Foto: Johannes Frandsen IKON

Dop

Ett dop är en härlig högtid där det lilla barnet introduceras för vänner, familj och välkomnas i den Svenska kyrkans gemenskap. Dopet är en fin tradition som blir ett roligt minne att se tillbaka på. Det finns inga regler för vilken ålder barnet ska vara vid dopet.

I dopet samlas man för att välkomna barnet och ge löfte om Guds kärlek som följer genom liv och död. Dopet är en engångshandling som sker med vatten i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Götene pastorat vill hjälpa till att göra dopet till ett fint minne för er. Därför hälsar vi er och ert barn välkomna till dopet.

Hur vill ni ha dopdagen?

När ni börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur ni vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vilka gäster ska ni bjuda? Ska någon av gästerna läsa något i kyrkan?

Välja fadder

Faddern är en vuxen person som står er familj nära och kommer att ha en särskild relation till barnet som ska döpas. Personen/personerna som ni väljer som fadder åt ert barn ska vara döpt.

Välja sånger

Har ni speciella önskemål kring doppsalmer och dopmusik? Eller behöver ni få inspiration? I spotifylistan ”Sånger till dop”, har vi samlat lite förslag på fina psalmer och sånger som välkomnar ert barn till världen.

Vill ni ha en dopfest?

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt tillsammans med familj, släkt och vänner. Om ni vill ha en dopfest är det bra att fundera kring var festen ska vara och vad ni vill ni bjuda på. Ni kan också fundera på om ni kan be någon om hjälp med att baka eller duka fram kaffe.

Dopfest i församlingshemmet

Om ni behöver en lokal att vara i, så finns det församlingshem med tillgång till kök. Lån av lokal är kostnadsfri.

Välj datum och boka dop

När ni börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum och kontakta pastorsexpeditionen. Dopet kostar ingenting om det arrangeras i ert pastorat. Präst, kyrkomusiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid!

Dopsamtal

Den präst som kommer att ha dopet kontaktar er före dopet för att gå igenom vad som händer under akten, hur dopet ska utformas och vad det innebär att bli döpt, vara döpt och kyrkotillhörig.

Dopkläder

Ni bestämmer själva vilka kläder barnet ska ha på sig när det döps. Man måste inte ha några särskilda kläder men det är en gammal tradition att bära vit dopklänning vid dop. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. Redan i de allra första kristna församlingarna var de döpta klädda i nya vita kläder.

Pojkar och flickor har samma klädsel. Man kan välja att köpa till fina sidenband i olika färger, så kallade dopband: Om dopet äger rum när det är kyligt i kyrkan kan det vara både praktiskt och fint med en dopmössa.

Låna dopklänning kostnadsfritt

Kanske finns en dopklänning som gått i arv inom familjen som ni kan döpa ert barn i.  Hos oss finns det flera vackra dopklänningar som vi gärna lånar ut till dopbarnet kostnadsfritt. Om ni inte beslutar er för att köpa en ny dopklänning till barnet. (se bilder längre ned på sidan)

Titta gärna på filmen

”Lillebrors dop i kyrkan” (cirka 1 minut) – själv eller tillsammans med barn i din närhet som är nyfikna på vad som händer när någon döps.

GDPR: Dop av barn

Så hanterar vi dina personuppgifter när du bokar dop