Checklista för dopet

Börja här

Hur vill du/ni ha dopdagen?
När vill du/ni ha dopet? Dop bokar vi i första hand i gudstjänst eller i samband med gudstjänst. Andra önskemål försöker vi tillgodose.
Vilken kyrka vill du/ni vara i?
Vilka ska vara med?
Hur vill du/ni  fira efter gudstjänsten?
Vill du/ni ha faddrar och vem ska du/ni i så fall fråga?
Kontakta den församling där du/nu vill ha dopet: boka tid med prästen, eventuellt med kyrkomusikern
Dopklänning (om man vill): låna av församlingen, av släkten, av vänner, köpa eller sy?
Festen: ska vi ha någon, var ska den vara, vad ska vi bjuda på,vem kan vi be om hjälp? Det finns möjlighet att boka våra lokaler kostnadsfritt. Ring 0511-285 00

Inför samtalet med prästen
Tänk gärna igenom vilka frågor du/ni har kring dopet. Vilka önskemål du/ni har om psalmer och musik. Finns det någon i familjen eller bland vännerna som du/ni vill be läsa något i kyrkan? Fråga om fotografering i kyrkan.
Vill  du/ni vill göra en egen dopagenda tala med prästen. Mall för detta finner du/ni här.

På dopdagen
Vem ansvarar för familjens kamera? Tag gärna bilder efter gudstjänsten kring dopfunten,  ha med dopljuset.
Ta med ombyteskläder för barnet, och allt annat som ni kan behöva.
Dopgudstjänsten är en speciell stund i ditt liv, njut av den och koppla bort tankarna från allt annat. Känn att själva gudstjänsten bär alla som är där och att prästen är den som leder och ansvarar för gudstjänsten.
Barn är välkomna i gudstjänsten! De får gärna röra sig i kyrkan, läsa en bok, rita, eller göra något annat. Tag gärna med något som barnen tycker om att göra. Barnen kan också vara aktiva i själva gudstjänsten genom att t ex dela ut psalmböcker, hälla upp dopvatten. Tala med prästen om detta.

Anneli Assarsson

Administration Kyrkoskrivare