Pilgrimsvandring.
Foto: Frida Gustafsson

Pilgrim

En pilgrimsvandring kan sträcka sig från någon timmes promenad till flera veckors vandring. Alltfler människor väljer att vandra, uppleva naturen i lagom takt, besöka historiska platser, gå på stigar och vägar genom vacker natur, tid att varva ner och känna andlighet. Välkommen att vandra.....

Pilgrimens sju nyckelord sammanfattar både det som vandraren söker och det som vandringen kan ge....

 -Frihet att lugnt vandra i naturen utan almanackas stress, fri från de många konstlande krav som vår tid är så rik på, och att ta emot varje dag som en ny gåva.

 -Enkelhet som blir självklar när man bara har med sig det man kan bära, och inser att man klarar sig med litet.

-Tystnad en bristvara i dagens samhälle, den självvalda stillheten i naturen eller i kyrkorummet som läker och ger frid.

-Bekymmerslöshet att ta dagen som den kommer, en dag i sänder

-Långsamhet som får oss att sakta ned tempot i livet, och besinna vad som är viktigt i livet.

 -Andlighet som växer fram såväl under vandringens samtal som i naturens skönhet och pilgrimsmålens eviga budskap av bördor likaväl som av matsäck och erfarenhet, bygger gemenskap med både människor och Gud.

 -Delande av bördor likaväl som av matsäck och erfarenhet, bygger gemenskap med både människor och Gud.

____________________________________

Karta över pilgrimsleder i Götene pastorat

Klicka här

Pilgrimsmärket med Sankt Olofskorset.
Foto: Frida Gustafsson

Pilgrimsrörelsen
Pilgrimsrörelsen är till sin natur är gränsöverskridande. Lederna går över pastoratsgränser, kommungränser, landsgränser och bland vandrarna märks hög som låg, gammal som ung. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån, kanske inte heller så mycket vart du är på väg, det är nuet.

 

Inne i pilgrimshärbärget i Österplana.
Pilgrimshärbärget i Österplana Foto: Frida Gustafsson

I Kinnekulle församling finns ett enkelt pilgrimshärbärge i Österplana där du som vandrar kan få tak över huvudet utan kostnad. Bokning av pilgrimshärbärget i Österplana görs via pastorsexpeditionen, telefon 0511-285 00.

Det finns öppen spis, orgel, långbord, bänkbritsar och vattenkran utvändigt. Plats för 10-20 personer. Torrtoaletter finns vid parkeringen på andra sidan kyrkan.

Karta pilgrimsleden Skaraborg.
Pilgrimsleden Skaraborg