Lyssna

Diakonen Maria berättar om andlig vård i hemmet

Maria Bengtsson är en av våra cirka 10 diakoner i Svenska kyrkan Helsingborg. Hon är precis diakonvigd och finns i en av våra fyra församlingar i Helsingborg. Hon är också en av dem som arbetar med andlig vård i hemmet.

Hej Maria! Vem är diakonen Maria Bengtsson? 

Jag ingår i den grupp av präster och diakoner som arbetar med det vi kallar andlig vård i hemmet.  Det innebär att sjuka och deras närstående kan få besök i hemmet av en präst eller diakon för att samtala om livets frågor.

En söndag när jag för några år sedan körde till kyrkan blev jag plötsligt klar över min kommande funktion i kyrkans tjänst. Jag kände en uppgift att som diakon arbeta med och utveckla kyrkans stöd till svårt sjuka och deras närstående. När det blev en tjänst ledig i Gustav Adolfs församling med inriktning mot andlig vård så sökte jag mig hit och har jobbat i pastoratet sedan hösten 2016

Min bakgrund är distriktssköterska, vårdlärare och teolog.  Jag har de senaste åren arbetat med utbildning och fortbildning för vårdpersonal inom bland annat palliativ vård, etik och existentiellt stöd och även skrivit böcker för vårdpersonal inom dessa områden. Som distriktssköterska har jag uppmärksammat människors behov av att någon finns till stöd vid sjukdom både för den som är sjuk och dennes närstående.  Det är inte alltid lätt för vårdpersonal att räcka till för det samtalsstöd som kan behövas.

Varför ska kyrkan ha en utökad roll vid sjukdom?

Kyrkan har historiskt haft stor omsorg om sjuka. Det finns flera exempel i Bibeln på detta, till exempel i Matteus 14:35 och 1 Korinthierbrevet 12:28. Tidigare vårdades människor i större utsträckning på sjukhus där det finns och har funnits sjukhuspräster och diakoner. Men nu vårdas allt fler hemma och möjligheten att ta kontakt med en diakon eller präst är inte lika känd. 

Vi i gruppen ”Andlig vård” vill arbeta för att kyrkan bygger ut denna verksamhet och att människor i Helsingborg blir medvetna om att kyrkan vill vara till stöd för sjuka, ensamma och närstående även ute i församlingarna.  Knappt 75 %  av Sveriges befolkning begravs enligt svenska kyrkans ordning och många är med i kyrkans ”Leva vidare grupper”  till stöd i sorg. Att som kyrka få finnas med till stöd även innan döden inträffar är viktigt.  

Hur får man andlig vård i hemmet och vad innebär det?

Den sjuke, dennes närstående eller vårdpersonal tar kontakt med kyrkan enklast genom pastoratets växel. Någon av oss kan då bestämma tid för antingen ett besök i hemmet eller att den som vill prata kommer till våra expeditioner.  Samtalen kan röra allt det som hjärtat är fullt av. När man blir svårt sjuk och livets förändras så kommer både för den som är sjuk och dennes närstående frågor som rör meningen med livet, varför vi drabbas och hur livet ska bli. Det kan finnas rädslor för sjukdom och förestående död. Någon kanske vill ha hjälp med att planera sin begravning.  Det kan kännas skönt att få samtala kring trasiga relationer och hur man ska kunna försonas. Våra präster kan komma med nattvard i hemmet om man önskar det.

Vi präster och diakoner har tystnadsplikt och vana att samtala kring denna typ av frågor och ser det som en viktig uppgift att som kyrka kunna bistå med hjälp när livet känns svårt.

Vem kan få andlig vård i hemmet?

Detta är ett stöd som erbjuds alla som bor och vistas i Helsingborgs pastorat. Man behöver inte vara troende eller bekänna sig till kyrkans lära för att få prata med någon av oss. Vi ser oss som medmänniskor som har tid för lite extra stöd när livet är svårt och vi kan vandra med en bit på vägen.

Läs mer om andlig vård i hemmet här.