Pilgrimsvandra
Foto: Shutterstock.com

Pilgrimsvandringar i Götene pastorat

Vandring mellan tre kyrkor - september

Lördagen den 4 september arrangeras vandring med kyrkohistorisk guidning i Götene, Kestad och Fullösa kyrkor.
Guide: Magdalena Nord

Start med andakt i Götene kyrka klockan 09:00. Ta med mat/dryck för hela dagen. Vandringen avslutas med mässa i Fullösa kyrka. (slut cirka klockan 15:00)

Ledare: Åsa Karlsson
Föranmälan: Åsa Karlsson, telefon 0511-285 35

Transport tillbaka från Fullösa kyrka, ordnas av deltagarna själva, med hänsyn tagen till ev. smittorisk.
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, programmet kan komma att justeras.

Det finns många pilgrimsleder och vandringsleder i Götene

De kortare pilgrimslederna finns bland annat vid Husaby, Kungsstigen drygt 1,5 km och vid Forshem i gammelskogen, en vandring på drygt 2,5 km.
Vill du vandra en längre pilgrimsled finns pilgrimsleder till Läckö, Varnhem och Mariestad.

Information om vandringsleder och kartor finns i flera av våra kyrkor och hos Turistbyrån Destination Läckö Kinnekulle.

Karta över pilgrimsleder i Götene pastorat

Fakta om att vandra på pilgrimsled

På pilgrimslederna kan du gå i lugnt tempo på stigar och vägar, över ängar och fält, på berg och höjder. Här har pilgrimer sökt sig fram i nästan tusen år.
   En rastplats vid en vacker utsikt ger perspektiv, inte bara över naturen utan också över det egna livet. En porlande bäck erbjuder svalka åt trötta fötter, men påminner också om det inre livets källflöden.
   Du kan dröja en stund i en medeltida kyrka med generationers böner och sånger sittande i väggarna. Eller du kan tända ett ljus i en stilla vrå av kyrkan. Det kan ge nya krafter för dagens vandring - och för livets.

Det finns ett enkelt pilgrimshärbärge i Österplana där du som vandrar kan få tak över huvudet utan kostnad. (först till kvarn gäller för härbärget)

Det finns öppen spis, orgel, långbord, bänkbritsar och vattenkran utvändigt.
På stengolvet finns plats för max 10 personer. Torrtoaletter finns vid parkeringen på andra sidan av kyrkan.

Inne i pilgrimshärbärget i Österplana.
Foto: Frida Gustafsson

Vad är en pilgrimsvandring?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.

En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.

En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

Så här kan en organiserad pilgrimsvandring gå till

En pilgrimsvandringen startar och slutar ofta med en gudstjänst. De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, uppmuntrar till meditation och planerar dagsetapperna. Längs vägen händer det att gruppen sjunger och ber tillsammans.

Svenska kyrkans stift och olika pilgrimscenter erbjuder även kurser och utbildningar för dig som vill lära dig mer om pilgrimsvandring och livet som pilgrim.