Pilgrimsvandringar i Götene pastorat

I Götene kommun finns det många pilgrimsleder.
Vill du gå korta eller långa sträckor?
De korta pilgrimslederna finns bland annat vid Husaby, Kungsstigen drygt 1,5 km och vid Forshem i gammelskogen, en vandring på drygt 2,5 km.
Vill du vandra en längre pilgrimsled finns pilgrimsleder till Läckö, Varnhem och Mariestad.

Karta över pilgrimsleder i Götene pastorat

Klicka här

Pilgrimer har passerat ett pilgrimsmärke med det röda Sankt Olofskorset.
Foto: Frida Gustafsson

Vad är en pilgrimsvandring?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.

En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.

En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

 

Så här kan en organiserad pilgrimsvandring gå till

En pilgrimsvandringen startar och slutar ofta med en gudstjänst. De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, uppmuntrar till meditation och planerar dagsetapperna. Längs vägen händer det att gruppen sjunger och ber tillsammans. 

Svenska kyrkans stift och olika pilgrimscenter erbjuder även kurser och utbildningar för dig som vill lära dig mer om pilgrimsvandring och livet som pilgrim.