Foto: Olessya

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka.

GRATTIS TILL KÄRLEKEN!
Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver
minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om en av er tillhör en annan kyrka eller religion.

VÄLJA KYRKA

Ni har kanske funderat över i vilken kyrka eller på vilken plats ni vill gifta er. Kontakta den församling där ni vill gifta er. Det enklaste är att välja en kyrka i den församling där ni bor och att den präst som är i tjänst viger er. Men det finns också möjlighet att gifta sig på en annan plats och ni kan önska att en speciell präst ska viga er. Om ni vill gifta er på en annan plats än i en kyrka, till exempel vid sjön, kan ni tala med prästen om det.

UTOMLANDS

Det går bra att gifta sig eller få kyrklig välsignelse i utlandet. Vänd er då till Svenska kyrkans utlandsförsamlingar eller läs mer om vigsel utomlands via svenskakyrkan.se/vigsel
I Svenska kyrkans församlingar utomlands kostar det oftast att viga sig.

HINDERSPRÖVNING

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er till exempel att någon av er är under 18 år.

VIGSELSAMTAL MED PRÄST

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er och en bra grund för hens vigseltal till er.
Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.

PERSONLIG PRÄGEL PÅ VIGSELN

Många par sätter sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och texter. Inspiration finns på Spotify, listan heter För kärlekens skull och administreras av Svenska kyrkan.

PRATA OM VIGSELN MED BARN

I Youtubefilmen Vigsel i kyrkan berättar vi hur det går till att gifta sig i kyrkan. Den passar bra att titta på tillsammans med nyfikna barn.

Läs mer om vigsel via svenskakyrkan.se/vigsel

CHECKLISTA FÖR VIGSEL

*  Undersök att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.
*  Välj kyrka och kontakta pastorsexpeditionen.
*  Ta ut hindersprövning hos Skatteverket och bestäm vilket efternamn ni vill ha.
*  Bjud in  gäster. Ni behöver minst två vittnen.
*  ...och glöm inte att skaffa ringar.

 

 

 

HIndersprövning

Intyg om hindersprövning

Innan vigsel kan ske måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ni ansöker genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni ansöker i god tid före vigseln. Läs mer om hindersprövning och hämta blanketten via www.skatteverket.se

När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Giltighetstiden för intygen går inte att förlänga. Om ni inte har genomfört er vigsel inom fyra månader behöver ni göra en ny ansökan om hindersprövning.

Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren men tänk på att många anordnare av vigslar, kan behöva ha intygen tidigare för att kunna planera vigseln. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.