Gustav Adolfs församling och en av initiativtagarna till discomusik och spegelkula i kyrkan.

Varför blir det en discomässa?

-Vi har fått inspiration till just disco på senare tid. En av församlingens präster tjänstgjorde för lite sedan på en begravning där det spelades en discolåt och dessutom hade vi en discolåt under en av våra sinnesromässor. Ur detta har det formats en tanke om att det vore spännande med en discomässa, berättar Stefan Trygg.

Hur blir en mässa en discomässa?

-Vi tar en vanlig högmässa där vi byter ut psalmsången och den liturgiska musiken mot discolåtar. Vi har hittat många riktigt bra låtar och det blir framför allt 70-talsdisco.

Hur gör ni när ni väljer ut vilka låtar som ska vara med?

-Jag och Mari Papadopoulous, som är präst, satt med en hel trave skivor som vi lyssnade igenom. Naturligtvis har vi kollat mycket på texterna. Det som är spännande är att vi verkligen hittar låtar som passar till de liturgiska delarna i mässan. Vi har till och med ett ”Halleluja”. Vissa texter är i princip hämtade direkt ur Bibeln, säger Stefan Trygg.

I Gustav Adolfs kyrka har det tidigare genomförts både hårdrocksmässa och Kentmässa och nu blir det discomässa. Hur reagerar besökarna på den här sortens mässor?

-Många uppskattar det, blir oerhört glada och tackar oss efteråt. Sedan finns det förstås också personer som inte gillar detta, som föredrar om gudstjänsterna är mer traditionella. Men det finns ju gudstjänster för dem också. Det brukar komma mycket folk till de här mässorna så det är klokt att vara ute i god tid, säger Stefan.

Vad hoppas du på nu inför mässan 24 mars?

-Att det blir en fantastisk gudstjänst där människor kan känna glädje och bli berörda och att det kommer mycket folk.

Får man dansa i kyrkbänken?

-Självklart!

Josefine Sjöqvist