Frågor och svar om vigsel/bröllop

FRÅGOR OCH SVAR om vigsel

Vem kan gifta sig i Svenska kyrkan?
En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. För övrigt behövs intyg om hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket och två vittnen.

Hur bokar vi vår vigsel?
I och med att våra kyrkor är populära vigselkyrkor är det viktigt att vara ute i god tid med att boka den kyrka ni vill gifta er i. För bokning kontakta expeditionen i Götene så får ni hjälp med bokningen, 0511-285 00. Pastoratet kan ordna med präst, kantor och vaktmästare.

Kostar det något?
Ingen kostnad för medlemmar i Svenska kyrkan, skrivna i Sverige, då vigseln sker enligt Svenska kyrkans ordning. Vill man ha egen präst eller kantor utifrån så står inte pastoratet för denna kostnad.

Kan vi välja musik?
Musiken väljs i samråd med kantorn, som gärna ger er förslag och låter er lyssna. Vid in- och utgång är orgeln huvudinstrument.

Kan vi gifta oss utomlands?
Svenska kyrkan finns på många platser i världen. Kontakta den utlandsförsamling där ni önskar att gifta er. Mer information hittar ni på svenska kyrkans hemsida. www.svenskakyrkan.se/ kyrkaochsamhalle/gifta-sig-utomlands

Vad är ett vigselsamtal?
Prästen tar kontakt för samtal och då går man igenom vigselgudstjänsten och vad det innebär.

Anneli Assarsson

Administration Kyrkoskrivare