Lena, Monika och Marianne är tre trogna deltagare som alla dansat länge både i den här gruppen och i andra sammanhang, men de är väldigt tydliga med att någon erfarenhet eller kunskap behövs inte!
- Det är prestigelöst och inte svårt, berättar Marianne. Det är lätt att tänka att ”dans, nä det klarar inte jag”, men här får man till det oavsett.
- Ja, fortsätter Lena, det är så välkomnade att komma hit. Man behöver inte vara par, man kan komma helt själv och ändå dela gemenskap i dansen.
Heliga danser, eller helande cirkeldans eller dansmeditation som det också kallas, har sitt ursprung från Bernhard Wosien, dansare, koreograf och bildkonstnär. Han började intressera sig för dansens andliga dimension och upptäckte livskraften i de folkliga danserna. Inspirerad av det skapade han nya danser.
Anna-Christin kom själv i kontakt med den här sortens dans vid en medarbetarträff inom kyrkan där de fick prova på helig dans tillsammans med Ursula Rasmussen.
- Jag blev heltänd på det här och såg en massa möjligheter. Jag letade upp alla möjliga utbildningar och kurser att kunna vara med på, berättar Anna-Christin.
Dansandet väckte en ny och stor livsglädje, och den ville hon gärna dela med sig av. Hon började med knytkalas med dans hemma hos sig Så småningom blev hon tillfrågad att hålla i regelbunda danser i S:ta Anna kyrka. Efter avslutat yrkesliv som musiklärare och organist, bland annat i Maria församling, fick hon mer tid till dansen. Nu leder hon dansen gång i månaden i Maria församlingshem.
Anna-Christin är född i Rio de Janerio där hennes föräldrar var verksamma som sjukgymnaster. Hon har alltid gillat att röra sig, dansat och varit aktiv. Nu har hon pedagogisk examen i heliga danser, i rituell dans och har en pågående utbildning i Universella Fredsdanser – Dances of Universal Peace.
- Dessa dansformer talar till människor idag. Vi kommer i kontakt med vår kropp och får uppleva ordens innebörd genom hela kroppen, inte bara i huvudet. Ordet får kött genom dansen. Och så är det ju vansinnigt roligt att dansa, det får vi inte glömma fortsätter hon och ler stort.
Genom dansen berättar Anna-Christina att vi kan öva både kroppslig och själslig rörlighet, vi öppnar oss och vågar härma.
- Vi blir som barn på nytt, vi övar vårt minne – ”braingym”- och vi får dela en ordlös och djup gemenskap.
Monika beskriver också dansen som meditativ för både kropp och själ.
- Anna-Christin varierar musiken och de olika danserna. Det är musik från olika länder och kulturer, och med olika tempi och känslor. Det är underbart med blandningen.
De nämnder alla ”ringen som bär” när de beskriver dansen. Och det är så dansen går till, man utgår från ringen där ingen är utanför, där alla är jämlikar inför varandra.
- Vi dansar i ring och håller varandra i händerna. Det ger en sådan kraft och dynamik, berättar Lena. Går man åt fel håll så hjälps man åt för att få det rätt igen. Ringen bär och det är jätteskönt.
Men det här med heligheten kan ju vara lite svårt för en del, fortsätter Marianne.
- Det kanske inte är alla människor som känner igen sig i att vara ”helig” och så kan man kanske ha lite förutfattade meningar om vad det betyder. Men här är det du som tolkar vad dansen betyder för just dig.
Plötsligt slår Anna-Christin tre slag i sin klangskål för att starta dansen och vårt samtal avslutas medan hela gruppen samlas i ring runt en skål på golvet. I skålen finns de fyra elementen representerade genom vatten, en blomma, en sten och ett värmeljus som Anna-Christin tänt. Skålen skickas runt och genom det binder vi samman cirkeln. Alla får säga hej och vad de heter.
- Ställ er stadigt på golvet och känn hur tyngden i din kropp sjunker ner i fötterna, känn hur dina rötter växer neråt och ger dig kontakt med marken.
Anna-Christin pratar med lugn och trygg stämma och dansen är igång. Genom musik från Ukraina, Marocko, Sverige med mera, och med liknelser om både parabolantenner och kamelkaravaner tar vi oss igenom danserna. Ibland brister någon ut i hjärtlig skratt och uppmuntran till någon annan, och emellanåt är går den andäktiga tystnaden nästan att ta på trots ljudet från musiken.
Närvaron och energin är påtaglig och jag går därifrån både utvilad och lite trött på samma gång.
/Linda Gustafsson