Blommande Magnolia med Helsingborgs Krematorium skymtande i bakgrunden.
Lyssna

Möt våren på Helsingborgs begravningsplatser

Våren är på väg med värme, ljus och blommande grönska. Varför inte möta den i en vacker park med ett rikt kulturarv. Inom Helsingborgs pastorat finns åtta begravningsplatser. Från Raus- och Råå kyrkogård i söder, via Gamla-, Donations- och Nya kyrkogården i centrum till Pålsjö- och Krematoriekyrkogården samt Pålsjö Västra begravningsplats i norr. Läs om dessa och hitta inspiration till ditt besök.

Raus kyrkogård

Den södra och äldre delen av Raus kyrkogård är terrasserad i en sluttning som vetter ner mot Råån. Här kan man ta del av många kulturhistoriska gravstenar, till exempel konstnärsparet Esther och Hugo Gehlins vars sten återfinns längst ner vid vattendraget.

Den norra, nyare delen, illustrerar den gamla bondekulturens bygemenskap där en bred grusgång bildar bygata med gårdar (kvarter) på båda sidor. Gårdarna avgränsas med lummig grönska som ofta förekommer i det skånska kulturlandskapet.

På kyrkogården står Raus vackra medeltidskyrka samt en äldre korsvirkesgård. Vid minneslunden har en äldre kvarndamm återskapats där dess vattenspegel inger lugn och stillhet.

Hitta hit!

Sluttande gravkvarter med stående gravvårdar. I bakgrunden stora gröna träd..

Foto: Josefine Sjökvist

Råå kyrkogård 

Nära Öresund ligger Råå kyrkogård, omfamnad av en trädkrans av lindar. Gravkvarteren är formade med avenboks- och måbärshäckar samt lövträd men det finns också lundar med gravstenar.

I söder, nära den forngrav som kallas ”Starkodder”, finns ett stort träkors utskuret i ek från Väla skog norr om Helsingborg och vid minneslunden finns ett ankare för att påminna om ortens sjöfarts- och fiskehistoria.

Vid den nordöstra ingången finns mausoleer och bland björkar och ekar i det sydöstra hörnet finns kyrkogårdens muslimska kvarter.

Kapellet byggdes år 1894 som en mindre landsortskyrka. 

Hitta hit!

Gamla kyrkogården

I centrum ligger Gamla kyrkogården – en grönskande oas med gravstenar av olika slag som berättar om gångna generationer helsingborgare. Både på den platta- och stigande delen upp mot Donationskyrkogården finns några av dem begravna som spelat en stor roll i stadens utveckling under 1800-talet och början av 1900-talet.

Det upplåts inga nya gravplatser men för ett par år sedan utformades det en särskild minnesplats omgiven av vackra körsbärsträd för de som gravsätts i havet, på annan plats eller utomlands.

Hitta hit!

Foto: Josefine Sjöqvist

Donationskyrkogården

På landborgens översta del ligger Donationskyrkogården som genom en terrasserad del utgör en förbindelse mellan Gamla- och Nya. Här vilar ett flertal kända och betydelsefulla personer som till exempel diktaren och poeten Birger Sjöberg, konsul Henry Dunker samt konsul Nils Persson som också är den som donerat marken åt staden och som platsen fått sitt namn efter.

Många äldre gravstenar ger en bild av hur Helsingborgs näringslivhistoria har sett ut genom inristade yrkestitlar.

Unikt för platsen är de maffiga mausoleer som uppförts, varav en över konsul Nils Persson. Kyrkogården är uppbyggd av grusgångar som kantas av rhododendron, blomsterbuskar, vintergröna barrväxter samt en variation av träd.

Hitta hit!

Nya kyrkogården

Längt österut ligger Nya kyrkogården med sina lindalléer. Som namnet avslöjar är det den senast anlagda i centrum och har med tiden anpassats till dagens önskemål med gemensamma gravplatser. Minneslunden som invigdes 1988 symboliserar med sina vattenfall i smala stentrappor paradisets fyra floder.

I en av de äldsta gravarna vilar den unge konstnären Hugo Birger och på hans gravsten från 1887 finns en bronspalett med en porträttrelief, utförd av konstnären Carl Larsson.

På kyrkogårdens mitt ligger begravningskapellet i nyromantisk stil.

Hitta hit!

Pålsjö kyrkogård

Likt en park är Pålsjö kyrkogård en vackert grönskande kyrkogård som anlades i början av 1900-talet och är till ytan den största. Översiktsplanen visar breda huvudgrusvägar och sekundärvägar mellan kvarter inramade av häckar i varierande storlek och form.

Den första gravplatsen uppläts 1913, året innan första världskrigets utbrott. Till minne av världskrigen fins det i den nordöstra delen ett minnesmonument över gravsatta olska koncentrationslägersfångar samt både engelska- och tyska soldatgravar.

Huvudingångens portal och kyrkogårdens kapell samspelar i mörkt tegel och gotisk stil. Vid kapellet finns ett stort träkors vid en stor vattenspegel. På kyrkogården finns också stadens enda kistlund samt buddhistiska gravkvarter. 

Hitta hit!

Krematoriet med begravningsplats

Krematoriebyggnaden stod färdig 1929 där huvuddelen är ett tornliknande rundhus med kopparklädd kupol, i vilken den äldre ceremonihallen ligger – Tempelrummet.  Sedan 1962 finns det efter en utbyggnation ytterligare en ceremonihall liksom ett klocktorn.

Krematoriet är byggt på en ö omgiven av en vallgrav. Utanför finns gravkamrar samt urngårdar med nischer i muren som har utökats med en ny urngravsterrass och kolumbariemur. Med tiden har fler gravområden tillkommit vilka är varierande i sin utformning med till exempel buxbomshäckar och gräsmatta.

Platsen har fyra minneslundar - på den lilla ön i västra delen av vallgraven, i björkdungen, längs med vattnet i söder och i Pålsjö skog.

På Krematoriet och området runtomkring ryms ett stort antal konstverk och riklig grönska. Ett av konstverken som kan skymta på långt håll är den förgyllda ängeln på Krematoriets skorsten.

Hitta hit!

Vid vallgraven skymtar en av Krematoriets Minneslundar. Träd, krukor med blomster samt ljushållare smyckar platsen. I bakgrunden skymtar krematoriebyggnaden.

Minneslund, Krematoriet

Foto: Josefine Sjöqvist

Pålsjö västra begravningsplats

Nordväst om Krematoriet togs år 2005 en ny ceremonihall i bruk för borgerliga begravningar och för ceremonier inom andra trosinriktningar än den kristna.

På båda sidor om byggnaden ligger begravningskvarter för muslimer, judar samt för den yazidiska trosinriktningen. I väster rinner vatten upp ur ett svart granitblock och fyller en avlång fåra med porlande och lugnande vatten.

Hitta hit!

Översiktskarta Helsingborgs begravningsplatser

Översiktskarta över Helsingborgs begravningsplatser