Kroppsliga bilder berättar vem du är

En konstform nästan lika vanlig som hål i öronen, men ofta valda med en större och djupare innebörd. Tatueringar blir budskap om dig som du bär på din kropp. Symboler eller texter som kan berätta om vem du är, har varit eller vill stå för. Här får du träffa några av medarbetarna i Svenska kyrkan Helsingborg som berättar om sina tatueringar.

Björn Kjellström, FD församlingsherde Maria församling

Tatuering: Rolling Stones logga, låttiteln Gimme Shelter på armen

Varför har du den här tatueringen?

Tatueringen är en 60-årspresent från barnen som en överraskning. Jag hade  visserligen pratat om det och att det hade varit kul men jag visste inget innan. Jag fick själv bestämma hur den skulle se ut.

Vad betyder den? 

Näst intill Gud och min mamma är Rolling Stones min längsta relation. Deras skivor, musik, konserter har följt mig hela livet. Det är mer än ett favoritband. Kanske låter det lite kliché men man kan säga att de är ”The soundtrack of my life”. Man måste kunna leva med en tatuering, och den här kan jag verkligen bära hela mitt liv.

Får du några reaktioner?

Nej, inga särskilda tycker jag, i alla fall inga negativa. För människor som känner mig är det nog väldigt naturligt, och för andra kan de tycka det är lite roligt med kontrasten som det kan bli av att jag har den.

Lena Andersson, löneadministratör kyrkokansliet

Tatuering: Bokstäver/blommor på vristerna

Varför har du den här tatueringen?

Jag har gjort dem efter jag fick mina två första barn. Det är deras första bokstav i namnet i en blomma. Det var mest en kul grej, jag hade funderat ett tag på att tatuera mig men inte bestämt vad, så när jag fick barn blev det detta. 

Vad betyder den? 

De betyder ju något för att det är mina barns namn, men själva tatueringarna är inte så viktiga för mig. Har till och med funderat på att ta bort dem. Dessutom har jag ju tre barn och bara två tatueringar, men det finns ju inte fler ben att tatuera på… Men barnen bryr sig inte så mycket om dem.

Får du några reaktioner?  

Ibland säger någon ”men va, är du tatuerad?”, men annars får jag inte så många reaktioner. Det är ju rätt vanligt med tatueringar och de här är ju rätt diskreta.

Victor Franzén, kyrkogårdsmästare Norr

Tatuering: Bladverk, växter och blommor på armen.

Varför har du den här tatueringen?

Jag har länge velat tatuera mig och har funderat i nästan 10 år på vad jag skulle kunna göra som jag kommer vilja bära livet ut, och då blev det den här. Jag gjorde den för ett år sedan. Det är ett bladverk i hösttoner som jag tycker passar mig och mina egna färger. 

Vad betyder den? 

Jag har ett stort intresse för naturen och det gröna, både i mitt yrkesval som  landskapsingenjör och privat. Är jag ute och reser så är det en av de första sakerna jag letar upp – en botanisk trädgård, en park, grönska. Det står för mig och mitt intresse. 

Får du några reaktioner?

Nej, inte jättemycket reaktioner. Kanske har inte så många sett den eftersom det inte är förrän nu sommartid som man har kortärmat. 

Sophie Lovén, komminister Gustav Adolfs församling

Tatuering: En symbol med två figurer på vristen

Varför har du den här tatueringen?

Jag hade den här symbolen på ett halsband tidigare och tyckte väldigt mycket om den. Jag fick förmodligen halsbandet av min mamma om jag minns rätt. Egentligen
är det nog en fornnordisk symbol för fertilitet som man murade in som plattor i en husfasad och att det då skulle bringa fertilitet till det hemmet. Tyvärr har  halsbandet försvunnit, men tatueringen har jag ju alltid kvar.

Vad betyder den? 

För mig betyder den här symbolen vänskap, det är två som håller om varandra. Men det är lite oklart om de är människor eller något annat. De är lite trasiga
och knasiga när man tittar på dem utifrån, men när de ser på varandra så vet de vilka de är. Jag känner igen mig själv i det, mina vänner och hela queer communityn. Den är en slags påminnelse om hur det kan vara när vi inte blir igenkända och
bekräftade som de vi är. 

Får du några reaktioner?

Många har tyckt att det ser ut som ett kyrkfönster, det hade jag inte alls tänkt på innan. Annars är det inte så mycket reaktioner mer än ”va har du en tatuering?”.

Micke Karlsson, kontorsvaktmästare

Tatuering: Ett thailändsk tecken på överarmen

Varför har du den här tatueringen? 

Jag ville täcka över det jag hade där innan. Jag var tonåring när jag gjorde en tatuering, det var tanken att jag skulle göra en viking. Men den blev inte fin och
liknande mest en djävul. År 2000 var jag i Thailand och då passade jag på att täcka över den och göra något annat och då blev det ett istället ett abstrakt tecken.

Vad betyder den?

Det betyder inget särskilt för mig, utan den finns där mest för att jag inte ville bära det jag hade där innan. Den nedanför betyder mer, det är ett kinesiskt tecken för vän, och det är så jag helst vill vara.

Får du några reaktioner?

Nej, inte så mycket nu, mest frågar de om tecknet nedanför och vad det betyder. 

 

Liselott Rehnstrand, assistent Maria församling

Tatuering: Texten Sober på underarmen

Varför har du den här tatueringen?

Det är ett statement för att jag står för en nykter livsstil. Jag tatuerade in den när jag hade varit nykter i 20 år. Jag har sett de tråkiga sidorna av ett alkoholmissbruk  på nära håll, och har tidigt valt bort det i mitt liv. 

Vad betyder den?

Den betyder mycket för mig. Den visar att jag har bestämt mig för att göra goda val för mig själv och min hälsa, men ännu viktigare är att jag gjort ett val för mina
barn skull. Jag är sedan en tid tillbaka engagerad i IOGTNTO tillsammans med min äldsta dotter som också valt ett nyktert liv. 

Får du några reaktioner?

 Ja, de flesta utgår från att jag har haft en egen alkoholproblematik som gjort att jag behövt göra valet, men det har jag inte. Däremot har jag fått se de på väldigt nära håll hela min barndom. Ibland får jag ändå förklara varför, det är lite svårt att förstå varför jag inte dricker. I Sverige är det en norm att ”alla gör det”, men jag har gjort mitt val. 

 

Cecilia Södertun, präst Raus församling

Tatuering: Fyra bibelberättelser om vatten på armen; Jesu dop, paradiset med Gud som ger livets vatten, Mose delar havet och Noas Ark.

Varför har du den här tatueringen? 

Jag gjorde först en duva högst upp på axeln när jag var 18 år, och 2014 gjorde jag Jerusalemkorset längst ner på handleden. Sen började fundera på att dryga ut duvan med Jesu dop, och sen har det allt eftersom jag funderat vuxit till fler berättelser från Bibeln. Och den är inte färdig än heller, finns lite mer att fylla i…

Vad betyder den?

För mig är det här en påminnelse om nåd och befrielse. Jag började ju med Jesu dop, men i samtal med tatueraren var vi överens om att det skulle bli fint att fylla ut med fyra berättelser, så jag delade med mig av mina tankar och lite skisser, och sen har den vuxit fram. Det här är bibelberättelser som är viktiga för mig, och som jag nu får bära med mig. 

Får du några reaktioner? 

Många vill gärna se vad det är för motiv, och känner ju också igen berättelserna. Jag tycker ju såklart att det är en väldigt vacker tatuering och visar den gärna. Sen kan den också öppna upp för samtal på ett annat sätt, för man blir nyfiken och vill
ställa frågor.